De coach als garagehouder van de-langer-doorwerker

News Detail

Van: 'Hoelang moet je nog?' naar ‘Hoe krijg je het zo geregeld dat aan de periode van langer-doorwerken plezier en bevrediging te beleven valt?’.

Het is vergelijkbaar met een autobezitter die een oproep krijgt voor een APK. Na de uitslag daarvan heeft hij een gesprek met de garagehouder: “Hoelang kan ik er nog mee doorrijden? Tja, als u probleemloos door wilt kunnen rijden dan zult u……”

Prettig zo’n oproep voor een APK van je auto. Mensen krijgen zo’n oproep niet, wel sluipt er vaak langzaam slijtage in. Of de omgeving begint iets te vinden, maar zegt dat niet. De cliënt had dus zelf iets moeten doen en bij voorkeur voordat er ‘mankementen’ optreden, want er is geen overheid die aangeeft dat het tijd is voor zijn loopbaan-APK.

De een is sneller aan zo’n onderhoudscheck toe dan een ander. Beter te vroeg dan te laat, want meestal ligt er een periode van 10-15 jaar voor de boeg.

De volgende 7 reflectie-stappen kunnen helpen:

 1. Inventariseer eens 
  - van welk werk krijg je energie?
  - welk werk kost je (teveel) energie?
  - wat is de toekomst van werksoort a, neemt dat af of neemt het toe?
 2. Waar word je beter in in je 50er jaren en wat is daarvan de toegevoegde waarde voor je bedrijf of organisatie?
 3. Wat betekenen 'ambitie, loopbaan, status en salaris' voor je ? Hebben die dezelfde waarde als in je 40er jaren of is er iets aan het veranderen?
 4. Als je baas je vraagt hoe je de komende jaren tegen je ontwikkeling aankijkt en je uitdaagt om te formuleren wat daarvan de toegevoegde waarde voor de organisatie is. Welk antwoord heb je dan?
 5. Onderhoud van je lijf, je vakkennis en je netwerk (of je privéleven…). Welk (achtergebleven) onderhoud moet je plegen?
 6. Wat is er aan het veranderen in de verhouding tussen je werk en je privéleven?
 7. Met welke leeftijdsgenoot uit je omgeving zou je hier een stevig en eerlijk gesprek over kunnen voeren zodat je kunt toetsen hoe de vlag erbij staat? 

Ja, dat is een hele klus. Denken alleen is niet genoeg, je zult de opbrengsten van dat denken en kauwen ook op moeten schrijven en na moeten lezen zodat je ook weet wat je denkt. Voorwerk voor groot onderhoud. Maar, net als bij een auto, als je pas begint als de olie op is of als een lege accu hem verhindert te starten, dan ben je te laat. Dat zorgt voor vervelende verrassingen en hoge kosten.

Het is wel een investering in je 2de levenshelft…

Door David Jan van Stolk, Senior Trainer, Coach, Ontwikkelaar bij de Baak

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up