Leren van paarden

News Detail

Paarden kunnen ons veel leren over onszelf

Om te overleven moeten paarden, wild of gedomesticeerd, op zeer grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Kortom ‘Zijn ze gevaarlijk en moet ik een blokje om lopen of kan ik er veilig langs?’ Ze weten dit precies zonder een woord gewisseld te hebben. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat paarden menselijk gedrag en emoties goed kunnen aanvoelen en spiegelen. Dit maakt de dieren uitermate geschikt om in te zetten tijdens individuele of teamleerprocessen.

Emotioneel afgestemd

Je zou een paard kunnen vergelijken met een enorme ontvanger met een versterker van emotionele trillingen. Hoe goed je ook bent in het verbergen van je gevoelens, je lichaam blijft je werkelijke gevoelens uitzenden. Of je dit nu wilt of niet. Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.

Spiegelen

Een paard spiegelt niet alleen onze emoties, maar ook ons gedrag. Door te werken met paarden krijgen we inzicht in vragen als: waarom doe ik wat ik doe? En waarom doe ik hoe ik doe? Dit spiegelen zie je terug in het gedrag van het paard tijdens de interactie tussen mens en paard. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor duidelijkheid, sympathie en (opr)echtheid. Wie dit laat zien, krijgt de leiding. Maar als je innerlijk twijfelt aan jezelf, de ander of de richting, ben je de leiding ook gelijk weer kwijt.

Inzicht in je gedrag

Paarden reageren in het hier-en-nu op wat zich bij jou van binnen afspeelt. Niet op wat je onbewust of bewust doet voorkomen. Daar waar mensen zich nogal eens laten verleiden door uiterlijk vertoon, laten paarden met hun gedrag zien welke invloed je – onbewust - op ze hebt. Wanneer je door de interactie inzicht krijgt in je persoonlijke gedrag kun je samen met de paarden in een veilige omgeving oefeningen doen om je gedrag te ontwikkelen. Want paarden lachen je nooit uit als iets niet gaat zoals jij wilt. Paarden blijven het iedere keer opnieuw met je proberen. Daar kunnen wij mensen nog heel wat van leren.

Met paarden aan de slag

Wat kan een paard toevoegen aan een individueel of teamleerproces? Heel veel! Paarden zijn meer dan dieren waar je op kunt rijden. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die tot deze conclusie komen. Wanneer we bereid zijn op deze manier naar paarden te kijken, kunnen we heel veel leren over ons gedrag in onder andere samenwerken, communiceren en leidinggeven. Bij de Baak kun je als individu, team of organisatie samen met paarden aan de slag om te werken aan inzicht en ontwikkeling hiervan.

Equcoaches

Er zijn mensen voor nodig om de vertaalslag te maken naar het leerproces. Dat kunnen Equcoaches; zij hebben kennis van zaken op het gebied van paarden en van leren en ontwikkelen van mensen. Je kunt het inzetten als onderdeel in bestaande trainingen, maatwerktrajecten, alle vormen van coaching, bij Management Development of Leiderschapstrajecten. De Baak heeft een netwerk van Equcoaches, gecoördineerd door Ghita Hulster, die passen binnen de leerfilosofie van de Baak. Met haar samen kijk je welke Equcoach het beste past bij de klantvraag die jij vormgeeft of het programma dat je onder je hebt.

Door Ghita Hulster, coördinator paardencoaches.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up