News Detail

Wil jij ook stappen maken in jouw persoonlijke leiderschapsthema’s en zo effectiever worden in jouw organisatie? Lees over de leervragen en de oplossingen van andere young executives tijdens de training Young Executives Program.

header_0011

Wat weerhoudt je om te doen waar je goed in bent als leider?

In het Young Executives Program worden deelnemers zich al tijdens de eerste module bewust van hun belangrijkste patroon. Van wat hen weerhoudt om te doen waar ze goed in zijn als leider. We zoeken naar wat er tussen staat, waardoor deelnemers niet volledig in hun eigen kracht staan. Dat patroon herkennen sommige deelnemers misschien wel, maar ze realiseren zich vaak niet hoe diep het zit, hoezeer het hun gedrag bepaalt en hoe het hun leiderschapsstijl beïnvloedt.

Patronen of thema's die deelnemers bij zichzelf tegenkomen:
 • Zelfvertrouwen
 • Creativiteit die potentieel aanwezig is, maar niet concreet tot uiting komt
 • Dominantie, en daardoor geen verbinding kunnen maken met het team
 • Te veel in de ratio en daardoor te weinig verbinding met het gevoel
 • Geen grenzen stellen en daardoor alle kanten op gaan en niet je eigen richting volgen
 • Ongeduld en daardoor op de troepen vooruit lopen

De eerste stap

Deelnemers zien eerst met verbazing hoeveel invloed hun eigen leiderschapsthema op hen heeft. De eerste dagen zien ze het soms nog niet goed bij zichzelf, maar andere groepsdeelnemers zien het wel, direct in het hier en nu. Waarna het langzaam echt tot de deelnemer zelf doordringt. Ze worden er gek van, lachen om zichzelf, want het is er continu, het is de hele dag aanwezig. Tot de pijn en ongemak van het oude patroon zo zichtbaar en voelbaar worden dat ze bereid zijn de stap te maken uit het patroon en het anders te doen. In de eerste module maken deelnemers de eerste stap in hun leiderschapsreis, doen ze een experiment met nieuw gedrag en gaan ze naar huis met een succeservaring.

Ken uzelf

Leiders met impact werken vanuit hun talent. 'Ken uzelf' was de eerste zin die boven de ingang van de tempel van Delphi geschreven stond. De Grieken wisten dat jezelf kennen, inclusief je eigen thema’s, belangrijk is om een goed leider te zijn.

Natuurlijke kracht

Zelfonderzoek brengt je als deelnemer dichter bij jezelf. Het maakt dat je de thema’s bij anderen in je team, en in je organisatie, beter kunt herkennen en begrijpen. Het brengt je als leider ook dichter bij je wezenlijke talent, dat wat je eigenlijk al in je hebt. Zodat je meer gaat werken vanuit je eigen potentieel. Als je daar bent, heb je geen trucjes meer nodig. Dan gebruik je je natuurlijke kracht en gaat het als vanzelf. Als je in je leiderschap jezelf kunt zijn, vanuit je talent kunt werken, dan creëer je enorme impact, ben je effectiever en in verbinding met je omgeving en met jezelf.

Een nieuw leiderschapsperspectief

Als samenleving zitten we volgens Herman Wijffels op dit moment in een grote transitie. Systemen die in het verleden succesvol waren blijken niet langer te werken. Crises- op alle fronten- nodigen ons uit op zoek te gaan naar een ander leiderschapsperspectief. In het Young Executives Program ontwikkelen deelnemers dit nieuwe perspectief op leiderschap. Leiderschap dat een bijdrage levert aan duurzaamheid, aan een groter geheel en aan innovatie. We werken daarbij met het gedachtegoed van een aantal vooruitstrevende denkers o.a. Otto Scharmer, Peter Senge, Joseph Jaworski, Daniel Ofman, Godfried IJsseling, David Whyte en Stephen Covey.

