Leiding geven: ‘nature’ of ‘nurture’?

News Detail

Wat is aangeboren en wat is aangeleerd? In de huidige wetenschap is deze discussie al jaren aan de gang. Onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen geeft meer inzicht in deze vraag. En de combinatie nature én nurture lijkt het meest geloofwaardig.

“Niets is zuiver aangeboren of aangeleerd. In alles speelt nature en nurture een rol”, zegt ook Desiree de Graaff, verandermanagement-expert en trainer van het programma Leren Leiden bij de Baak.

De 10.000-uren-regel

“Natuurlijk hebben sommige mensen genetisch meer aanleg voor leiderschap. Net als sommigen meer aanleg hebben voor pianospelen of hardlopen. Maar dat betekent niet dat pianospelers marathonlopers niet hebben moeten werken om een bepaald niveau te bereiken”, vertelt de Graaff. Ook bij leiderschapsontwikkeling geldt de 10.000-uren-regel van Malcolm Gladwell: iemand die ergens echt goed in is heeft minimaal 10.000 uur ontwikkeling achter de rug.

Veel deelnemers beginnen aan de opleiding Leren Leiden met vragen als: ‘Kan ik het wel? Ben ik goed genoeg? Wat is mijn (leiderschaps)stijl?’. “Op deze vragen krijg je vrij snel een antwoord omdat de opleiding ervaringsgericht is”, zegt de Graaff.

In de opleiding start je met een outdoor-programma waarin je aan de bak gaat als leider. Je mag de groep door een oefening heen loodsen waarbij een gezamenlijk bouwwerk gemaakt wordt. Na die ervaring krijg je feedback over wat jouw kracht is als leider en ook je ontwikkelpunten.

De kunst van leiding geven

Iedereen die aan deze opleiding deelneemt heeft het vermogen leiderschap te ontwikkelen. Deels heb je in je leven al leiderschapservaring opgedaan, bijvoorbeeld in je sportteam, bij een vrienden-BBQ, met je kinderen of ouder wordende ouders.

Belangrijk is te onderkennen dat er geen blauwdruk bestaat voor de goede leider. Ieder mens heeft specifieke leiderschapskwaliteiten in zijn genetisch pakket meegekregen of die later aangeleerd.

De kunst van het leidinggeven is het op je eigen manier te doen. Doe je dat niet, dan loop je het risico je zo te gedragen zoals je denkt dat een leidinggevende zich moet gedragen. Vaak wordt jouw leidinggeven dan een soort toneelstuk of baasje spelen.

“Als je echt jezelf kunt zijn en jezelf laat zien win je aan stevigheid. Dat voelen mensen aan waardoor ze je eerder zullen volgen. We kijken in Leren Leiden naar wat jou natuurlijk afgaat en wat jouw kracht is (‘nature’) en hoe je dat kunt uitbouwen en ontwikkelen (‘nurture’) zodat je op jouw eigen wijze leiding kunt geven.

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Bekijk onze trainingen

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up