Leidinggeven is confronterend en leerzaam

News Detail

Jiska Peteroff, leidinggevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

Confrontatie met jezelf aangaan 

"Waar ik het meest aan gehad heb, is dat je de confrontatie met jezelf aangaat. Je krijgt allerlei verschillende situaties voorgeschoteld waarin jij de rol van leidinggevende moet vervullen. Soms met hulp van acteurs. Daarna is er uitgebreid tijd voor feedback op wat je gedaan hebt, hoe je het aanpakte en wat andere mogelijkheden zouden zijn. Dat maakt je bewust van aspecten die je van jezelf niet ziet."

Feedback

"Je leert ook van elkaar, want ik kijk naar de andere deelnemers en geef hen feedback. Eén van de groepsleden had bijvoorbeeld van nature al een ‘rustige’ houding van luisteren alvorens tot actie of beslissingen over te gaan. ‘Dat wil ik ook kunnen’, dacht ik. Ikzelf pakte het aan op de manier die ik gewend was in de klas met kinderen. Als feedback kreeg ik dat ik zeer positief en stimulerend overkwam, iets wat mij meeviel, er zijn dus ook dingen die ik van nature al kan."

Technieken

"Tijdens dit programma kreeg ik vele technieken aangereikt om situaties aan te pakken waar ik nu impulsief op reageer. Maar tegelijkertijd is er veel aandacht voor ieders eigenheid of persoonlijkheid. Je hoeft niet iemand anders te worden. Dat werkt namelijk niet. Ook was er tussen de deelnemers meteen de openheid en het vertrouwen om fouten te kunnen maken. Ik deed gewoon de dingen die ik anders niet durfde."

Leidinggeven als kunde, overstijgt beroepen

"De groep was zeer divers, mensen uit verschillende branches, zowel profit als non-profit, met verschillen in leeftijd en werkervaring. Sommigen werkten al jaren als professional, maar iedereen begon net met leidinggeven. Ook de stap van leidinggeven aan een team waar je eerst onderdeel van was speelde bij meerdere deelnemers. Het opvallende was dat, los van al die verschillende achtergronden, leidinggeven voor iedereen over dezelfde dingen gaat: samenwerken, team motiveren, beoordelen, aansturen en contact maken tijdens je communicatie.”

Werelden bij elkaar brengen 

Op de weekendschool volgen jongeren uit sociaal-economische achterstandswijken lessen op zondag waarin een gast spreekt over zijn beroep. “Zo krijgen de jongeren een breder beeld van de maatschappij. Het is een groot succes, want deze school is gevestigd in 7 grote Nederlandse steden. Het wordt allemaal betaald door sponsoren uit het bedrijfsleven en fondsen."

“Wij brengen werelden bij elkaar. De kinderen zien mensen die een beroep uitoefenen waar ze zelf misschien niet op zouden komen, maar de professionals zelf zien ook kinderen waar zij in hun dagelijkse leven niet vaak mee te maken krijgen. Ik stuur de vestiging Rotterdam aan, die doordeweeks bestaat uit twee personen en mijzelf, maar ben ook actief in de klas op zondag. Sinds het volgen van deze training zet ik mezelf serieuzer neer. En ik gedraag me meer als leidinggevende, terwijl mijn collega’s voor een groot gedeelte hetzelfde werk doen als ik.”

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up