Leading from the future M/V

News Detail

Waarom wordt de samenwerking tussen mannen en vrouwen een kritische succesfactor van organisaties?

Shared Leadership

Het wordt steeds duidelijker: in de toekomst gaat het niet meer om persoonlijk leiderschap alleen, maar om de kracht van de verbinding. We laten het individuele tijdperk achter ons en kijken naar de toekomst waar samenwerking het succes van de organisatie gaat bepalen. Een combi van feminiene en masculiene eigenschappen is dan een must.

In mei 2015 organiseerden de Baak en Power2ConnectionMenWomen het event 'Shared Leadership Men Women' die het belang van shared leadership in de schijnwerpers zet en daarmee een ander licht laat schijnen op de uitgekauwde discussie over mannelijk en vrouwelijk leiderschap. De Baak wil de nieuwe generatie leidinggevenden, die we opleiden in onze traineetrajecten, inspireren met deze nieuwe trend. Graag schudden we mensen wakker.

Efficiency en complexe relaties

Leiderschap wordt steeds meer leiderschap in de 'Global Village’, waar het kunnen leggen en beheren van duurzame relaties met andere partners en werknemers centraal staat. Dit behoort tot de langetermijndoelen: je kunnen verplaatsen in de ander om te investeren in de relatie zelf en in duurzaamheid. Een organisatie runnen vraagt dus om het managen van efficiency in de interne processen en het faciliteren van complexe relaties, intern en extern. Het vraagt, kortom, om empathie en zorgzaamheid naast rationaliteit en resultaat. Kwaliteiten die met name ontstaan in de verbinding van feminiene en masculiene waarden en daarom vraagt de toekomst om ‘Shared Leadership Men Women’.

Synergie tussen mannen en vrouwen gebruiken

We komen uit een tijd waarin grote stappen vooruit al zijn gemaakt: mensen kregen individuele verantwoordelijkheid en ontwikkelden persoonlijk leiderschap. Vanuit die autonome kracht kan een volgende stap ontstaan, de synergie in de samenwerking tussen mannen en vrouwen die wel eens de kritische succesfactor in de toekomst zou kunnen zijn. De man kan beter leiding geven met een vrouw naast zich en de vrouw kan beter leiding geven met een man naast zich, wanneer ze samen verantwoordelijk zijn voor hetzelfde resultaat. Samen kunnen ze de toegenomen complexiteit aan, die het oude piramidemodel, een masculien model, niet kan matchen.

Twee soorten krachten bundelen

Voor beiden, mannen en vrouwen, is het fijn meer zichzelf te kunnen zijn en dus krachtig in hun leiderschapsrol kunnen gaan staan. Je ziet soms mannelijke leiders die te eenzijdig rationeel zijn of juist te zachtaardig. Ook vrouwen gedragen zich soms te mannelijk of lopen alleen maar te verzorgen. Het gaat om het evenwicht tussen bijvoorbeeld zacht en efficiënt, en bij mannen ziet dat evenwicht er anders uit dan bij vrouwen. Want er is wel verschil! Vergelijk het met de rollen in een gezin, de vrouw brengt de hartkracht en de man de bouwkracht. Deze metafoor is erg zwart/wit en discutabel, maar is wel het verschil tussen mannelijke kracht en vrouwelijke kracht. Het wordt misschien ook duidelijk wanneer je deze krachten beschouwt als ze uit de hand lopen: masculiene kracht wordt bijvoorbeeld agressief en vernietigend, feminiene kracht gedwee en apathisch.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up