Je minder verstoppen

News Detail

Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers van het programma Authetiek Profileren en Netwerken van de Baak, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken van echte deelnemers.

“Bij ons moeten er 500 mensen uit.” Ze was voor het eerst bij de Baak, op het landgoed in Driebergen. Een oase van rust, te midden van alle stress en haast van het alledaagse werk. Ze wilde iets doen aan haar zichtbaarheid, haar profilering, want dat had haar manager haar gezegd. Dat ze weliswaar haar werk erg goed deed, maar dat het soms van belang is dat anderen dat ook zien. “Vooral nu is dat belangrijk”, had hij haar gezegd.

Zichtbaarheid

Het had haar onrustig gemaakt. Wat bedoelde hij precies? Betekent het dat in het selecteren van de mensen die er uit moeten niet gekeken wordt naar de kwaliteit van het werk, maar naar hoe hard iemand schreeuwt? Het had haar doen gruwelen, want ze heeft er een hekel aan om zichzelf op de borst te kloppen en zich groter voor te doen dan ze is. “Doe maar normaal”, hadden ze thuis altijd gezegd. “Helemaal niet nodig om je zo naar voren te schuiven.” Het had haar geleerd bescheiden te zijn, een kwaliteit die ze hoog inschatte, maar steeds vaker zag ze de collega’s die beter gebekt waren haar links en rechts inhalen. Het gaf haar een naar gevoel, want in haar hart wist ze dat haar werkelijke kwaliteiten, haar inspanningen, en haar betrokkenheid bij het werk onvoldoende werden opgemerkt.

Waarom ben je hier?

En nu zat ze daar, in een kamertje met uitzicht op de bomen van het Landgoed in Driebergen. Het was eigenlijk wel een stap geweest om hier te komen. Ze had het nooit zo nodig gevonden de aandacht op zichzelf te richten, en nu begon ze aan een intakegesprek van een uur, dat alleen over haar zou gaan.

Ik, trainer van het programma Authentiek Profileren en Netwerken, begon losjes een gesprek. Of dit de eerste keer was bij de Baak, waar ze werkte, wat haar functie was. Langzaam bewoog het gesprek naar die ene vraag: “Waarom ben je hier?”. En toen vertelde ze over de reorganisatie, over dat er mensen uit moesten, dat ze altijd geleerd had haar best te doen maar niet zich ‘opschepperig’ op te stellen. Dat ze nu begon te merken dat ze daarmee wel eens een probleem mee zou kunnen hebben.

Jezelf laten zien: je authentiek profileren

“Ik heb geen zin om iets te doen waarin ik mijzelf niet herken!”, had ze tegen me gezegd. Het klonk als een waarschuwing, maar ook als een vraag. Ik had een geruststellend antwoord: “Authentiek profileren gaat over jezelf te laten zien, op een manier die bij je past. Dat kan betekenen: bescheiden én zichtbaar”. Dat klonk haar aantrekkelijk in de oren, al kon ze zich nog niet helemaal voorstellen hoe dat dan in z’n werk zou gaan. Ik lichtte alvast een klein tipje van de sluier op: “Vaak gaat het niet over je meer laten zien, maar over je minder verstoppen, achter je drukke werkzaamheden bijvoorbeeld”.

Door Godfried Ijsseling, trainer bij Authentiek Profileren en Netwerken.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up