Empty Page Section

Resultaatgericht werken zonder traditionele baas: overleef jij dat?

Opdrachten uitvoeren omdat je baas het zegt? Dat dacht ik niet. Leidinggeven of een project managen op basis van hiërarchie en autoriteit blijkt niet meer succesvol. Teamleden bepalen grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Met hoofd, hart en handen.

Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. En zonder traditionele baas moet je er toch samen uitkomen. Herkenbaar? Dan weet je ook dat dit soms ingewikkelder is dan een legpuzzel van 3000 stukjes.

Ben jij een stille muis of een schreeuwlelijk?

Het klinkt natuurlijk hemels: minder overleg, minder afhankelijkheid van andere afdelingen en implementeren wat je zelf bedenkt. Toch zien wij ook vaak de andere kant. Want deze manier van werken vraagt om flexibiliteit en aanpassen aan het moment. En dat vraagt weer om een andere stijl van communicatie en leiderschap.

In deze, soms zelfsturende, multidisciplinaire teams komt het nog meer dan ooit aan op communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Vaak wordt die stap overgeslagen en sneeuwen mensen onder in de groep zonder hiërarchie. Mensen die gewend zijn om te werken met een traditionele baas weten zich soms niet goed staande te houden in de ‘nieuwe’ manier van werken. Anderen overschreeuwen zichzelf juist, om maar zijn of haar punt op de agenda te krijgen in de hoop op wat begrip en bijstand. Maar met die tactiek jagen ze juist meer mensen tegen zich in het harnas dan dat ze hen winnen voor hun ideeën.

Zien is geloven!

Door de diversiteit in zo’n team te waarderen en benutten kun je sneller je doel bereiken en betere resultaten neerzetten. Duidelijk en authentiek communiceren geeft je de kans om over te komen zoals je wilt. Om zichtbaarder te worden en om misverstanden te voorkomen. En dat niet alleen: mensen scharen zich achter jou. Want je bent jezelf en dat is geloofwaardig!

Twee dingen zijn echt belangrijk

Aan het eind van de dag moet je toch samen door 1 deur. Sterker nog jullie dienen hetzelfde doel: een geslaagd eindresultaat! En dat gezamenlijke doel kan jullie binden. Ieder vanuit zijn eigen vakgebied. Zonder vechten en vanuit vertrouwen. Twee dingen zijn dan belangrijk:

1. Weet wie jij als professional bent

Niets is zo vermoeiend als jezelf anders voordoen dan je bent. Uiteindelijk houd niemand dat vol en je leven wordt er niet leuker van. Dicht bij jezelf blijven is goud waard in deze resultaatgerichte manier van werken. Om als professional zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven moet je jezelf wel kennen. Jouw overtuigingen en vooroordelen. En jouw ‘strenghts’ en ‘weaknesses’.
Want dan ben je pas echt effectief. Niet met trucjes maar door jezelf te zijn. Dus je dóet niet daadkrachtig of empathisch maar je bént het. En dat is een wereld van verschil!

2. Wees effectief in het contact met anderen

Klinkt saai maar het is zo hard nodig bij deze manier van werken. Je hebt niet altijd de macht of autoriteit om mensen een bepaalde kant op te krijgen. Dit kun je doen door te acteren op verschillende communicatie niveaus: de rationele argumenten over de inhoud en de procedure afwisselen met de emotionele reacties over de onderlinge relatie. Deze laatste kun je inzetten wanneer je vast zit in het gesprek. Door bv. de ‘tone of voice’ te benoemen, kun je het gesprek een andere wending geven zodat er meer begrip komt voor elkaar.
Ook kun je het onderscheid tussen standpunt en belang bewuster gebruiken. Iemands standpunt is een vaste mening, hij is meestal stellig en moeilijk te veranderen. Je blijft dan op het niveau van argumenten (voor en tegen) doorpraten. Om hier uit te komen is het interessant om op zoek te gaan naar iemands belang. In de onderliggende waarde van het standpunt kun je elkaar vaak weer vinden en een gezamenlijk belang benoemen.

Heb je deze twee dingen onder de knie? Dan ben je effectiever en heb je veel meer plezier in je werk. Dat beloven wij je!

Word ook succesvoller in het agile werken: werk aan je communicatieve vaardigheden en vergroot jouw persoonlijke effectiviteit. Volg 1 van onze high-impact trainingen:
Deze trainingen organiseren we ook incompany voor jullie team of organisatie.

