Terug naar de essentie van je leiderschap

News Detail

Word een bezielende leider door je 3 kernvermogens te benutten

Complexe veranderingen vragen veel van een leidinggevende. Er zijn leidinggevenden die de uitdaging verfrissend en inspirerend vinden. Maar velen gaan gebukt onder de stress die dit met zich mee brengt. Dan kan het gebeuren dat je het contact met jezelf dreigt te verliezen. Hoe moet je dan anderen inspireren?

Een nieuwe balans vinden 

In de maalstroom van snelheid en stress komen veel leidinggevenden er niet meer uit met hun opgebouwde handelingsrepertoire. Als je zo door de waan van de dag wordt meegesleurd raak je uit evenwicht en ben je van weinig betekenis voor je collega's en medewerkers. Alle activiteit zit dan geconcentreerd in het hoofd en wordt bepaald door het denken en het vele 'moeten'. Wat gebeurt er dan?

Je verlangt steeds meer naar balans, rust en inspiratie. Je beseft dat vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling je wel geholpen hebben, maar je nu niet verder gaan helpen. Je gaat op zoek naar hoe je meer trouw kunt zijn aan je eigen ‘zijn’. Alleen dat kan je sterk genoeg maken om voor anderen een inspirerende persoon te zijn.

Al je kernvermogens benutten

Maak een omkering door al je vermogens weer te benutten, te onderscheiden in:

  • Je vermogen om te voelen, waardoor je weet wat jouw behoeftes zijn, je intuïtief weet wat nodig is voor jou zelf en voor anderen, zoals je collega's en je klanten.
  • Je vermogen om vanuit bezieling te werken, gemotiveerd en met passie. Je kunt alleen in balans zijn als denken met voelen verbonden is en ook je fysieke lichaam gezond is en vol is met levenskracht. Om plezier te hebben in het werk is het nodig dat je gelood bent in denken, voelen en willen.
  • Je vermogen om houvast te creëren. De weg hier naar toe is door je te verdiepen. Zoals het voor een boom nodig is om gezonde wortels te hebben om daarmee stevig te staan in de grond. In de diepte van je bodem huist je essentie, als een diamant met vele facetten. Verdiepen geeft je richting en de wil om in balans te komen.

Deze vermogens zullen je helpen in de diverse (waaronder ook spannende) situaties waar je mee te maken hebt én geven je handvatten om een goede coachende en bezielde leider te worden.

Door Dodo van der Straaten, trainer bij Bezielend Leiderschap en Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up