Drie wegen om je talent beter te leren kennen

News Detail

Al het goede is er al en hoe word je nog beter?

Het is de moeite waard om je bezig te houden met je talent, en dat van je medewerkers en collega’s. Toch vergeten we vaak genoeg om onze talenten in te zetten. Mensen die werken met hun talent voegen veel waarde toe en krijgen energie. Ze zijn trouw aan hun eigen mogelijkheden en vinden het de moeite waard om in te zetten.

Bij het Talent Ontwikkelings Programma komen wij veel mensen tegen die op zoek zijn naar hun talent.  Meestal zijn er wel vage vermoedens, maar kunnen of durven deelnemers het niet te verwoorden. Er hangt een schaduw van verwachtingen, van anderen en van onszelf. Deelnemers vragen zich af of ze voldoende werken vanuit dit talent. En zoals vaak geldt: ‘de vraag stellen, is hem beantwoorden’.

Om je talent beter te leren kennen kun je deze drie wegen inslaan:

1. Jouw talent is een hoe, niet een wat

Vergeet vormen, zoals functies en taken. Het is je eigen manier van doen die je meeneemt naar organisaties, banen, projecten. Je talent is dus hoe je werkt, en niet wat je functie van je verlangt. Maak een lijst van dingen die vanzelfsprekend bij je horen en leg deze lijst aan anderen voor, aan mensen die jou kennen. Zo kom je tot nieuwe inzichten en kun je verbanden gaan leggen. Als je hier meer over wil weten, lees dan het boek “Handboek voor Talent” (door Jan de Dreu en Kees Gabriels).

2. Ga terug in de tijd

Iedereen die zijn vak heeft gemaakt van talentontwikkeling zal je aanraden te zoeken in je kindertijd. Ga terug in de tijd en zie jezelf als kind: wat deed je graag, met wie en waar. Waar was je erg goed in en allerbelangrijkst: waar haalde je groot plezier uit. Een inspirerend voorbeeld van een deelnemer aan de TOP. Hij vertelde dat hij als jonge jongen veel tekenwedstrijden won. Waar schuilt dan zijn talent? Deels in het tekenen, dat is duidelijk, maar hij heeft een nog groter talent. Hij zorgde namelijk dat hij leerde van andere winnende tekeningen, om die kennis vervolgens toe te passen in zijn eigen werk. Zijn talent is dus analyseren, toepassen, optimaliseren. Kortom, denk terug aan je kindertijd en kijk een laagje dieper.

3. Onderneem nieuwe dingen

Ga dingen doen die je niet eerder deed, daarmee schijn je licht op verborgen talenten. Realiseer je dat niet al je talenten zichtbaar zijn. Talent moet immers ook aangesproken worden, voordat het zich kan ontwikkelen. Ikzelf heb als kind geen toneel gespeeld of op het podium gestaan – mijn ouders hebben daar nooit aan gedacht en ik heb er nooit om gevraagd. Later bleek ik wel talent te hebben voor podiumkunst, hier ben ik in mijn studententijd achter gekomen door me aan te sluiten bij studententoneel. Het kwam op mijn pad en ik zei “ja”. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden; verhuizen, van baan veranderen, een nieuwe sport, een ander team. Doe het!

Succes en veel plezier!

Door Saskia Fornier, trainer bij Talent Ontwikkelings Programma®.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up