News Detail

Paarden kunnen ons veel leren over onszelf

Om te overleven moeten paarden, wild of gedomesticeerd, op zeer grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Kortom ‘Zijn ze gevaarlijk en moet ik een blokje om lopen of kan ik er veilig langs?’ Ze weten dit precies zonder een woord gewisseld te hebben. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat paarden menselijk gedrag en emoties goed kunnen aanvoelen en spiegelen. Dit maakt de dieren uitermate geschikt om in te zetten tijdens individuele of teamleerprocessen.

header_9999999

Emotioneel afgestemd

Je zou een paard kunnen vergelijken met een enorme ontvanger met een versterker van emotionele trillingen. Hoe goed je ook bent in het verbergen van je gevoelens, je lichaam blijft je werkelijke gevoelens uitzenden. Of je dit nu wilt of niet. Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.

Spiegelen

Een paard spiegelt niet alleen onze emoties, maar ook ons gedrag. Door te werken met paarden krijgen we inzicht in vragen als: waarom doe ik wat ik doe? En waarom doe ik hoe ik doe? Dit spiegelen zie je terug in het gedrag van het paard tijdens de interactie tussen mens en paard. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor duidelijkheid, sympathie en (opr)echtheid. Wie dit laat zien, krijgt de leiding. Maar als je innerlijk twijfelt aan jezelf, de ander of de richting, ben je de leiding ook gelijk weer kwijt.

Inzicht in je gedrag

Paarden reageren in het hier-en-nu op wat zich bij jou van binnen afspeelt. Niet op wat je onbewust of bewust doet voorkomen. Daar waar mensen zich nogal eens laten verleiden door uiterlijk vertoon, laten paarden met hun gedrag zien welke invloed je – onbewust - op ze hebt. Wanneer je door de interactie inzicht krijgt in je persoonlijke gedrag kun je samen met de paarden in een veilige omgeving oefeningen doen om je gedrag te ontwikkelen. Want paarden lachen je nooit uit als iets niet gaat zoals jij wilt. Paarden blijven het iedere keer opnieuw met je proberen. Daar kunnen wij mensen nog heel wat van leren.

Met paarden aan de slag

Wat kan een paard toevoegen aan een individueel of teamleerproces? Heel veel! Paarden zijn meer dan dieren waar je op kunt rijden. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die tot deze conclusie komen. Wanneer we bereid zijn op deze manier naar paarden te kijken, kunnen we heel veel leren over ons gedrag in onder andere samenwerken, communiceren en leidinggeven. Bij de Baak kun je als individu, team of organisatie samen met paarden aan de slag om te werken aan inzicht en ontwikkeling hiervan.

Equcoaches

Er zijn mensen voor nodig om de vertaalslag te maken naar het leerproces. Dat kunnen Equcoaches; zij hebben kennis van zaken op het gebied van paarden en van leren en ontwikkelen van mensen. Je kunt het inzetten als onderdeel in bestaande trainingen, maatwerktrajecten, alle vormen van coaching, bij Management Development of Leiderschapstrajecten. De Baak heeft een netwerk van Equcoaches, gecoördineerd door Ghita Hulster, die passen binnen de leerfilosofie van de Baak. Met haar samen kijk je welke Equcoach het beste past bij de klantvraag die jij vormgeeft of het programma dat je onder je hebt.

Door: Ghita Hulster, coördinator paardencoaches

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Roy Vranken

  Persoon

  Wat me drijft is mensen helpen om zich te openen voor hun innerlijke wijsheid en waardigheid. Dat is de brandstof voor duurzaam succes. Bij de Baak mag ik daarin bijdragen als een van de begeleiders van Ik en de Anderen, een prachtig programma dat al meer dan 40 jaar deelnemers diep weet te raken.

  Lees meer...

 • Bianca Stokman

  Persoon

  Ik werk met de verbinding tussen ratio en emotie, wetenschap en intuïtie, hard en zacht. De fysieke component (neurologie en biologie) breng ik in omdat in ons lichaam veel informatie besloten ligt, waarvan we ons in onze 'hoofd'wereld vaak niet meer bewust zijn. De Baak betekent voor mij een vertrouwde omgeving, met betrokken mensen, die ruimte schept voor deelnemers om bij zichzelf stil te staan en van daaruit hernieuwd in beweging te komen.

  Lees meer...

Scroll up