Prakijkvoorbeelden

- Een manager bij ING die promotie maakte van aansturing van 60 naar 500 personen, daarnaast zijn politieke ambitie verder vorm heeft gegeven. Een groot talent dat zijn ratio met zijn gevoel verbonden heeft. Ik verwacht dat hij binnen enkele jaren een invloedrijke positie in de politiek heeft.

- Een hoofd inkoop op een hoge positie in een organisatie, met veel mannen in haar omgeving. Ze kon slecht verbinding met hen maken, omdat ze vanuit haar hoofd leiding gaf. Ze heeft geleerd dat ze effectiever is als ze meer loslaat, meer ruimte geeft. Ze is een bezield leider geworden en heeft de directie en de RvB daarin meegenomen.

- Een hoofd marketing van een stadsschouwburg, met goede ideeën, maar onzichtbaar. Door meer verbinding te maken met zijn hart en handen heeft hij zijn ideeën concreet kunnen maken. Hij is daarmee veel effectiever en meer zichtbaar geworden voor zijn team en organisatie. Hij heeft er nu nog profijt van.

Door Sabrina Oudega, trainer bij het Young Executives Program.

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Young Executives Program (YEP)

  Training

  Je wilt stappen maken. Zowel in je carrière als in je persoonlijke ontwikkeling. En je krijgt die kans ook: je rol omvat steeds meer verantwoordelijkheden, van het aansturen van collega's tot het bedenken van langetermijnstrategieën. Hoe vul je die rol het beste in? Hoe versterk je je leidinggevende kracht? En hoe zorg je ervoor dat dit resultaten oplevert voor jouzelf, je team en je organisatie? Ontdek het in YEP samen met andere young professionals zoals jij, onder begeleiding van ervaren trainers en coaches.

  Lees meer...

 • Young Executives Program Compact (YEPCOM)

  Training

  Jouw talenten hebben je ver gebracht. Maar je merkt dat er nu meer van je wordt gevraagd. Dat je vertrouwde aanpak niet volstaat. Tijd om je leiderschap onder de loep te nemen en aan te scherpen. Dat doe je in YEP Compact, een verkorte versie van de opleiding YEP. Samen met ervaren trainers, coaches en young professionals als jij verbreed en verdiep je jouw inzicht in jezelf, teams en organisaties. Je voelt je steviger in je leiderschap en vergroot je toegevoegde waarde voor je organisatie.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Jeen de Spa

  Persoon

  Jeen is Associate van De Baak en onder meer lid van het team International Business Accounts. In een coachende stijl ondersteunt hij management teams en directies naar een nieuwe, gezamenlijk benoemde, stijl van leiderschap en samenwerking. Zijn programma’s hebben het karakter van een leerexpeditie.

  Lees meer...

 • Bas Arends

  Persoon

  De relatie met de Baak kenmerkt zich voor mij door wederkerige inspiratie en professionaliteit. De frisheid van creativiteit, buiten de begaande paden gaan en de eigenzinnigheid van de Baak is een mooie combinatie met mijn eigen professionaliteit, vakmanschap en de balans vinden tussen gedegenheid en innovatie.

  Lees meer...

 • Leo Salazar

  Persoon

  "Learning & Development in an Intercultural Context: Learn from each other. Leverage the differences. Do better business. I'm a learning and development consultant to help people and their organizations improve their international business skills. I also have experience as a manager in commercial finance and sales environments, plus have marketing and business development skills and experience."

  Lees meer...

 • Jack van Osch

  Persoon

  Sinds 2004 werk ik voor de Baak en verblijf ik met regelmaat in deze innovatieve leer, werk en ontmoetingsplaats. Als organisatie-ontwikkelaar en veranderaar vind ik het inspirerend en motiverend om hier in interactie met deelnemers, klanten en collega’s leren te faciliteren en ervaringen te delen. Want..., Is ontwIKkeling is niet de basis voor elke verANDERing?

  Lees meer...

Scroll up