News Detail

In alle verwikkelingen rond de levensloopregelingen en het langer doorwerken kom je steeds de vraag tegen: Hoelang moet jij nog? Je hoort mensen nooit aan elkaar vragen: “Hoe ga jij nou op een beetje bevredigende manier die laatste jaren invullen?” Dit was voor David Jan van Stolk het motief om het boek Halverwege te schrijven en het ontwikkelingsprogramma Investeren in Meesterschap op te zetten.

Hoe lang moet jij nog? 

Je hoort ze vaak de vraag stellen: hoelang moet jij nog? En nooit de vraag: hoe ga jij nu die periode invullen? Zeker als ze ernaartoe geleefd hebben dat ze op 58 eruit stappen, zijn ze zich daarop gaan verheugen vanaf het begin van hun 50er jaren. Als ze, zoals nu vaak het geval is, de laatste jaren erg hard gewerkt hebben, geconfronteerd zijn met een neergaande conjunctuur, veel reorganisaties en bezuinigingen dan is de enige concrete gedachte die ze hebben: … En straks begint het leuke leven weer, dan ga ik van allerlei dingen doen waar ik tot nog toe geen tijd voor had. Als je dan nog 10 – 15 jaar moet werken is dat niet bepaald een visie waar je veel verder meekomt. Je hebt met heel andere vragen en problemen en ook mogelijkheden te maken dan wanner je midden dertig bent.

Ervaring uitdragen

De meesten realiseren zich bijvoorbeeld niet dat bepaalde kwaliteiten van hen toegenomen zijn. Ze hebben vaak niet het inzicht dat die kwaliteiten een hoge toegevoegde waarde hebben voor een organisatie. Daar komt nog bij dat ze dat niet goed onder woorden kunnen brengen. Je moet een goed verhaal hebben over je kwaliteiten en je zelfkennis in deze fase van je leven. Dat is van grote betekenis voor je zelfrespect maar het is ook heel belangrijk voor je werkomgeving. Wat is de volgende ontwikkelingsstap van die flitsende manager in zijn 40er jaren of die slimme adviseur of die creatieve marketeer. Heb je enig idee van wat nu, heden ten dage je kwaliteiten zijn en weet je hoe je die in wilt gaan zetten? Tussen je 50ste en je 70ste heb je nog een behoorlijk actieve periode te vullen, daar moet je en visie op hebben, iets om aan te werken, iets om naar te streven, iets dat vervulling geeft.

De 50er moet zich afvragen waaraan hij zijn energie wenst te besteden, en wat voor hem hoofdzaken zijn en wat bijzaken. Maatschappelijke relevantie betekent vaak ook meer voor hem dan voor de 30er.

Oogst

Door deelname krijgen de deelnemers zicht op hun biografie en de patronen die daarin spelen. Veel mensen zijn zich daar nauwelijks van bewust. Voor de meer introverte mensen is het een hulp om hun gedachten over die periode te delen met anderen, het wordt daardoor allemaal veel concreter. Voor de aarzelaars, de “ja maar mensen” die in de analyse blijven hangen betekent het dat ze van de “daadkrachtigen” een duwtje in de rug krijgen. De mensen die voorwaarts vluchten in de actie worden gedwongen, tot reflectie en tot gerichter keuzes. Dan schieten ze niet meer over hun doel heen. De perfectionisten die nooit tevreden zijn, voor wie het nooit goed genoeg is en die telkens maar uitstellen, krijgen ook een duwtje in de rug. De fantasierijke tenslotte, de luchtfietser die denkt dat alles nog kan wordt met zijn voeten op de grond geplaatst en gedwongen om structuur aan te brengen.


Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Investeren in Meesterschap

  Training

  Je hebt als 45-plusser al behoorlijk wat werkjaren achter de rug. Na alle kennis, kunde en ervaring die je hebt opgedaan, is het nu tijd om de balans op te maken. Want je wilt het hier niet bij laten. Je wilt blijven groeien. Hoe blijf je het beste uit jezelf halen? Wat vind jij belangrijk? En handel je echt naar je waarden en doelen? De training Investeren in Meesterschap biedt je de verfrissende blik die je nodig hebt om vol inspiratie de tweede helft van je (werkende) leven vorm te geven.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Goed ouder worden is een kunst die je niet kunt afkijken

  Artikel

  Mijn gevoel zegt me dat voor mijn generatie, de babyboomers, het ouder worden een terra incognita is. Aan hun ouders hebben de babyboomers vaak geen voorbeeld want die gleden gewoon de ouderdom in. Maar wij babyboomers, die opgegroeid zijn met de gedachte dat de wereld maakbaar is, hebben het moeilijk met het begrip oud worden. Ouder worden is nog wel OK, maar oud zijn zeker niet.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Lidwien eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Tanja Vermeer

  Persoon

  Driebergen en Noordwijk bieden prachtige plekken om in gesprek te gaan met individuele leiders en teams. Ik spreek met je over missie, strategie, ondernemerschap, organisatie ontwikkeling, complexe veranderingen, zelsturende teams, individuele passie, over duurzaamheid en integriteit. En begeleid je om op die gebieden effectief te handelen.

  Lees meer...

 • Marc de Boer

  Persoon

  Alles wat je uitsluit bepaalt de dynamiek. Ik breng de energie van insluiten: alles mag er zijn. Naast al het mooie is dat ook het donkere, het onzekere, dat wat nog niet af is etc. Ik breng mensen en organisaties in verbinding met hun volledige bestaan. De Baak brengt mij energie in de betekenis van het bos (3B) en dan gaat het over een reflectieve omgeving en in de betekenis van de zee (NW) en dan gaat het over beweging.

  Lees meer...

Scroll up