Interview over het Baak Leiderschap Programma

News Detail

Interview met Anja de Boer, trainer bij het Baak Leiderschap Programma (BLP) voor ervaren leidinggevenden

Wat is de visie op leiderschap in deze training?

In de literatuur zijn er vijf grote stromingen in het denken over leiderschap met verschillende uitgangspunten:

  1. De (charismatische) persoonlijkheid van de leider.
  2. Het gedrag en sociale vaardigheden van de leider.
  3. De leider beïnvloed de situatie: de dynamiek en verhoudingen binnen de organisatie. 
  4. Zelforganisatie waarbij de begeleider zich richt op het vergroten van de betrokkenheid van de medewerkers bij de organisatiedoelen en resultaten.
  5. Leiderschap is evolutionair gevormd en is vooral vanuit de neurobiologie te begrijpen. Het gaat dan om hoe een groep een leider kiest. Betrouwbaarheid en de toegevoegde waarde die je hebt voor een groep zijn belangrijk vanuit dit perspectief.

In het Baak Leiderschap Programma komen ze allemaal voorbij, maar de meeste aandacht ligt bij leiderschap in termen van 'essentiële competenties' en persoonlijkheid (als leider maak je het verschil) en leiderschap als element in een systeem.

In de eerste benadering onderzoek je als deelnemer heel gericht je drijfveren, kwaliteiten en achtergrond van waaruit je werkt. Wat breng je mee om een  goede leider te zijn? Vanuit de tweede benadering werken we ook aan een meer faciliterende visie op leiderschap: als leider moet je vooral zicht hebben op systeemdynamieken en op basis daarvan kunnen handelen. Het gaat niet om jou als persoon, maar dat jij doet wat er in het systeem nodig is.

Wat maakt het trainen in het Baak Leiderschap Programma zo interessant?

Dat zijn vooral de mensen die er op afkomen. Intelligente, gedreven leiders die ontzettend hard werken en heel graag willen leren. Met bijzondere talenten en ambities, anders zouden ze niet op de plek zitten waar ze zitten. Mensen die deze opleiding volgen zijn op zoek naar anderen in wie ze hun eigen dilemma’s herkennen. Met wie ze op hun niveau kunnen sparren en waaraan ze zichzelf kunnen optrekken. De kwaliteit van de groep is voor de deelnemers en voor ons een belangrijke voorwaarde. Baak leiderschap programma bestaat uit heel veel verschillende onderdelen; van een leiderschapsgame en inhoudelijke colleges tot hele persoonlijke gesprekken over wie je bent en waar je vandaan komt.

Je hebt net een opleiding met een groep afgesloten. Wat zijn de resultaten?

Ontzettend leuk om juist deze week een mail binnen te krijgen van een deelnemer dat zijn promotie door is gegaan. "Dat is vooral te danken aan het proces dat ik afgelopen jaar in de BLP doorlopen heb’’ schrijft hij. Dat is natuurlijk een heel concreet resultaat. In de BLP heeft hij zich van een relatief ‘jonge’ manager ontwikkeld tot iemand die zich onafhankelijker durft op te stellen. En daarmee minder in conflict raakt met autoriteiten, en volwassener zijn positie inneemt. Dat heeft het verschil gemaakt voor zijn nieuwe functie.
Niet iedereen gaat voor promotie of verandering. De meeste worden stevigere leiders op de plek waar ze al zitten. Zo zijn er twaalf verschillende ‘resultaten’ geboekt!

Je beschrijft twee mannen, hoe zit het met de man-vrouw verdeling?

Dit is een programma voor het hoger management, dus vaak zien we in de deelnemersgroepen een keurige afspiegeling van de landelijke statistieken. Helaas! Meer mannen dan vrouwen dus. Vier vrouwen op acht mannen is vrij gebruikelijk. We merken de laatste jaren wel dat er steeds meer vrouwen op het programma afkomen. Misschien is dat een voorteken van een echte verschuiving naar meer diversiteit in leidend Nederland.

Is het Baak Leiderschap Programma iets voor jou?

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up