Je werkleven in eigen hand

News Detail

Dat optimaal presteren in je werk hetzelfde zou zijn als continu 110% ergens voor gaan, is een illusie. Dat weet je. Je bent je bewust dat het op peil houden van je accu een noodzakelijkheid is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Werken aan je Persoonlijke Kracht helpt je hierbij!

Het perfecte plaatje?

Vaak gedragen mensen zich reactief in plaats van proactief. We laten ons leven door de omstandigheden. Dat kan wel voor 'even' maar als het te lang duurt, raken we 'op'. We worden ontevreden, stil of juist hyper. We zitten niet meer lekker in ons vel en raken langzaam onze kracht en uiteindelijk onszelf kwijt. Reactief gedrag is niet hetzelfde als passief zijn. Mensen zijn dan nog uitstekend in staat om actief tegemoet te komen aan de eisen van de buitenwereld. We hebben een goede baan, leuke kinderen, een leuk huis, een fijne relatie et cetera. We worden als succesvol gezien maar genieten er niet echt meer van. We staan constant bloot aan impulsen en verleidingen. Elke minuut van de dag wordt actief ingevuld en dat put uit. Leegte en rust lijken ons angst aan te jagen.

Loslaten 

Persoonlijke kracht is uitgaan van de realiteit en daarmee dealen. Ook zogenaamde negatieve emoties hebben een functie. Pijn is ook energie en als we het wegdrukken, drukken we ook een stuk van onze kracht weg. We hebben gedurende ons leven effectieve strategieën ontwikkeld om onszelf staande te houden. Door te voldoen aan de wensen en behoeften van onze ouders en verzorgers. Als deze strategieën niet meer werken, brengen ze ons uit onze kracht. Overlevingsstrategieën loslaten is eng, want toen we klein waren konden we dat niet en hadden ze een functie. Nu we volwassen zijn, zijn we sterk genoeg om het wel aan te kunnen, maar dat geloven we niet omdat we dat ook niet zeker weten.

Vertrouwen 

Als een strategie niet meer werkt, ben je meestal sterk genoeg geworden om deze los te kunnen laten. Dit brengt je in contact met je eigen kracht. Als coach help ik mensen om dat vertrouwen op te bouwen. Persoonlijke groei houdt in dat je je creatievermogen en keuzevrijheid vergroot. Vertrouwen opbouwen kan door de waarnemer in jezelf te ontwikkelen. Een stabiele eenheid in jezelf die kan sturen en keuzes kan maken. Je onbewuste stuurt je namelijk, ook al heb je daar geen weet van. Groeien is je steeds bewuster worden van aspecten die onderdeel zijn van jouw ziel. Het onbewuste bewust maken geeft keuzevrijheid. Je wordt niet meer gestuurd door iets onzichtbaars maar je gaat zelf sturen.

Moed gevraagd! 

Persoonlijke kracht uit zich in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De keuzes die je wel of niet maakt en je eigen aandeel zien in hoe je leven er op dit moment uitziet. In plaats van je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt, steek je je energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Dat is proactief gedrag. Als iets mis gaat, kun je daar een drama van maken, tegen jezelf zeggen dat je niets waard bent of de hele wereld de schuld geven. Je kunt ook voelen dat je er verdrietig over bent en het daarbij laten of kijken hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Patronen kun je doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dat vraagt moed, maar als je het doet, kom je je eigen kracht vanzelf tegen.

Verantwoordelijkheid 

Het idee dat verantwoordelijkheid nemen voor iets waar je last van hebt opeens betekent dat je verantwoordelijk kunt zijn, kan voelen als een last. Je bent opeens aanspreekbaar, je kunt niet meer duiken, ontkennen, afschuiven enzovoorts. Liever houden we vast aan het oude gedrag en geven we omstandigheden de schuld: "Ik kan er niks aan doen". Het is een illusie dat dat je vrijheid geeft. Verantwoordelijkheid nemen, geeft echte vrijheid. Op het moment dat je hiervan bewust wordt, kun je het storende gedrag veranderen in de gewenste richting. Dat is persoonlijke groei.

De factor tijd 

Ik zie veel zelfbewuste mensen. Sommigen hebben niet per se een probleem als vertrekpunt, maar willen zich verder ontwikkelen en bewuster met hun tijd en energie omgaan. Bewust leven is proactief leven: verantwoordelijkheid nemen en vorm geven aan je leven. Actief gedrag, los van wat we van binnen nodig hebben, is uitputtend. Als we ontspannen en rusten, kunnen we zien wat onze ziel van ons wil. Alle tijd invullen is wegbewegen van jezelf, van je angsten, van onprettige gevoelens en van je kracht.

Niks doen betekent tegenwoordig 'tijd verdoen', want je kunt zoveel andere dingen met die tijd, zo redeneert men. De vraag is maar of dat wezenlijke dingen zijn en meestal is dat niet het geval. Stephen Covey stelt de vraag: "Wat zou je willen dat er over jou gezegd wordt als je dood bent, wat wil je dan hebben achtergelaten?" Zo'n vraag brengt je terug naar de essentie.

Door Vivian van de Hoef, trainer bij Persoonlijke Kracht en Perfectionist en in je Kracht.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up