Advies nodig

 

Neem contact op met onze adviseurs via

Telefoon
0343-556369
E-mail
advies@debaak.nl

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Agile werken: Leren sprinten met vallen en opstaan

  Artikel

  “Open, transparant, meer verantwoordelijkheid: het klinkt allemaal zo mooi. Maar wat als een collega tijdelijk slecht presteert? Of als een perfectionist in het team niet mee wil in de
  flow? Je kunt de context wel veranderen, maar daar verander je niet automatisch het gedrag van mensen mee.” Mark, Product Owner bij een financiële dienstverlener

  We worden allemaal uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen, klanten nog beter te begrijpen en nieuwe innovatieve producten te bedenken. Meer initiatief, meer eigen verantwoordelijkheid en vooral: meer zelf nadenken. De oplossing: werken volgens de agile of lean filosofie. Helemaal hot and happening: we organiseren mensen niet langer in functies, maar we organiseren het werk in taken en rollen en zoeken daar de vervolgens de mensen bij. Veel teams hebben geen traditionele leider, maar wel een Scrum Master, Product Owner of Tribe Lead. Zij werken volgens het see-feel-change principe: leren door doen, met vallen en opstaan. Eigenlijk zoals jonge kinderen het ook doen. En het leiderschap rouleert binnen het team afhankelijk van iemands expertise.

  Zelfkennis ontbreekt als zelfsturing groter wordt

  Opvallend genoeg is het vaak de zelfkennis die ontbreekt naarmate de ruimte voor zelfsturing groter wordt. Je eigen kwaliteiten kennen en verder ontwikkelen, inzicht krijgen in teamdynamiek en groepsprocessen, begrijpen hoe mensen beslissingen nemen en hoe mensen leren met én van elkaar. Dat zijn inzichten die nodig zijn voor succes maar vaak nog ontbreken. En ondanks dat er wel aandacht is voor de sociale technologie binnen deze teams zien wij dat het zelforganiserend vermogen van de professionals nog lang niet optimaal benut wordt.

  Op je bek gaan moet meer dan oké zijn

  Zo wordt de dagelijkse werkverdeling door de teamleden zelf bepaald op basis van prioriteiten en competenties. Bepalen wanneer een MVP ‘af’ is in een team vol specialisten en perfectionisten? Dat is best lastig! Overleg, zoals bijvoorbeeld in de daily stand-ups, is daarom noodzakelijk en vraagt om goede gesprekstechnieken. Deze manier van samenwerken dwingt om met elkaar te praten over de onderlinge afhankelijkheden en raakvlakken. En dat is nou juist waar wij zien dat het misgaat. Het werken in sprints brengt namelijk ook een bepaalde tijdsdruk met zich mee. Die tijdsdruk zorgt ervoor dat mensen zich niet altijd veilig genoeg voelen om open, eerlijk en authentiek te communiceren. Weinig tijd betekent namelijk vaak ook weinig ruimte voor fouten. En het zelfsturend vermogen van mensen floreert pas in een cultuur waar je fouten mag, nee móet, maken. Het moet dus meer dan oké zijn dat je af en toe ‘op je bek gaat’ en de plank misslaat. Om daar vervolgens van te leren en weer op te krabbelen.

  De magische feedbackcultuur

  Daarnaast is ook niet ieder mens hetzelfde. Waar de één makkelijk zijn werk, visie en prestaties deelt is een ander veel introverter en minder geneigd om open te delen en feedback te geven. Een feedbackcultuur ontstaat niet magisch doordat men besluit ‘vanaf nu gaan wij elkaar feedback geven’. Een veilig feedbackcultuur is hard werken en vereist inspanning, commitment en vaardigheden van alle teamgenoten. Want leiderschap is van ons allemaal!

  Word ook succesvoller in het agile werken: werk aan je communicatieve vaardigheden en vergroot jouw persoonlijke effectiviteit. Volg 1 van onze high-impact trainingen:

  De Informele Leider
  Authentiek Profileren en Netwerken
  Effectieve Persoonlijke Communicatie
  Communicatie met Impact!
  Ik en de Anderen
  Perfectionist en in je Kracht
  Persoonlijke Kracht
  Invloed in Complexiteit
  Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering
  Young Professionals

  Deze trainingen organiseren we ook incompany voor jullie team of organisatie.

  Lees meer...

 • De veranderende rol van de agile professional

  Artikel

  De theorie is één, de uitvoering is een tweede. Agile ondernemen kan op papier de uitgelezen oplossing zijn voor een organisatie, maar de concrete toepassing vergt nog wel aanpassingsvermogen, zelfkennis en verantwoordelijkheidsgevoel van de individuele werknemer.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0001

  5 voorwaarden om nieuwe werkvormen zoals agile en zelforganisatie tot een succes te maken

  Artikel

  Wendbare adaptieve manieren van werken lijken steeds meer het noodzakelijk alternatief te worden voor de loggere bureaucratische vormen van werken. We worden allemaal uitgedaagd met slimme oplossingen te komen, klanten nog beter te bedienen, nieuwe innovatieve producten of benaderingen te verzinnen en intelligente partnerships aan te gaan. Meer initiatief, meer eigen verantwoordelijkheid, meer eigenaarschap en meer zelf nadenken. Leiderschap wordt van ons allemaal. Wat zijn de voorwaarden om goed te kunnen werken in deze nieuwste organisatiedesigns en wat vraagt dat van jou als teamlid?

  Lees meer...

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
Scroll up