News Detail

Dat optimaal presteren in je werk hetzelfde zou zijn als continu 110% ergens voor gaan, is een illusie. Dat weet je. Je bent je bewust dat het op peil houden van je accu een noodzakelijkheid is, maar hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Werken aan je Persoonlijke Kracht helpt je hierbij!

Het perfecte plaatje?

Vaak gedragen mensen zich reactief in plaats van proactief. We laten ons leven door de omstandigheden. Dat kan wel voor 'even' maar als het te lang duurt, raken we 'op'. We worden ontevreden, stil of juist hyper. We zitten niet meer lekker in ons vel en raken langzaam onze kracht en uiteindelijk onszelf kwijt. Reactief gedrag is niet hetzelfde als passief zijn. Mensen zijn dan nog uitstekend in staat om actief tegemoet te komen aan de eisen van de buitenwereld. We hebben een goede baan, leuke kinderen, een leuk huis, een fijne relatie et cetera. We worden als succesvol gezien maar genieten er niet echt meer van. We staan constant bloot aan impulsen en verleidingen. Elke minuut van de dag wordt actief ingevuld en dat put uit. Leegte en rust lijken ons angst aan te jagen.

Loslaten 

Persoonlijke kracht is uitgaan van de realiteit en daarmee dealen. Ook zogenaamde negatieve emoties hebben een functie. Pijn is ook energie en als we het wegdrukken, drukken we ook een stuk van onze kracht weg. We hebben gedurende ons leven effectieve strategieën ontwikkeld om onszelf staande te houden. Door te voldoen aan de wensen en behoeften van onze ouders en verzorgers. Als deze strategieën niet meer werken, brengen ze ons uit onze kracht. Overlevingsstrategieën loslaten is eng, want toen we klein waren konden we dat niet en hadden ze een functie. Nu we volwassen zijn, zijn we sterk genoeg om het wel aan te kunnen, maar dat geloven we niet omdat we dat ook niet zeker weten.

Vertrouwen 

Als een strategie niet meer werkt, ben je meestal sterk genoeg geworden om deze los te kunnen laten. Dit brengt je in contact met je eigen kracht. Als coach help ik mensen om dat vertrouwen op te bouwen. Persoonlijke groei houdt in dat je je creatievermogen en keuzevrijheid vergroot. Vertrouwen opbouwen kan door de waarnemer in jezelf te ontwikkelen. Een stabiele eenheid in jezelf die kan sturen en keuzes kan maken. Je onbewuste stuurt je namelijk, ook al heb je daar geen weet van. Groeien is je steeds bewuster worden van aspecten die onderdeel zijn van jouw ziel. Het onbewuste bewust maken geeft keuzevrijheid. Je wordt niet meer gestuurd door iets onzichtbaars maar je gaat zelf sturen.

Moed gevraagd! 

Persoonlijke kracht uit zich in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De keuzes die je wel of niet maakt en je eigen aandeel zien in hoe je leven er op dit moment uitziet. In plaats van je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt, steek je je energie in zaken waar je wel invloed op hebt. Dat is proactief gedrag. Als iets mis gaat, kun je daar een drama van maken, tegen jezelf zeggen dat je niets waard bent of de hele wereld de schuld geven. Je kunt ook voelen dat je er verdrietig over bent en het daarbij laten of kijken hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Patronen kun je doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Dat vraagt moed, maar als je het doet, kom je je eigen kracht vanzelf tegen.

Verantwoordelijkheid 

Het idee dat verantwoordelijkheid nemen voor iets waar je last van hebt opeens betekent dat je verantwoordelijk kunt zijn, kan voelen als een last. Je bent opeens aanspreekbaar, je kunt niet meer duiken, ontkennen, afschuiven enzovoorts. Liever houden we vast aan het oude gedrag en geven we omstandigheden de schuld: "Ik kan er niks aan doen". Het is een illusie dat dat je vrijheid geeft. Verantwoordelijkheid nemen, geeft echte vrijheid. Op het moment dat je hiervan bewust wordt, kun je het storende gedrag veranderen in de gewenste richting. Dat is persoonlijke groei.

De factor tijd 

Ik zie veel zelfbewuste mensen. Sommigen hebben niet per se een probleem als vertrekpunt, maar willen zich verder ontwikkelen en bewuster met hun tijd en energie omgaan. Bewust leven is proactief leven: verantwoordelijkheid nemen en vorm geven aan je leven. Actief gedrag, los van wat we van binnen nodig hebben, is uitputtend. Als we ontspannen en rusten, kunnen we zien wat onze ziel van ons wil. Alle tijd invullen is wegbewegen van jezelf, van je angsten, van onprettige gevoelens en van je kracht.

Niks doen betekent tegenwoordig 'tijd verdoen', want je kunt zoveel andere dingen met die tijd, zo redeneert men. De vraag is maar of dat wezenlijke dingen zijn en meestal is dat niet het geval. Stephen Covey stelt de vraag: "Wat zou je willen dat er over jou gezegd wordt als je dood bent, wat wil je dan hebben achtergelaten?" Zo'n vraag brengt je terug naar de essentie.

