News Detail

Jiska Peteroff, leidinggevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

header_0025

Confrontatie met jezelf aangaan 

"Waar ik het meest aan gehad heb, is dat je de confrontatie met jezelf aangaat. Je krijgt allerlei verschillende situaties voorgeschoteld waarin jij de rol van leidinggevende moet vervullen. Soms met hulp van acteurs. Daarna is er uitgebreid tijd voor feedback op wat je gedaan hebt, hoe je het aanpakte en wat andere mogelijkheden zouden zijn. Dat maakt je bewust van aspecten die je van jezelf niet ziet."

Feedback

"Je leert ook van elkaar, want ik kijk naar de andere deelnemers en geef hen feedback. Eén van de groepsleden had bijvoorbeeld van nature al een ‘rustige’ houding van luisteren alvorens tot actie of beslissingen over te gaan. ‘Dat wil ik ook kunnen’, dacht ik. Ikzelf pakte het aan op de manier die ik gewend was in de klas met kinderen. Als feedback kreeg ik dat ik zeer positief en stimulerend overkwam, iets wat mij meeviel, er zijn dus ook dingen die ik van nature al kan."

Technieken

"Tijdens dit programma kreeg ik vele technieken aangereikt om situaties aan te pakken waar ik nu impulsief op reageer. Maar tegelijkertijd is er veel aandacht voor ieders eigenheid of persoonlijkheid. Je hoeft niet iemand anders te worden. Dat werkt namelijk niet. Ook was er tussen de deelnemers meteen de openheid en het vertrouwen om fouten te kunnen maken. Ik deed gewoon de dingen die ik anders niet durfde."

Leidinggeven als kunde, overstijgt beroepen

"De groep was zeer divers, mensen uit verschillende branches, zowel profit als non-profit, met verschillen in leeftijd en werkervaring. Sommigen werkten al jaren als professional, maar iedereen begon net met leidinggeven. Ook de stap van leidinggeven aan een team waar je eerst onderdeel van was speelde bij meerdere deelnemers. Het opvallende was dat, los van al die verschillende achtergronden, leidinggeven voor iedereen over dezelfde dingen gaat: samenwerken, team motiveren, beoordelen, aansturen en contact maken tijdens je communicatie.”

Werelden bij elkaar brengen 

Op de weekendschool volgen jongeren uit sociaal-economische achterstandswijken lessen op zondag waarin een gast spreekt over zijn beroep. “Zo krijgen de jongeren een breder beeld van de maatschappij. Het is een groot succes, want deze school is gevestigd in 7 grote Nederlandse steden. Het wordt allemaal betaald door sponsoren uit het bedrijfsleven en fondsen."

“Wij brengen werelden bij elkaar. De kinderen zien mensen die een beroep uitoefenen waar ze zelf misschien niet op zouden komen, maar de professionals zelf zien ook kinderen waar zij in hun dagelijkse leven niet vaak mee te maken krijgen. Ik stuur de vestiging Rotterdam aan, die doordeweeks bestaat uit twee personen en mijzelf, maar ben ook actief in de klas op zondag. Sinds het volgen van deze training zet ik mezelf serieuzer neer. En ik gedraag me meer als leidinggevende, terwijl mijn collega’s voor een groot gedeelte hetzelfde werk doen als ik.”

Training: Leren leiden

Onderwerp

Leiderschap

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer
teaser_0023

Compacte training tijdens de ZomerBaak

Tijdens de ZomerBaak wordt deze training ook aangeboden in een compact jasje tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer
teaser_0120

Leren Leiden

Hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Ontdek jouw leiderschapstalent. 

Bekijk de training

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Leren Leiden (LL)

  Training

  Je gaat binnenkort starten als leidinggevende. Of je bent net begonnen. Natuurlijk heb je zin in je nieuwe functie, maar je hebt ook veel vragen. Want hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Met de training Leren Leiden ontdek je jouw persoonlijke leiderschapsstijl en -kracht. Onder andere via praktische opdrachten, outdoor gaming en sparringsessies met ervaren managers. Ga mee op avontuur en geef de juiste vorm aan je nieuwe rol!

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de LAP tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de LAP.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Machiel Willemsen

  Persoon

  Zeer gedreven professional, specialist in het werken met in- en externe adviseurs (incompany trajecten en open trainingen), werkt aan www.internadviseren.nl, oud-Baaker, 5 jaar associate. Naast de Baak verbonden aan diverse netwerken.

  Lees meer...

Scroll up