News Detail

In 1972 vond de eerste training 'Ik en de Anderen®' plaats. Het programma werd oorspronkelijk ontwikkeld in nauwe samenspraak tussen Thale Bout, organisatieadviseur, en Charles Maitland, oprichter en toenmalig directeur van de Baak. Nu, na bijna 45 jaar, organiseren we een jubileumfeest dat in 2017 gehouden wordt. Een kaleidoscopische ervaring waarin de bezoekers zelf centraal staan. Niet enkel consumeren - ook meedoen en elkaar wijzer maken. Speels en uitdagend, vol verbeelding en creativiteit. Net als het programma ‘Ik en de Anderen®’!

Meest succesvolle programma

'Ik en de Anderen®' had ooit een rustige start: het werd in de jaren zeventig enkele malen per jaar gegeven. Langzaam maar zeker groeide het programma naar zijn huidige frequentie van enkele malen per maand. En 'Ik en de Anderen®' groeit nog steeds, zowel inhoudelijk als in frequentie. Inhoudelijk wordt het programma permanent verbeterd en geactualiseerd. En elk jaar wordt het weer vaker uitgevoerd dan het jaar daarvoor. Voor 2015 staat het bijna vijfentwintig maal ingepland. Daarmee is 'Ik en de Anderen®' het oudste en meest succesvolle programma voor persoonlijke ontwikkeling van de Baak.

Senior trainers

Inmiddels bestaat het trainersteam uit acht senior trainers, mannen en vrouwen, gelouterd door het leven zelf. De ene helft kan bogen op ruime praktische ervaring als organisatieadviseur en manager, de andere helft op jarenlange ervaring als uitvoerend kunstenaar en kunstzinnig therapeut. 'Ik en de Anderen®' biedt een unieke combinatie van trainingsmethoden die hoofd, hart en handen aanspreken.

Kunstzinnig en fysiek

De kunstzinnige oefeningen zijn cruciaal, evenals de fysieke bewegingsoefeningen. De kern van het programma is nog steeds hetzelfde als bijna 45 jaar geleden: op een onorthodoxe manier aanboren van het persoonlijk en creatief potentieel van de deelnemers waardoor hun professionele effectiviteit groter wordt.

Sprekers zijn deelnemers

In 2017 bestaat ‘Ik en de Anderen®’ vijfenveertig jaar. Dit gaan we op passende wijze vieren. Natuurlijk zijn er sprekers, maar diezelfde sprekers zijn ook deelnemers. En de deelnemers participeren, door iets te vertellen, iets te tonen, iets te doen. De context wordt speels en uitdagend, met een nadrukkelijke rol voor verbeelding en kunstzinnige uitingen - vanuit de trainers van Bout & Partners, van (oud-)deelnemers aan 'Ik en de Anderen®' en deelnemers aan de dag. Afwisseling en beweging zorgen ervoor dat de dag omvliegt én beklijft.

Drijfveren en zingeving

We blikken terug op het verleden, maar de toekomst staat centraal. Want het 45-jarige 'Ik en de Anderen®' heeft nog veel toekomst voor zich. Het aantal aanmeldingen blijft groeien en dat is niet voor niets: de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en balans in het leven neemt alleen maar toe. Een toenemend aantal mensen is op zoek naar de innerlijke drijfveren. Zingeving is een maatschappelijk thema geworden. Bevrediging van ambitie (hogerop) en status (macht, geld) zijn niet meer genoeg om hen gaande te houden. Ze zoeken naar duurzame bevrediging van diepere behoeften, zowel in hun persoonlijk leven als in het werk.

Bout & Partners

'Voor mij is de essentie van Ik en de Anderen het aan de deelnemers bieden van een kleurrijke ervaringscontext voor het versterken van inzicht (denkkracht gericht op waarheid), respect (gevoelskracht gericht op waarden) en vertrouwen (wilskracht gericht op goed handelen) in henzelf en in anderen, in hun werk en hun leven.'
Guus Brackel, directeur Bout & Partners 

'In feite ben je je eigen leermeester. En wat je leert is jouw verantwoordelijkheid. Eigenlijk weet iedereen intuïtief allang wat de hoogstpersoonlijke privéruimte inhoudt: wat de 'ik' nodig heeft om gezond te blijven. Soms zijn er echter anderen nodig om je hierbij te helpen.'
Simon Terpstra, oud-directeur Bout & Partners 

'We moeten vanuit een streven naar waardigheid, menselijkheid en compassie proberen de duistere kant van onszelf én die van de anderen te omvatten. (...) Het is tijd dat wij ons collectieve zwaard, onze destructieve vermogens, op een beheerste wijze aanwenden voor het creëren van nieuwe mogelijkheden. De keuze om het intellect dat we hebben ontwikkeld, en waarmee we de wereld in stukjes hebben opgedeeld, te verrijken met de wijsheid om diezelfde stukjes te integreren tot een hogere en complexere eenheid.'
Thale Bout, oud-directeur en oprichter van Bout & Partners 

We hopen je te ontmoeten op deze bijzondere gelegenheid in 2017. Wil je, als oud-deelnemer, bijdragen aan de totstandkoming van het dagprogramma, laat het ons weten. We willen graag alle oud-deelnemers kunnen bereiken. Het zou zonde zijn als je door gewijzigde gegevens geen uitnodiging ontvangt. Meld je in dat geval zelf alvast aan via ikendeanderen@debaak.nl.

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Ik en de Anderen® (IA)

  Training

  Je wilt effectief zijn in het werken met anderen. Vooral wanneer de situatie complex is en de spanning oploopt. Juist dán is het de kunst om kwaliteiten zoals daadkracht, openheid, vrijheid en rust in jezelf te vinden. In de leergang Ik en de Anderen leer je authentieke kwaliteiten in jezelf en de ander te herkennen, waarderen en benutten. Ook als het lastig wordt.

  Lees meer...

 • Masterclass Inner Compass® (MIC)

  Training

  Je hebt een flinke dosis werk- en levenservaring. En je kunt terugkijken op een succesvolle carrière. Daarbij vraag je je steeds vaker af wat dat nu eigenlijk echt voor je betekent: ‘succes’. Wat beschouw jij als succesvol? En hoe zorg je ervoor dat je het blijft op een manier die bij je past? Je merkt dat je behoefte hebt aan reflectie. Wie ben jij echt en waar wil je je door laten leiden – ook in moeilijke omstandigheden. In de Masterclass Inner Compass® vind je jouw antwoorden.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_0120

  Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

 • De kracht van outrospectie

  Artikel

  Roman Krznaric, cultureel denker, filosoof en schrijver over de kunst van leven en sociale verandering, vindt dat het nu tijd is voor outrospectie in plaats van introspectie. Geschiedkundig onderbouwd legt hij uit waarom dit zo is en wat de verschillende gezichten van echte empathie zijn. En dat is niet alleen de emotionele versie van medeleven. Juist niet.

  Lees meer...

Scroll up