News Detail

Tegenwoordig gaat het niet meer om ‘een’ organisatieverandering maar is ‘veranderen’ continu aan de orde. Ik zie dat in bijna elke organisatie en ook daar buiten. Een verandering kun je zien als een nieuwe uitdaging, maar het roept toch vooral onrust, onveiligheid en dus angst op. Hoe ga je daar mee om?

‘Onrust’ lijkt tegenwoordig de enige constante. Oude zekerheden zoals werk, hobby, gezin, het land waar je woont, de economie waarin je acteert kunnen steeds gemakkelijker wegvallen. Het enige wat dan overblijft is om je zekerheden uit jezelf te halen. Dat gaat veel verder dan ‘rustig blijven’, of je gerust laten stellen. Het gaat over vertrouwen op je eigen innerlijke kracht. Het gaat over authentiek handelen.

Werknemers de rust gunnen flexibel te worden 

Hoe ontwikkel je kwaliteiten zoals humor, wijsheid, rust, harmonie, creativiteit, waardering, doorzettingsvermogen, stevigheid en ook liefde? Kwaliteiten die in het zakelijke leven misschien minder gewaardeerd worden maar die zeker waardevol zijn tijdens het werk. Al is het maar om mensen uit de weerstand te krijgen en veranderingen als kansen te benutten. Al deze zaken ontwikkel je door stil te durven zijn. Stil zijn is een manier om verbinding te maken met ons potentieel uit het onbewuste. Daar zit de ervaring en de kracht van zelfvertrouwen. Juist omdat er zoveel onzekerheid is, ook economisch, is het belangrijk je medewerkers te helpen deze kwaliteiten te ontwikkelen zodat zij erop vertrouwen dat wat gebeurt datgene is wat er moet gebeuren. Mensen worden dan flexibeler en vrijmoediger in hun handelen.

Aanwezig zijn met aandacht 

Stil zijn levert je naast meer vertrouwen ook een andere zienswijze op. Omdat je meer verbonden bent met jezelf word je sensitiever. Je ziet en vangt meer op van anderen. Je ziet meer kansen. Langzaam aan ontwikkelt zich een gevoel van gezamenlijkheid en het besef, dat je het niet allemaal alleen moet doen, maar dat je een onderdeel bent van een geheel. Dit is niet iets wat je zomaar ineens doet, ‘aanwezig zijn met aandacht’ vergt oefening. Maar het geen kwestie van ‘hard’ werken, het gaat er juist om meer gebruik te maken van wat er al is. Je ontdekt dan dat wanneer je de dingen met aandacht doet, er een andere innerlijke dynamiek ontstaat. De meeste mensen ervaren stil zijn als verrassend, omdat het zo anders is dan de gewoonlijke werkrealiteit. Bovendien blijkt het veel effectiever te zijn.

Verassend eenvoudig… 

Slechts één of een halve dag oefenen met stil zijn is genoeg om het effect te voelen. Het is voor de meeste mensen een ontdekking. Het blijkt eigenlijk verrassend eenvoudig en met enige begeleiding wordt het door de meeste mensen heel snel opgepikt. Op het moment dat je de stilte ervaart, ga je er vanzelf in mee. Het is tè anders om je er tegen te verzetten en al snel zie je dat het werkt. Daarna is het een kwestie van bijhouden, maar dat is meer een privé aangelegenheid, ofschoon sommige bedrijven stilteruimtes hebben.

Stille kracht: het aanboren van je creatieve potentieel

Door te oefenen met aanwezig zijn met datgene wat zich aandient en daar mee om kunnen gaan verschuif je van ‘overleven’ naar leven. Dat is vrijheid, en de ultieme creativiteit. Je staat dan open voor het moment en bent vol vertrouwen. Als er dan vervelende dingen gebeuren reageer je creatief in plaats van reactief. Heftige gevoelens rond bijvoorbeeld ‘verlies’ blijven, maar je raakt er niet meer door uit het lood geslagen, je blijft in contact met je basis van waaruit je weer kunt gaan handelen. Want in essentie zijn we creatieve wezens en hebben we alle mogelijkheden in ons om met problemen die we tegen komen om te gaan en ze op te lossen. Dat potentieel, die stille kracht, moet je wel mobiliseren om er gebruik van te kunnen maken.

Petra Baars interviewt Sacha Kluvers, programmamaker en coach bij de Baak


Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (LRO)

  Training

  Je bent al enige tijd leidinggevende in de dynamische (semi-)publieke sector. Nu wil je jezelf verder ontwikkelen: effectiever worden en mensen beter kunnen coachen. Maar waar begin je? De opleiding Leiderschap Reflectie en Ontwikkeling geeft een stevige impuls aan jouw persoonlijke leiderschap. Je kijkt tijdens de modules kritisch naar jezelf, experimenteert met verschillende stijlen van leidinggeven en scherpt aan hoe jij mensen wilt aansturen. Zo haal je uiteindelijk de beste resultaten uit je medewerkers én uit jezelf.
  Deze training wordt enkel aangeboden tegen een BTW-vrij tarief.

  Lees meer...

 • Perfectionist en in je Kracht (PerK)

  Training

  Je toewijding is je kracht, maar daarmee ook jouw valkuil. Als perfectionist in hart en nieren ben je op zoek naar meer balans. Het programma Perfectionist en in je Kracht is een stevige en inspirerende training die je aanzet tot zelfreflectie.

  Lees meer...

 • Bezielend Leiderschap (BZL)

  Training

  Bezielend Leiderschap is een diepgaand leiderschapsprogramma voor senior en ervaren leidinggevenden die verantwoordelijkheid nemen voor daadwerkelijke veranderingen in hun organisatie. Leiders die willen werken vanuit hun diepere missie en inspiratie. Die willen leren om voorbij managementboeken of –methodieken te handelen vanuit essentie.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Roy Vranken

  Persoon

  Wat me drijft is mensen helpen om zich te openen voor hun innerlijke wijsheid en waardigheid. Dat is de brandstof voor duurzaam succes. Bij de Baak mag ik daarin bijdragen als een van de begeleiders van Ik en de Anderen, een prachtig programma dat al meer dan 40 jaar deelnemers diep weet te raken.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

Scroll up