News Detail

Arend van Randen van trainingsinstituut Arpa is een overtuigd aanhanger van de ideeën van Ricardo Semler. Tien jaar geleden kreeg hij het boek ‘Semco-stijl’ van Ricardo Semler cadeau en sindsdien is zijn hele bedrijf veranderd.

De pyramide ging op zijn kop en de samenwerking tussen tussen alle medewerkers veranderde fundamenteel. Vertrouwen en openheid staan centraal. Loslaten in de praktijk. En vooral leren. Arend van Randen noemt Arpa ook wel het Lea®n Instituut. Het motto van hem en zijn collega’s: “Zo veel mogelijk klantwaarde toevoegen, zo min mogelijk verspillen en vooral: de mensen in uw organisatie stimuleren om iedere dag weer nieuwe en slimmere oplossingen te bedenken.

Helemaal los

Arpa, dat 20 jaar gelden begon als softwarebedrijf, startte met één training Semco-stijl. Inmiddels traint het bedrijf zo’n 2.500 managers per jaar. Opleiden is hoofdzaak geworden. Arend zegt hierover in het blad MT: “We hebben Semco-stijl in de bouwwereld geïntroduceerd en die wereld aardig op zijn kop gezet. Bij bouwbedrijven als BAM en Dura Vermeer is de oude manier van werken los gelaten en is de manier van werken ingrijpend veranderd. Het is nu veel meer een omgekeerde piramide, waarbij de mensen die het werk moeten doen de beslissingen nemen. Als je ziet hoeveel belangstelling er nu is voor het gedachtegoed van Semler: dat zijn echt niet een stel idioten die maar wat doen. De tijd is er rijp voor in Nederland."

De uitgangspunten van de trainingen van Arpa zijn de ideeën van Toyota over de lerende organisatie en de ideeën van Semler over loslaten. "Als je echt kwaliteit wilt bieden als bedrijf zul jij je steeds moeten blijven ontwikkelen. En om te kunnen leren moet je kunnen loslaten. Zo leer je je kinderen ook fietsen. Als het management niet los kan laten, gaat het niet gebeuren."

Blijven leren

En laat loslaten nou het moeilijkste zijn voor bestuurders. "We worstelen er zelf ook al 10 jaar mee", bekent Arend van Randen. "Het blijft lastig om toch niet steeds de beslissingen zelf te nemen als partner of baas van een bedrijf. Je moet je hele bedrijf omgooien en steeds weer je aannames onderzoeken. Het is een complete mindshift. Het zijn oude reflexen om overal weer afdelingen en managers voor neer te zetten. Ook voor de backoffice hadden we bijvoorbeeld weer een manager aangesteld. Maar die is na een paar maanden een andere functie gaan vervullen omdat ze aangaf dat de medewerkers geen aansturing nodig hebben en geen manager dulden. Vergis je niet, het is een lang proces om volledige vrijheid en verantwoordelijkheid in een bedrijf te verankeren."

De ploetertocht

"Wij worstelen er zelf al een hele tijd mee en hebben nog steeds niet alles toegepast. Het is een ploetertocht. Ook de medewerkers hebben de neiging om voor grote beslissingen de steun van de partners te vragen. Nu hebben we in ons kantoor een groot bord opgehangen met een van de uitspraken die Semler vaak gebruikt: ‘It's better to ask for forgiveness than to ask for permission.' Het gaat steeds beter: iedereen in het bedrijf neemt steeds beter zelfstandig beslissingen. De volgende stap zou zijn om alle medewerkers ook mede-eigenaar te maken van het bedrijf. Onze kinderen gaan straks horen dat wij nog in bedrijven werkten waar bazen waren. Dat gaan ze echt niet meer geloven. Eerst hadden we de slavernij, toen kwamen bazen en over een paar jaar is iedereen even verantwoordelijk."

Onderwerp

Zelfsturing

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Duurzame inzetbaarheid 50+

  Duurzame Inzetbaarheid

  Thema

  Verantwoordelijke en gelukkige mensen van alle leeftijden die samenwerken in vitale organisaties. Dat is mogelijk. Hoe creëer je betrokkenheid in alle fasen van het werkende leven?

  De constante stroom van versnelling en verandering vraagt om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Nieuwe technologieën, flexwerken, globalisering en sociale uitdagingen doen een beroep op onze weerbaarheid en veerkracht.

  Vitaliteit en energiemanagement; effectiviteit, eigenaarschap én geluk in het werk; talentontwikkeling voor jonge en langer doorwerkende medewerkers. Dat zijn de ingrediënten van duurzame inzetbaarheid.

  Wij bieden verschillende trainingen en maatwerktrajecten op deze onderwerpen.

  Lees meer...

 • header_0015

  "Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap"

  Artikel

  Veel organisaties maken een veranderproces door, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: om antwoord te vinden op complexe uitdagingen, wordt leiderschap steeds vaker gedeeld. In deze organisatievorm is de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Het belang van de klant is daarbij nog steeds sturend.

  Lees meer...

Scroll up