News Detail

Menig persoon telt af tot de eerstkomende vakantie, want dat is tegenwoordig steeds meer hét middel om je te onttrekken aan de druk van de Nederlandse prestatiemaatschappij. Even niets aan je hoofd, tijd om je batterij op te laden.

Het toegenomen werktempo en de noodzaak om continu te presteren, maakt onze samenleving steeds meer een ‘stressmaatschappij’. Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen en bijleren om hun baan te kunnen behouden. Toen we tien jaar geleden begonnen met timemanagement was er sprake van A, B en C-prioriteit. Inmiddels zou je het hele alfabet daarvoor kunnen gebruiken, zoveel vakken, activiteiten en taken hebben mensen op dit moment. Kijk alleen maar eens naar de mogelijkheden in je Outlook-systeem!

Plezier of NewYorkse toestanden? 

Hoewel het CNV samen met de werkgeversorganisatie VNO-NCW beweren dat werk bedoeld is als bron van plezier en zingeving, leidde de stortvloed van bezoekers op hun website over plezier en werk net na de opening ervan tot een tijdelijke onbereikbaarheid. Wij kunnen hier uit opmaken dat de werkelijkheid anders is en dat veel Nederlanders naarstig op zoek zijn naar ideeën om ‘pleziermanagement’ te stimuleren op hun werkplek. Nederland zit namelijk helemaal niet te wachten om het New York van Europa te worden. Zo is uit eerder onderzoek naar voren gekomen dat minder dan 10 procent van de Nederlanders geen voorstander is van een liberaal-kosmopolitisch scenario.

Leef je je passie nog wel?

Het snelle leven in onze prestatiemaatschappij maakt dat veel mensen vergeten zijn wat zij zinvol vinden in hun bestaan, zowel privé als in hun werk. Weten wij nog wel wat ons wezenlijk raakt? Wat ons vervulling geeft? Onze eigen mening hierover vertroebelt vaak door de mening van onze omgeving, familie, vrienden en collega’s. Dit soort sociaal wenselijk gedrag laat menig werknemer afdwalen van zijn passie of inspiratie. Maar ook het massale verlangen naar status binnen onze maatschappij is een boosdoener. Tevens weerhouden belemmerende gedachten ons ervan om echt te doen wat ons hart ons ingeeft. We zijn niet meer de regisseur van ons eigen leven. Wij laten veel energie uitgaan naar de verkeerde dingen, waardoor de batterij zich niet meer goed kan opladen. Vitaliteit is ver te zoeken!

Leren voelen wat goed voor je is

Hoe kun je invloed hebben op het op peil houden van je accu? Hoe kun je werken en blijven werken vanuit je eigen kracht? Als de wereld zo complex is, is er nog maar een onderdeel waar je op kunt koersen en dat ben jij zelf. Alle nieuwe inzichten op het gebied van timemanagement, zelfmanagement, stressmanagement en energiemanagement draaien allemaal om jezelf. Hoe eerder je jezelf goed kent en daar op kunt anticiperen, hoe beter je voorkomt dat je omkomt in je werk, vastloopt of op een andere manier door de bomen het bos niet meer ziet. Alleen jij kunt weten wat goed voor je is. Dat kun je misschien bedenken, maar je kunt het vooral voelen. Anders gezegd: dat waar je blij van wordt, is beter dan datgene waar je sikkeneurig van wordt of waar je tegenop ziet.

Persoonlijke kracht terugvinden

In de training Persoonlijke Kracht leer je stevig te staan binnen de hectiek om je heen. Je krijgt handvatten aangeboden om weer grip te krijgen op waar je energie aan wilt geven. De meest actuele theorie en praktijk op het gebied van planning, persoonlijk leiderschap, timemanagement en visieontwikkeling komen aan bod en dat allemaal vanuit een persoonlijke invalshoek. Er is bewust gekozen voor een persoonlijke benadering door kleine groepen en individuele coachingsgesprekken. Hierdoor is er genoeg ruimte en tijd om te komen tot verdieping, als logisch antwoord op de steeds complexere samenleving, arbeidsprocessen en structuren. Cursisten zeggen dat ze het betreuren dat ze deze cursus zo laat in hun carrière hebben gevolgd, omdat het zoveel impact heeft. Gek genoeg beginnen ze er toch niet eerder aan, zitten opgesloten in een paradox: het huidige ritme van werken is zo verstorend voor je persoonlijke ritme, dat het heel lastig is om voor jezelf nog te kunnen voelen wat wel en niet goed voor je is. De tweede paradox is het huidige werkritme dat voornamelijk op efficiency is gericht. Dit zorgt ervoor dat een dergelijke cursus wel als belangrijk wordt beschouwd, maar niet wordt gevolgd, omdat urgentere zaken en cursussen voorgaan. Ja, waar blijf je dan?

