News Detail

'Ja en amen' brengt geen carrière


We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten en welke persoonlijke overtuigingen je hierbij in de weg zitten. De invloedprincipes die een ander hanteert herkennen, is minstens even waardevol. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

Wie heeft het niet meegemaakt? Een gesprek verlaten met een klus op je schouders die je eigenlijk niet wilde – dat had je je voorgenomen immers. Blijkbaar gebeurde er iets in dit gesprek waardoor je “ja” zei, ondanks je voornemen. Er zijn dan twee opties:

 1. Blijven twijfelen aan jezelf en met 'je coach' bekijken hoe het komt dat je jezelf te klein maakt.
 2. De ander prijzen om zijn slimmigheid en je voornemen om hier meer in thuis te raken zodat je het proces (of het spel, zo je wilt) meer te gaan begrijpen.

Heb je voor de tweede optie gekozen? Lees dan verder.

Invloedtrucs

Cialdini, de koning op het gebied van invloed, heeft eindeloos veel geschreven over invloed en zijn boeken zijn zeer populair. Hieronder een cursus in sneltreinvaart, de invloedtrucs volgens Cialdini:

 • Ze doen een beroep op je ijdelheid (“Je bent hier zo goed in, niemand anders kan dit”).
 • Ze leveren je sociaal bewijs (“Die en die zitten ook in dit projectteam”).
 • Ze koppelen door jou eerder gedane uitspraken aan het huidige verzoek (“Vorige week tijdens de meeting zei je dat je het een belangrijk onderwerp vond”). Mensen zijn niet graag incongruent, dat is hoe deze beïnvloeding werkt.
 • Ze herinneren je aan wederkerigheid, als iemand ons iets geeft, voelen we ons verplicht iets terug te geven.(“Ik heb toen dit en dit voor jou gedaan”).
 • Ze maken je week door sympathie op te roepen (“Ik vind je zo’n geschikte man/vrouw”).
 • Ze laten je geloven dat het heel belangrijk werk is, voor en door belangrijke mensen en klanten. Cialdini noemt dit autoriteit.(“Door jou kan ons bedrijf een stap voorwaarts maken en bekender worden in de markt”).
 • Ze creëren een gevoel van schaarste. Hier zijn we ontzettend gevoelig voor (“Als je nu niet mee doet, komt er waarschijnlijk nooit meer een dergelijke kans”).

Bewust blijven en je verstand blijven gebruiken

De dingen die hierboven worden beschreven, spelen in op psychologische processen waar wij allemaal gevoelig voor zijn. Op zich is er ook niet zoveel mee mis, we zijn allemaal onderdeel van een sociale context en de regels die hierbij gelden, hebben een grote waarde. Echter bij oneigenlijk gebruik – wat zoveel wil zeggen als: voor het gewin van de ander – zorg dan dat je een tussenstap maakt en je gezond verstand gebruikt. Gezond verstand is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle carrière, daar heb je op den duur meer aan dan “ja en amen”.

Soms neem je een verkeerd besluit

Trouwens, over het algemeen is er niets mis mee om op een besluit terug te komen. Elke klus kan ook weer terug. Beschouw het als een optie, ook al kost het meer moeite dan een 'direct nee'. Het allerbeste is zeggen: "Ik vind het heel leuk dat je mij vraagt en geschikt vind voor deze klus. Ik denk graag nog even na over wat ik nodig heb om deze klus zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Is morgen hierover bellen een optie voor jou?" Dan kun jij mooi even nadenken.

In onze trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijke effectiviteit combineren wij intellect met intuïtie en interactie. Wil jij leren authentiek te communiceren? Of hoe je een wendbare leider kunt zijn? Wat is jouw volgende stap?

Door: Saskia Fornier trainer bij de Baak.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0071

  Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces

  Artikel

  Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Artikel

  Je bent gewend iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan, en je zet ze ineens in een ander kastje, zul je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek blijft lopen als je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0014

  10 tips om je collega’s te coachen

  Artikel

  Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0013

  Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?

  Artikel

  Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

  Lees meer...

