News Detail

Column door Priscilla van Soestbergen

Wij hebben sinds een tijdje nieuwe afvalcontainers bij ons voor, van die hippe met zo’n elektronisch kaartje om hem open te maken. Op de een of andere manier maakt dit dat ik mij bewuster ben van de hoeveelheid afval die wij als gezin produceren. Voor een gezin van drie (nou ja… 2,5) gaan er wekelijks nog aardig wat vuilniszakken ‘hup’ die bak in.


Nou attendeerde manlief mij even terug op een interview dat hij op BNR nieuwsradio had gehoord over ‘leven zonder afval’. Daar moest ik uiteraard meer van weten en kwam zodoende terecht op het blog en Facebookpagina “Leven zonder afval” van Emily Lowe.

Na beide volledig te hebben uitgeplozen was ik onder de indruk. Veel tips over hoe je zo weinig mogelijk afval kan produceren. De vijf basisprincipes zijn:

  • Weigeren. Het kost misschien wat meer voorbereiding, maar koop geen producten in verpakking. Vaak zijn er voldoende alternatieven. Neem bijvoorbeeld zelf tasjes mee naar de (super)markt voor je groente, fruit of brood.
  • Verminder. Hoe verleidelijk die voordelige grootverpakking kip of shoarma ook mag zijn, koop niet te veel en niets wat je eigenlijk niet nodig hebt. Grote kans dat veel daarvan onder in de prullenbak eindigt… zonde.
  • Hergebruik. Met een beetje creativiteit kunnen veel verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Denk aan eierdozen door losse eieren te kopen, een lege jampot hergebruiken of crea-bea toiletrollen knutselen met de kleine.
  • Recyclen. Alles wat je niet meer kan hergebruiken proberen te recyclen door afval te scheiden; karton, papier, glas, plastic, etc.
  • Composteren. De natuurlijke manier van recyclen.
Levenzonderafval

Het blog en de Facebookpagina staan vol met nog veel meer leuke tips, maar ook recepten en DIY’s (Do It Yourself). Het vergt allemaal misschien net iets meer voorbereiding en soms ook moeite, maar het is absoluut niet moeilijk en zelfs leuk… once you get the hang of it. Dat laatste zeg ik uit ervaring, want ook ik ben nu een paar weken bezig met deze ‘nieuwe levensstijl’. Elke zaterdag ga ik met katoenen tasjes, potjes en bakjes naar de markt om daar flink in te slaan. Hier en daar misschien wel even een scheef gezicht, maar het geeft veel voldoening om te zien dat je vuilnisbak aan het eind van de week nog maar halfvol is!

Ook nieuwsgierig? Kijk dan op facebook.com/levenzonderafval of op levenzonderafval.blogspot.nl/

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close
Scroll up