De diepgang die je bereikt is een onverwacht cadeau

News Detail

Harriet Noltes vertelt over haar ervaring als deelnemer aan het Baak Leiderschap Programma. Zij is directeur van WIN PMO, specialist in het effectiever, efficiënter en inzichtelijker maken van projectorganisaties.

Je krijgt de spiegel voorgehouden

Ik wilde deze training graag doen om feedback te krijgen. In mijn positie krijg je niet snel een spiegel voor gehouden. Ik heb daarbij ook bewust gekozen voor de Baak. In mijn ogen gewoon dé plek, de autoriteit in Nederland, waar je moet zijn als je wilt werken aan, of geïnspireerd wilt worden in je leiderschap. De mensgerichte aanpak en het belang van authenticiteit spreken me erg aan. De spiegel die ik zocht heb ik gevonden. Ik heb gezien wat goed was en wat minder goed.

Het proces van anderen meemaken is minstens zo leerzaam

Maar ik heb ook mooie nieuwe dingen gezien en het plaatje zo nog completer gekregen. Niet alleen doordat ik mezelf ben tegengekomen maar minstens zozeer doordat ik het proces van anderen zo van nabij heb mogen meemaken. Dat is enorm leerzaam geweest en heeft me vele inzichten opgeleverd. Ik merk echt in mijn dagelijkse praktijk dat ik mijn eigen stijl én meer rust heb gevonden en daardoor effectiever ben. Ik ben mensen op een andere manier gaan benaderen, meer vanuit mezelf en niet vanuit mijn rol of vanuit wat ik vind dat ik moet bereiken. Dat levert meer verbinding op.

Juiste combi theorie en praktijk: nieuw plezier en inspiratie in mijn werk

Het opdoen van deze inzichten en het werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling stond in de juiste verhouding tot de meer theoretische en praktische kant van leiderschap, die ook aan bod komt in het programma. Deze hebben me interessante handvatten en methoden opgeleverd die ik direct in de praktijk kan toepassen, al dan niet experimenteel. Bijvoorbeeld systemisch denken waarbij je je omgeving en de verhoudingen tussen mensen in kaart brengt. Situaties worden daardoor opeens helderder. Je leert beter in te schatten waarom iemand reageert zoals hij of zij reageert, bijvoorbeeld omdat ze loyaal zijn aan een ander of omdat er politieke kwesties spelen. Je houdt daar dan met je eigen reactie rekening mee of vraagt ernaar. Dit alles maakt dat ik in dingen, die ik al jaren doe, ineens weer nieuw plezier en inspiratie heb gevonden.

Veel vertrouwen en oprechtheid in de groep

Soms vragen mensen me er nog naar. Hoe het was. De sfeer, de binding en de warmte binnen de groep is me sterk bijgebleven. Een mooie herinnering. Het grappige is dat ik dat van te voren nooit had kunnen bedenken. Je bent van te voren wel nieuwsgierig naar wie je studiegenoten worden. Je hoopt dat het mensen zijn waar je je aan kan spiegelen of waar je eens mee kan sparren. Maar dat je dat in zo’n groep allemaal kan vinden en dat er daarnaast een band en eenheid ontstaat waarbinnen je je vertrouwd voelt en dat je daardoor tot een nog hoger plan getrokken kan worden, is een onverwacht cadeau.

Bijzondere trainers

Je leert ook dat je nooit klaar bent met leren. Maar ik heb wel helder voor ogen welke wegen ik nog kan bewandelen. Welke thema’s er nog voor me spelen. Doordat ik tijdens het programma in contact ben gekomen met vele echt goede en bijzondere trainers en coaches weet ik ook bij wie ik terecht kan en voor wat. Onze programmamaker Sandy Verkooijen heeft in dit alles ook een belangrijke rol vervuld.”

Je bent een gewaardeerd strategisch leider, maar haal je wel echt alles uit jezelf? Komt het beste uit jou wel boven en profiteert de organisatie daar optimaal van? Ervaar en verbeter dit tijdens het Baak Leiderschap Programma speciaal voor hoger management.

per_harriet_noltes_klein

logo_win_klein

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up