News Detail

Als je kraan lekt, wil je dat die kraan gemaakt wordt. Als het bij jezelf of in je team even niet lekker loopt, dan duurt het vaak langer voordat we daar iets aan doen. Je zou kunnen zeggen: wanneer de 'teamspirit' lekt, is het gewoon fijn als er even iemand met je meekijkt.

Even stilstaan

Zeker in de drukke tijd waarin we leven is het belangrijk om tussen al het hollen door even stil te kunnen staan. Dat iemand je kritische vragen stelt over de dingen die jouw team als vanzelfsprekend ziet. Ik vind teamcoaching wellicht nog meer waard, omdat je in een korte tijd de prestaties van een heel team kan verbeteren.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een succesvolle teamcoach?

Je moet een OEN zijn: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Benoemen wat je ziet en vragen stellen over de zaken die zij als vanzelfsprekend ervaren. “Jullie zijn elkaar al vijf keer in de rede gevallen, is dat zoals het altijd gaat?” Onderzoek waarom een team doet wat het doet. Als die patronen zichtbaar zijn, dan is verandering mogelijk. Om die patronen zichtbaar te maken, maak ik zelf veel gebruik van humor, zodat de zwaarte van goed of fout of van schuld vermindert en de sfeer luchtiger wordt. Verder is het belangrijk dat je in tegenstelling tot individuele coaching niet teveel ingaat op het individu, maar op de interactie tussen de teamleden.

Wat zijn de valkuilen van een teamcoach?

Met teamcoaching heb je met een heel systeem te maken. Het is net alsof je bij een gezin komt, met vele gewoontes, die dingen doen zoals ze die altijd doen. Je moet als teamcoach oppassen dat je daar niet ingezogen wordt. Bijvoorbeeld: “We hebben het niet over de moeilijke dingen”. Laat je niet verleiden om dus geen moeilijke dingen te sprake te brengen, maar benoem dat dit is wat je ervaart.

Waarom is een goed team belangrijk? 

Ik geloof dat een prettige werksfeer en goed onderling contact met de mensen waarmee je samenwerkt essentieel is. Je voelt je goed omdat de samenwerking met je collega’s goed is. Met een goede samenwerking kom ik in een flow, dan ben ik drie keer zo effectief. Je stimuleert elkaar, je creëert synergie. Als teamcoach kan je met relatief weinig de prestaties van een team enorm doen stijgen. Het mooie ervan is dat dit ook zichtbaar is. Ik hoop altijd dat het resultaat van teamcoaching een kettingreactie veroorzaakt binnen een bedrijf.

Zelf gecreëerd

Het goede nieuws is: hoeveel gedoe een team ook heeft, het heeft die manier van doen zelf gecreëerd, dus heeft het team ook de mogelijkheid samen te veranderen.

Door: An Kramer.header_0026

Ben jij op zoek naar een teamcoach?

Neem contact op om je coachvraag te bespreken
Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Winning Teams

  Coachen

  Wil jij gebruik leren maken van de kracht van een groep of team en deze begeleiden in het leerproces om zichzelf effectief te sturen?

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Van sturen naar coachen in 4 stappen

  Artikel

  Nieuw leiderschap en meer autonomie bij de medewerkers heeft gevolgen voor leiders en managers. Om een coachende leidinggevende te worden moet je veel vaardigheden aanleren. Je moet er ook nogal wat afleren.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de LAP tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de LAP.

  Lees meer...

 • Bas Arends

  Persoon

  De relatie met de Baak kenmerkt zich voor mij door wederkerige inspiratie en professionaliteit. De frisheid van creativiteit, buiten de begaande paden gaan en de eigenzinnigheid van de Baak is een mooie combinatie met mijn eigen professionaliteit, vakmanschap en de balans vinden tussen gedegenheid en innovatie.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

Scroll up