'Laat je niet gijzelen'

News Detail

Creëer ruimte voor vernieuwing

Laat jij je wel eens gijzelen door belemmerende gedachten en gedrag? Iedereen loopt wel eens vast op het werk of in zijn privéleven door gedachten als ‘ik kan dit niet’, ‘ik heb geen tijd’, of ‘moet dit nu?!’. Je bewust worden van dit soort gedachten én het loslaten van deze belemmeringen stelt je in staat om met een frisse blik naar jezelf en je organisatie te kijken. Zo kun je ontsnappen uit de gijzeling van vastzittende patronen, kom je in actie en haal je meer uit jezelf.

Ontdek tegenhoudende gedachten en creëer ruimte voor vernieuwing.

Vier tips:
  1. Wees je bewust van je doelen. Wat wil je echt? Wat geeft jou energie? Wat wil je bijdragen op je werk en aan de wereld waarin we leven? Formuleer jouw doelen zo concreet mogelijk.
  2. Wees je bewust van de overtuigingen en belemmeringen die je hebt. Welke overtuigingen houden je tegen je doelen te bereiken? Schrijf ze op in de categorieën ‘persoonlijk’ en ‘organisatie’. Wil je deze belemmeringen behouden of kun je er beter afscheid van nemen.
  3. ‘Reframe’ je belemmeringen. Buig iedere tegenhoudende gedachte om tot een voordeel. Een goed voorbeeld daarvan gaf de Nederlandse Spoorwegen. Zij bogen ‘vervelende wachttijd’ om naar ‘tijd voor koffie en een krantje’ op het station. 
  4. Ga aan de slag! Wees alert en in het hier en nu. Vermijd gepieker over toekomstige valkuilen en ‘beren op de weg’. Sta niet te lang stil bij ervaringen uit het verleden die gevoelens van angst, verdriet of schuld oproepen. In het hier en nu ben je vrij. Blijf niet hangen in verfijnen en vervolmaken van je plannen, maar voer ze uit. 

Door Iris Grimm

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up