News Detail

Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

“Niets is zuiver aangeboren of aangeleerd. In alles speelt nature en nurture een rol”, zegt ook Desiree de Graaff, verandermanagement-expert en trainer van het programma Leren Leiden bij de Baak.

De 10.000-uren-regel

“Natuurlijk hebben sommige mensen genetisch meer aanleg voor leiderschap. Net als sommigen meer aanleg hebben voor pianospelen of hardlopen. Maar dat betekent niet dat pianospelers marathonlopers niet hebben moeten werken om een bepaald niveau te bereiken”, vertelt de Graaff. Ook bij leiderschapsontwikkeling geldt de 10.000-uren-regel van Malcolm Gladwell: iemand die ergens echt goed in is heeft minimaal 10.000 uur ontwikkeling achter de rug.

Veel deelnemers beginnen aan de opleiding Leren Leiden met vragen als: ‘Kan ik het wel? Ben ik goed genoeg? Wat is mijn (leiderschaps)stijl?’. “Op deze vragen krijg je vrij snel een antwoord omdat de opleiding ervaringsgericht is”, zegt de Graaff.

In de opleiding start je met een outdoor-programma waarin je aan de bak gaat als leider. Je mag de groep door een oefening heen loodsen waarbij een gezamenlijk bouwwerk gemaakt wordt. Na die ervaring krijg je feedback over wat jouw kracht is als leider en ook je ontwikkelpunten.

De kunst van leiding geven

Iedereen die aan deze opleiding deelneemt heeft het vermogen leiderschap te ontwikkelen. Deels heb je in je leven al leiderschapservaring opgedaan, bijvoorbeeld in je sportteam, bij een vrienden-BBQ, met je kinderen of ouder wordende ouders.

Belangrijk is te onderkennen dat er geen blauwdruk bestaat voor de goede leider. Ieder mens heeft specifieke leiderschapskwaliteiten in zijn genetisch pakket meegekregen of die later aangeleerd.

De kunst van het leidinggeven is het op je eigen manier te doen. Doe je dat niet, dan loop je het risico je zo te gedragen zoals je denkt dat een leidinggevende zich moet gedragen. Vaak wordt jouw leidinggeven dan een soort toneelstuk of baasje spelen.

“Als je echt jezelf kunt zijn en jezelf laat zien win je aan stevigheid. Dat voelen mensen aan waardoor ze je eerder zullen volgen. We kijken in Leren Leiden naar wat jou natuurlijk afgaat en wat jouw kracht is (‘nature’) en hoe je dat kunt uitbouwen en ontwikkelen (‘nurture’) zodat je op jouw eigen wijze leiding kunt geven.

Wie jij bent als leider bepaalt je succes. Wil jij jezelf als manager of leidinggevende verder ontwikkelen? In onze trainingen dagen we je uit om stappen te zetten. Volg één van onze leiderschapstrainingen.

teaser_0120

Leren Leiden

Hoe pak je dat nu precies aan: een team aansturen en jezelf goed positioneren? Ontdek jouw leiderschapstalent. 

Bekijk de training

Whitepaper: Beïnvloeden voor gevorderden

Leer hoe je je team in 4 stappen in de gewenste richting kunt brengen terwijl de relaties goed blijven.

Naar de whitepaper

Gratis proeven van onze trainingen?

Volg tijdens de Baak Proeverij 3 workshops waardoor je een goede indruk krijgt van de inhoud en de stijl van onze trainingen.

Lees meer

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • header_0026

  Leren Leiden?

  Artikel

  Je bent lekker aan het werk, alles loopt op rolletjes, toch ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is. Je wilt het anders doen dan de managers die je kent en hebt gekend. Maar is het wel wat voor jou en kun je het ?

  Lees meer...

 • header_0025

  Leidinggeven is confronterend en leerzaam

  Artikel

  Jiska Peteroff, leidinggevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

  Lees meer...

Scroll up