Door Vivian van de Hoef, trainer bij Persoonlijke Kracht en Perfectionist en in je Kracht.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0071

  Wat je als projectmanager moet weten voor projectsucces

  Artikel

  Als projectmanager draag je veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een project. Je wilt zo snel mogelijk naar een goed resultaat waarbij het beste in jezelf én anderen naar boven wordt gebracht. Hierin word je gedurende je carrière steeds beter, maar niet alleen ervaring maakt je beter.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Artikel

  Je bent gewend iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan, en je zet ze ineens in een ander kastje, zul je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek blijft lopen als je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0014

  10 tips om je collega’s te coachen

  Artikel

  Een van je collega's komt naar je toe met een aantal werkvragen waar hij of zij mee zit: “Denk even met me mee. Luister even naar me.” Wat doe jij? Hoe kun je hem of haar hiermee helpen? Hoe kun je iemand coachen op de werkvloer? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0013

  Help! Hoe ga ik om met een lastige opdrachtgever?

  Artikel

  Yes! Je mag werken aan een nieuw project met nieuwe mensen en je hebt er zin in. Je gaat enthousiast aan de slag, maar merkt al snel dat je te maken hebt met een lastige opdrachtgever. Hoe ga je hier mee om en lever je toch een ‘product’ af waar beide partijen tevreden mee zijn? In dit artikel lees je een aantal handige tips!

  Lees meer...

 • per_matthewhouse

  Emoties spelen bij projecten zeker een rol

  Artikel

  Matthew House werkte in verschillende functies bij KPN, onder andere als Strategie Consultant. In die functie ontwikkelde hij een ambitieuze groeistrategie voor de datacenteractiviteiten bij KPN. In 2016 volgde hij bij de Baak de training Professioneel Adviseren.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0002

  Hoor jij écht wat je team zegt?

  Artikel

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

  Lees meer...

 • teaser_0001

  Waarom hebben de Zweden bijna geen burn-outs?

  Artikel

  Je wilt het allemaal voor elkaar hebben. De touwtjes in eigen handen. ‘Gewoon goed’ is voor jou niet goed genoeg. Je legt de lat hoog voor jou en jouw omgeving. En je vindt het maar wat irritant als anderen het niet zo nauw nemen met die hoogte. Maar hoge eisen zorgen ook voor problemen en daar wil je vanaf. Waar is de balans?

  Lees meer...

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  Artikel

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

  Lees meer...

 • teaser_0120

  Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel


  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten en welke persoonlijke overtuigingen je hierbij in de weg zitten. De invloedprincipes die een ander hanteert herkennen, is minstens even waardevol. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

 • Wat gaat er mis in contact met anderen?

  Artikel

  Of je nu financieel professional, project engineer of HR manager bent, iedereen ervaart wel eens onduidelijkheid in gesprekken of voelt zich niet altijd even krachtig. Dit kan erg vervelend zijn en ten koste gaan van je effectiviteit en soms ook van je zelfvertrouwen. Hoe kan dit gebeuren?

  Lees meer...

 • Verbroken Verbindingen

  Artikel

  Flexwerken, oplopende werkdruk, cynisme over politiek. Godfried IJsseling ziet een samenleving met beknelde en bedrukte mensen. En hij heeft oplossingen.

  Lees meer...

 • header_0016

  Are you born to learn?

  Leiders van organisaties beseffen steeds meer dat 'leren' één van de belangrijkste manieren is om je positie in de markt te behouden of te versterken. Ons vermogen om te creëren en te leren is eindeloos. En de passie om te leren is onze natuurlijke aanleg, net zoals toen we een kind waren. Waarom verliezen wij die dan soms? En welke rol spelen organisaties hierin?

  Lees meer...

 • Wat is 'goed functioneren'?

  Artikel

  Guus Brackel, trainer bij 'Ik en de Anderen', definieert 'goed functioneren' als een geheel van normen en waarden maar ook van 'zijnskwaliteiten'. Wat is het verschil tussen 'daadkrachtig doen' en 'daadkrachtig zijn”' Tussen 'aandachtig doen' en 'aandachtig zijn'? Tussen 'fatsoenlijk doen' en 'fatsoenlijk zijn'?

  Lees meer...

 • Over overtuigingen

  Artikel

  Een leerling vraagt aan zijn meester: Meester, wat is het verschil tussen mens en dier? En de meester legt het uit met het volgende verhaal:

  Lees meer...

 • header_0012

  Hoe ga je om met veranderingen?

  Artikel

  Dat klinkt mooi, maar helaas is de realiteit dat wij veelal reactief omgaan met veranderingen. We laten ons soms leiden door de onrust, waardoor het lastig wordt om te handelen vanuit innerlijke rust en openheid. Terwijl dat juist zoveel oplevert, zeker in woelige tijden.

  Lees meer...

 • Wat is professionele ontwikkeling?

  Artikel

  Terwijl je je professionele pad loopt, volgt je onzekerheid je op de voet. Ze loopt ongeveer tien meter achter je. Net ver genoeg van je vandaan om er meestal weinig van te merken, als alles op rolletjes loopt. Maar als je op je pad iets tegenkomt, ergens tegenaan botst, even niet verder kunt, dan haalt je onzekerheid je in. Je hebt dan te maken met twee problemen: allereerst het probleem vóór je, in de werkelijke wereld buiten je, dat aspect in je werk dat we zo graag een uitdaging noemen, en ten tweede je onzekerheid, die je als het ware in de rug aanvalt.

  Lees meer...

Scroll up