News Detail

Kiezen in coaching: hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet en beïnvloedt wat je doet of laat.

Keuzes maken

Of je nu (interne) coach bent, of vanuit je wens meer invloed uit te oefenen coachend met collega's om gaat, tijdens een coachgesprek en in een coachtraject kies je steeds opnieuw waar je de focus op legt. Vooral bij coaching in de context van een organisatie pendel je tussen persoons-, functie- en organisatiegericht coachen. Afhankelijk van de context maak je keuzes in je manier van begeleiden, in focus op het doel of het hier-en-nu proces, et cetera.

7 dilemma's

Hieronder staan 7 dilemma's van coaching. De keuzes die een coach gaandeweg een gesprek en een traject steeds weer maakt. Bewust of intuïtief. Je zult zien dat sommige dilemma's elkaar raken of overlappen. Je eigen reflectie tijdens en na een gesprek is hierin belangrijk, zodat je terugziet waarom je kiest wat je kiest. En of je dat een volgende keer weer zou doen, of bewust anders gaat interveniëren.

De 7 dilemma’s van coaching:

 1. Methodische of intuïtieve aanpak?
 2. Individu of groep als klant?
 3. Op de persoon zelf gericht of functionerend binnen de context?
 4. Leiden of begeleiden van de klant?
 5. Laten presteren of begeleiden van leren?
 6. Doelgericht of procesgericht begeleiden?
 7. Gericht op zelfstandig of voorgeschreven functioneren?

Wil je meer invloed uitoefenen als professional en dit op een coachende manier aanpakken? Kies dan voor onze training: Coaching ont the Job, wil je coach worden, kijk dan bij de opleiding: Leergang Coaching Basics

Bron: F. van de Boomen, R. Merkies & M. Hoonhout, 'Professionele dilemma's van de coach. Het maken van verantwoorde keuzes.'de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer
Europees Instituut

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken.close

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Van sturen naar coachen in 4 stappen

  Artikel

  Nieuw leiderschap en meer autonomie bij de medewerkers heeft gevolgen voor leiders en managers. Om een coachende leidinggevende te worden moet je veel vaardigheden aanleren. Je moet er ook nogal wat afleren.

  Lees meer...

 • Via burn-out naar carrièreswitch

  Artikel

  Ivo Kothman heeft tijdens en na zijn burn-out begeleiding gehad van o.a. een e-coach. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het inzicht dat hij op zoek moest naar een andere werkomgeving.

  Lees meer...

 • Verbroken Verbindingen

  Artikel

  Flexwerken, oplopende werkdruk, cynisme over politiek. Godfried IJsseling ziet een samenleving met beknelde en bedrukte mensen. En hij heeft oplossingen.

  Lees meer...

 • Ontwikkel de coachende leider in jezelf!

  Artikel

  Coachend leiderschap wordt steeds belangrijker. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en innovatie spelen in toenemende mate een rol in organisaties. Medewerkers worden geacht langer door te werken, gezond te blijven, flexibel in te kunnen spelen op verandering en zaken vanuit een ander perspectief op te lossen.

  Lees meer...

Scroll up