 • per_matthewhouse

  Emoties spelen bij projecten zeker een rol

  Artikel

  Matthew House werkte in verschillende functies bij KPN, onder andere als Strategie Consultant. In die functie ontwikkelde hij een ambitieuze groeistrategie voor de datacenteractiviteiten bij KPN. In 2016 volgde hij bij de Baak de training Professioneel Adviseren.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0002

  Hoor jij écht wat je team zegt?

  Artikel

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

  Lees meer...

 • teaser_0001

  Waarom hebben de Zweden bijna geen burn-outs?

  Artikel

  Je wilt het allemaal voor elkaar hebben. De touwtjes in eigen handen. ‘Gewoon goed’ is voor jou niet goed genoeg. Je legt de lat hoog voor jou en jouw omgeving. En je vindt het maar wat irritant als anderen het niet zo nauw nemen met die hoogte. Maar hoge eisen zorgen ook voor problemen en daar wil je vanaf. Waar is de balans?

  Lees meer...

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  Artikel

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

  Lees meer...

 • Wat gaat er mis in contact met anderen?

  Artikel

  Of je nu financieel professional, project engineer of HR manager bent, iedereen ervaart wel eens onduidelijkheid in gesprekken of voelt zich niet altijd even krachtig. Dit kan erg vervelend zijn en ten koste gaan van je effectiviteit en soms ook van je zelfvertrouwen. Hoe kan dit gebeuren?

  Lees meer...

 • Verbroken Verbindingen

  Artikel

  Flexwerken, oplopende werkdruk, cynisme over politiek. Godfried IJsseling ziet een samenleving met beknelde en bedrukte mensen. En hij heeft oplossingen.

  Lees meer...

 • header_0011

  Je werkleven in eigen hand

  Artikel

  Dat optimaal presteren in je werk hetzelfde zou zijn als continu 110% ergens voor gaan, is een illusie. Dat weet je. Je bent je bewust dat het op peil houden van je accu een noodzakelijkheid is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Werken aan je Persoonlijke Kracht helpt je hierbij!

  Lees meer...

 • header_0016

  Are you born to learn?

  Leiders van organisaties beseffen steeds meer dat 'leren' één van de belangrijkste manieren is om je positie in de markt te behouden of te versterken. Ons vermogen om te creëren en te leren is eindeloos. En de passie om te leren is onze natuurlijke aanleg, net zoals toen we een kind waren. Waarom verliezen wij die dan soms? En welke rol spelen organisaties hierin?

  Lees meer...

 • Wat is 'goed functioneren'?

  Artikel

  Guus Brackel, trainer bij 'Ik en de Anderen', definieert 'goed functioneren' als een geheel van normen en waarden maar ook van 'zijnskwaliteiten'. Wat is het verschil tussen 'daadkrachtig doen' en 'daadkrachtig zijn”' Tussen 'aandachtig doen' en 'aandachtig zijn'? Tussen 'fatsoenlijk doen' en 'fatsoenlijk zijn'?

  Lees meer...

 • Over overtuigingen

  Artikel

  Een leerling vraagt aan zijn meester: Meester, wat is het verschil tussen mens en dier? En de meester legt het uit met het volgende verhaal:

  Lees meer...

 • header_0012

  Hoe ga je om met veranderingen?

  Artikel

  Dat klinkt mooi, maar helaas is de realiteit dat wij veelal reactief omgaan met veranderingen. We laten ons soms leiden door de onrust, waardoor het lastig wordt om te handelen vanuit innerlijke rust en openheid. Terwijl dat juist zoveel oplevert, zeker in woelige tijden.

  Lees meer...

 • Wat is professionele ontwikkeling?

  Artikel

  Terwijl je je professionele pad loopt, volgt je onzekerheid je op de voet. Ze loopt ongeveer tien meter achter je. Net ver genoeg van je vandaan om er meestal weinig van te merken, als alles op rolletjes loopt. Maar als je op je pad iets tegenkomt, ergens tegenaan botst, even niet verder kunt, dan haalt je onzekerheid je in. Je hebt dan te maken met twee problemen: allereerst het probleem vóór je, in de werkelijke wereld buiten je, dat aspect in je werk dat we zo graag een uitdaging noemen, en ten tweede je onzekerheid, die je als het ware in de rug aanvalt.

  Lees meer...

Scroll up