News Detail

Dat optimaal presteren in je werk hetzelfde zou zijn als continu 110% ergens voor gaan, is een illusie. Dat weet je. Je bent je bewust dat het op peil houden van je accu een noodzakelijkheid is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Werken aan je Persoonlijke Kracht helpt je hierbij!

header_0011

Het perfecte plaatje? 

Vaak gedragen mensen zich reactief in plaats van proactief. We laten zich leven door de omstandigheden. Dat kan wel voor 'even' maar als het te lang duurt, raken we 'op'. We worden ontevreden, stil of juist hyper. We zitten niet meer lekker in ons vel en raken langzaam onze kracht en uiteindelijk onszelf kwijt. Reactief gedrag is niet hetzelfde als passief zijn. Mensen zijn dan nog uitstekend in staat om actief tegemoet te komen aan de eisen van de buitenwereld. We hebben een goede baan, leuke kinderen, een leuk huis, een fijne relatie et cetera. We worden als succesvol gezien maar genieten er niet echt meer van. We staan constant bloot aan impulsen en verleidingen. Elke minuut van de dag wordt actief ingevuld en dat put uit. Leegte en rust lijken ons angst aan te jagen.

Loslaten 

Persoonlijke kracht is uitgaan van de realiteit en daarmee dealen. Ook zogenaamde negatieve emoties hebben een functie. Pijn is ook energie en als we het wegdrukken, drukken we ook een stuk van onze kracht weg. We hebben gedurende ons leven effectieve strategieën ontwikkeld om onszelf staande te houden. Door te voldoen aan de wensen en behoeften van onze ouders en verzorgers. Als deze strategieën niet meer werken, brengen ze ons uit onze kracht. Overlevingsstrategieën loslaten is eng, want toen we klein waren konden we dat niet en hadden ze een functie. Nu we volwassen zijn, zijn we sterk genoeg om het wel aan te kunnen, maar dat geloven we niet omdat we dat ook niet zeker weten.

Vertrouwen 

Als een strategie niet meer werkt, ben je meestal sterk genoeg geworden om deze los te kunnen laten. Dit brengt je in contact met je eigen kracht. Als coach help ik mensen om dat vertrouwen op te bouwen. Persoonlijke groei houdt in dat je je creatievermogen en keuzevrijheid vergroot. Vertrouwen opbouwen kan door de waarnemer in jezelf te ontwikkelen. Een stabiele eenheid in jezelf die kan sturen en keuzes kan maken. Je onbewuste stuurt je namelijk, ook al heb je daar geen weet van. Groeien is je steeds bewuster worden van aspecten die onderdeel zijn van jouw ziel. Het onbewuste bewust maken geeft keuzevrijheid. Je wordt niet meer gestuurd door iets onzichtbaars maar je gaat zelf sturen.

Moed gevraagd! 

Persoonlijke kracht uit zich in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De keuzes die je wel of niet maakt en je eigen aandeel zien in hoe je leven er op dit moment uitziet. In plaats van je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt, steek je je energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Dat is proactief gedrag. Als iets mis gaat, kun je daar een drama van maken, tegen jezelf zeggen dat je niets waard bent of de hele wereld de schuld geven. Je kunt ook voelen dat je er verdrietig over bent en het daarbij laten of kijken hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Patronen kun je doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dat vraagt moed, maar als je het doet, kom je je eigen kracht vanzelf tegen.

Verantwoordelijkheid 

Het idee dat verantwoordelijkheid nemen voor iets waar je last van hebt opeens betekent dat je verantwoordelijk kunt zijn, kan voelen als een last. Je bent opeens aanspreekbaar, je kunt niet meer duiken, ontkennen, afschuiven enzovoorts. Liever houden we vast aan het oude gedrag en geven we omstandigheden de schuld: "Ik kan er niks aan doen". Het is een illusie dat dat je vrijheid geeft. Verantwoordelijkheid nemen, geeft echte vrijheid. Op het moment dat je hiervan bewust wordt, kun je het storende gedrag veranderen in de gewenste richting. Dat is persoonlijke groei.

De factor tijd 

Ik zie veel zelfbewuste mensen. Sommigen hebben niet per se een probleem als vertrekpunt, maar willen zich verder ontwikkelen en bewuster met hun tijd en energie omgaan. Bewust leven is proactief leven: verantwoordelijkheid nemen en vorm geven aan je leven. Actief gedrag, los van wat we van binnen nodig hebben, is uitputtend. Als we ontspannen en rusten, kunnen we zien wat onze ziel van ons wil. Alle tijd invullen is wegbewegen van jezelf, van je angsten, van onprettige gevoelens en van je kracht.

Niks doen betekent tegenwoordig 'tijd verdoen', want je kunt zoveel andere dingen met die tijd, zo redeneert men. De vraag is maar of dat wezenlijke dingen zijn en meestal is dat niet het geval. Stephen Covey stelt de vraag: "Wat zou je willen dat er over jou gezegd wordt als je dood bent, wat wil je dan hebben achtergelaten?" Zo'n vraag brengt je terug naar de essentie.

Door: Vivian van de Hoef, trainster bij onze trainingen Persoonlijke Kracht en Perfectionist en in je Kracht.

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Masterclass Inner Compass® (MIC)

  Training

  Je hebt een flinke dosis werk- en levenservaring. En je kunt terugkijken op een succesvolle carrière. Daarbij vraag je je steeds vaker af wat dat nu eigenlijk echt voor je betekent: ‘succes’. Wat beschouw jij als succesvol? En hoe zorg je ervoor dat je het blijft op een manier die bij je past? Je merkt dat je behoefte hebt aan reflectie. Wie ben jij echt en waar wil je je door laten leiden – ook in moeilijke omstandigheden. In de Masterclass Inner Compass® vind je jouw antwoorden.

  Lees meer...

 • Persoonlijke Kracht (PK)

  Training

  Hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Het PK-programma gaat over werken en blijven werken vanuit je persoonlijke kracht.

  Lees meer...

 • Perfectionist en in je Kracht (PerK)

  Training

  Je toewijding is je kracht, maar daarmee ook jouw valkuil. Als perfectionist in hart en nieren ben je op zoek naar meer balans. Het programma Perfectionist en in je Kracht is een stevige en inspirerende training die je aanzet tot zelfreflectie.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Roy Vranken

  Persoon

  Wat me drijft is mensen helpen om zich te openen voor hun innerlijke wijsheid en waardigheid. Dat is de brandstof voor duurzaam succes. Bij de Baak mag ik daarin bijdragen als een van de begeleiders van Ik en de Anderen, een prachtig programma dat al meer dan 40 jaar deelnemers diep weet te raken.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

Scroll up