Door: Janneke Kreek

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Perfectionist en in je Kracht (PerK)

  Training

  Je toewijding is je kracht, maar daarmee ook jouw valkuil. Als perfectionist in hart en nieren ben je op zoek naar meer balans. Het PerK-programma is een stevige en inspirerende training die je aanzet tot zelfreflectie.

  Lees meer...

 • Persoonlijke Kracht (PK)

  Training

  Hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Het PK-programma gaat over werken en blijven werken vanuit je persoonlijke kracht.

  Lees meer...

 • Effectieve Persoonlijke Communicatie (EPC)

  Training

  Je hebt goede ideeën voor je organisatie. Je weet bovendien wie en wat je nodig hebt om die ideeën te realiseren. Nu is het zaak om jouw boodschap helder voor het voetlicht te brengen. En om daarbij over te komen zoals jij wilt en bent. Want duidelijke, authentieke communicatie vergroot jouw impact; je zult mensen sneller overtuigen, enthousiasmeren en meekrijgen. In de gerenommeerde training Effectieve Persoonlijke Communicatie ontdek en ontwikkel je jouw vermogen om persoonlijk, doelgericht en effectief te communiceren.

  Lees meer...

 • Ik en de Anderen® (IA)

  Training

  Je wilt effectief zijn in het werken met anderen. Vooral wanneer de situatie complex is en de spanning oploopt. Juist dán is het de kunst om kwaliteiten zoals daadkracht, openheid, vrijheid en rust in jezelf te vinden. In de leergang Ik en de Anderen leer je authentieke kwaliteiten in jezelf en de ander te herkennen, waarderen en benutten. Ook als het lastig wordt.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Hoe ga je als leider om met de snelle wereld? Harder werken?

  Artikel

  Margareth Wheatley, managementfilosoof: "We neigen om harder te gaan werken en ook harder met elkaar om te gaan". In een artikel van MT.nl vertelt zij dat deze reacties niet gezond of effectief zijn op de langere termijn. Voor onszelf, het bedrijfsleven en de maatschappij.

  Stel jezelf eens deze zeven reflectievragen, om te peilen hoe jij reageert.

  1. Hoe uitgeput ben je op dit moment?
  2. Hoe vaak voel je je gestrest of gespannen?
  3. Hoe zijn je relaties op het werk, met vrienden en familie?
  4. Hoe vaak ben je boos of gefrustreerd?
  5. Hoe vaak ben je afgeleid of heb je last van geheugenverlies?
  6. Hoe snel verwijt je anderen iets?
  7. Als je zo nog een jaar doorgaat, wat ben je dan voor iemand?

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Vivian van de Hoef

  Persoon

  "In januari 1999 ben ik voor de Baak gaan werken. Daar ben ik mij steeds meer gaan richten op individuele coaching. Samen met een collega heb ik toen Persoonlijke Kracht (PK) als programma gemaakt. En later heb ik nog een programma over teamcoaching in de markt gezet. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen en nu werk ik nog steeds met veel plezier voor de Baak. Het PK-programma is ondertussen uitgebreid met een specialisatie: Perfectionist en in je Kracht (PERK). De relatie tussen perfectionisme en ontspanning fascineert me. Hoe op het oog tegenstrijdige kwaliteiten juist bij elkaar horen en zo heelheid (balans) in een persoon geven. Het kan moeilijk zijn ontspanning toe te laten, als we het zien als iets negatiefs. Bv als luiheid. Vaak hebben we de neiging deze ‘lelijke kant’ van onszelf uit te sluiten. Maar juist deze lelijke kant heeft de balancerende kracht in zich om niet overspannen te raken en die kun je ontvouwen. Vaak moet je daarvoor een patroon doorbreken. Ik gebruik niet één methodiek om dat te doen, maar zet in wat effectief is in het moment. "

  Lees meer...

 • Roy Vranken

  Persoon

  Wat me drijft is mensen helpen om zich te openen voor hun innerlijke wijsheid en waardigheid. Dat is de brandstof voor duurzaam succes. Bij de Baak mag ik daarin bijdragen als een van de begeleiders van Ik en de Anderen, een prachtig programma dat al meer dan 40 jaar deelnemers diep weet te raken.

  Lees meer...

Scroll up