Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

News Detail

Over kenniswerkers, vakmanschap en innovatie

“Kenniswerkers hebben doorgeleerd juist om te kunnen en mogen werken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, tot ze hun baas ontmoeten. Als je iemand duwt in de richting die hij al gaat, gaat hij dan harder lopen?” (Harry Starren, oud-directeur van de Baak)

Kenniswerkers

Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. Onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal kennis-intensieve organisaties groeit nog steeds: R&D labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, etcetera.

Val ze niet lastig met procedures

In al die organisaties moet leiding gegeven worden, zeggen de managers. "Niet doen", zeg ik "professionals zijn al gemotiveerd, Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te gaan doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat je dat enthousiasme niet verprutst!" Daar bedoel ik mee: faciliteer de kenniswerkers in plaats van hun werkprocessen alsmaar te plannen en te controleren. Dat betekent: zorg er voor dat ze niet te veel lastig gevallen worden met formulieren, rapportenschrijverij, regels en procedures dan komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat echte professionals liever iets goed dan iets fout doen.

Sturen op collectieve ambitie

Natuurlijk horen we de laatste tijd gloedvolle betogen over het afschaffen en verminderen van het aantal regels en procedures, laaien de discussies over de Rijnlandse werkcultuur versus het Anglo-Amerikaanse businessmodel weer op en worden er voortdurend Paarse Krokodillen geïdentificeerd, maar zelden wordt de vraag beantwoord hoe de coördinatie dan wèl geregeld moet worden. Mijn antwoord is: door te sturen op een collectieve ambitie.

In mijn boek 'Leidinggeven aan eigenwijze professionals? Niet doen!' gaat het over dienend leiderschap, over de kenmerken en eigen-aardigheden van professionals, over hun belangrijkste productiefactor: kennis, over een van hun moeilijkste taken: innoveren en over vakmanschap, meesterschap en altijd maar blijven leren.

Door: Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Weggeman is betrokken geweest bij de opzet van de leiderschapstraining Leidinggeven aan (eigenwijze) professionals.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up