News Detail

In alle verwikkelingen rond de levensloopregelingen en het langer doorwerken kom je steeds de vraag tegen: Hoelang moet jij nog? Je hoort mensen nooit aan elkaar vragen: “Hoe ga jij nou op een beetje bevredigende manier die laatste jaren invullen?” Dit was voor David Jan van Stolk het motief om het boek Halverwege te schrijven en het ontwikkelingsprogramma Investeren in Meesterschap op te zetten.

Hoe lang moet jij nog? 

Je hoort ze vaak de vraag stellen: hoelang moet jij nog? En nooit de vraag: hoe ga jij nu die periode invullen? Zeker als ze ernaartoe geleefd hebben dat ze op 58 eruit stappen, zijn ze zich daarop gaan verheugen vanaf het begin van hun 50er jaren. Als ze, zoals nu vaak het geval is, de laatste jaren erg hard gewerkt hebben, geconfronteerd zijn met een neergaande conjunctuur, veel reorganisaties en bezuinigingen dan is de enige concrete gedachte die ze hebben: … En straks begint het leuke leven weer, dan ga ik van allerlei dingen doen waar ik tot nog toe geen tijd voor had. Als je dan nog 10 – 15 jaar moet werken is dat niet bepaald een visie waar je veel verder meekomt. Je hebt met heel andere vragen en problemen en ook mogelijkheden te maken dan wanner je midden dertig bent.

Ervaring uitdragen

De meesten realiseren zich bijvoorbeeld niet dat bepaalde kwaliteiten van hen toegenomen zijn. Ze hebben vaak niet het inzicht dat die kwaliteiten een hoge toegevoegde waarde hebben voor een organisatie. Daar komt nog bij dat ze dat niet goed onder woorden kunnen brengen. Je moet een goed verhaal hebben over je kwaliteiten en je zelfkennis in deze fase van je leven. Dat is van grote betekenis voor je zelfrespect maar het is ook heel belangrijk voor je werkomgeving. Wat is de volgende ontwikkelingsstap van die flitsende manager in zijn 40er jaren of die slimme adviseur of die creatieve marketeer. Heb je enig idee van wat nu, heden ten dage je kwaliteiten zijn en weet je hoe je die in wilt gaan zetten? Tussen je 50ste en je 70ste heb je nog een behoorlijk actieve periode te vullen, daar moet je en visie op hebben, iets om aan te werken, iets om naar te streven, iets dat vervulling geeft.

De 50er moet zich afvragen waaraan hij zijn energie wenst te besteden, en wat voor hem hoofdzaken zijn en wat bijzaken. Maatschappelijke relevantie betekent vaak ook meer voor hem dan voor de 30er.

Oogst

Door deelname krijgen de deelnemers zicht op hun biografie en de patronen die daarin spelen. Veel mensen zijn zich daar nauwelijks van bewust. Voor de meer introverte mensen is het een hulp om hun gedachten over die periode te delen met anderen, het wordt daardoor allemaal veel concreter. Voor de aarzelaars, de “ja maar mensen” die in de analyse blijven hangen betekent het dat ze van de “daadkrachtigen” een duwtje in de rug krijgen. De mensen die voorwaarts vluchten in de actie worden gedwongen, tot reflectie en tot gerichter keuzes. Dan schieten ze niet meer over hun doel heen. De perfectionisten die nooit tevreden zijn, voor wie het nooit goed genoeg is en die telkens maar uitstellen, krijgen ook een duwtje in de rug. De fantasierijke tenslotte, de luchtfietser die denkt dat alles nog kan wordt met zijn voeten op de grond geplaatst en gedwongen om structuur aan te brengen.


Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Roy Vranken

  Persoon

  Wat me drijft is mensen helpen om zich te openen voor hun innerlijke wijsheid en waardigheid. Dat is de brandstof voor duurzaam succes. Bij de Baak mag ik daarin bijdragen als een van de begeleiders van Ik en de Anderen, een prachtig programma dat al meer dan 40 jaar deelnemers diep weet te raken.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

Scroll up