De 7 dilemma's voor een coach

News Detail

Kiezen in coaching: hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet en beïnvloedt wat je doet of laat.

Keuzes maken

Of je nu (interne) coach bent, of vanuit je wens meer invloed uit te oefenen coachend met collega's om gaat, tijdens een coachgesprek en in een coachtraject kies je steeds opnieuw waar je de focus op legt. Vooral bij coaching in de context van een organisatie pendel je tussen persoons-, functie- en organisatiegericht coachen. Afhankelijk van de context maak je keuzes in je manier van begeleiden, in focus op het doel of het hier-en-nu proces, et cetera.

7 dilemma's

Hieronder staan 7 dilemma's van coaching. De keuzes die een coach gaandeweg een gesprek en een traject steeds weer maakt. Bewust of intuïtief. Je zult zien dat sommige dilemma's elkaar raken of overlappen. Je eigen reflectie tijdens en na een gesprek is hierin belangrijk, zodat je terugziet waarom je kiest wat je kiest. En of je dat een volgende keer weer zou doen, of bewust anders gaat interveniëren.

De 7 dilemma’s van coaching:

  1. Methodische of intuïtieve aanpak?
  2. Individu of groep als klant?
  3. Op de persoon zelf gericht of functionerend binnen de context?
  4. Leiden of begeleiden van de klant?
  5. Laten presteren of begeleiden van leren?
  6. Doelgericht of procesgericht begeleiden?
  7. Gericht op zelfstandig of voorgeschreven functioneren?

Bron: F. van de Boomen, R. Merkies & M. Hoonhout, 'Professionele dilemma's van de coach. Het maken van verantwoorde keuzes.'

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbodWil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up