'Steviger in mijn rol als consultant staan'

News Detail

Interview deelnemer training Professioneel Adviseren

Marian Lemstra-Roks is adviseur Compensation & Benefits bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Marian volgde de training Professioneel Adviseren omdat ze de stevigheid in haar rol als adviseur miste. “Eigenlijk realiseerde ik me dit, toen ik een casus kreeg en een advies voor ogen had. Tijdens het gesprek werd ik van de wijs gebracht en week ik af van mijn oorspronkelijke advies. Achteraf baalde ik daarvan.”

Rol als adviseur

In de training Professioneel Adviseren werk je aan vaardigheden, persoonlijkheid, rol en positie en vergroot je jouw impact als adviseur. Je leert omgaan met weerstanden, beter communiceren, scherper formuleren en bewuster beïnvloeden. Met als doel je persoonlijke invloed effectiever en efficiënter te maken.

Van de wijs gebracht

Marian zocht vooral naar een stuk stevigheid om haar rol als adviseur goed uit te kunnen voeren. Marian: “Ik had de ervaring en de tools niet om echt goed met mijn adviseursrol om te kunnen gaan. Ik wilde dat ik wist hoe ik adviesgesprekken aan moest pakken en hoe ik moest handelen als ik bijvoorbeeld van de wijs werd gebracht. Uiteindelijk heb ik veel geleerd over technieken die ik toe kan passen en ik heb vooral meer inzicht gekregen in mezelf als persoon.”

Bewust van je eigen rol en positie

De training Professioneel Adviseren is voor een groot deel gericht op het bewust worden van je eigen rol en je positie in een adviesproces. Dat stuk inzicht in haarzelf is volgens Marian datgene waardoor ze nu succesvoller kan optreden als adviseur.  “Ik ben me er nu heel erg bewust van dat ik mezelf altijd meeneem in een gesprek en dat ik daarop ook veel invloed kan uitoefenen. Ik heb geleerd dat ik altijd dicht bij mezelf moet blijven en daarvoor moet je jezelf echt goed kennen. Daardoor sta je veel steviger. Als ik bijvoorbeeld merk dat een gesprek niet loopt, dan benoem ik dat ook en blijf ik niet weg van dat gevoel. Dat helpt om het gesprek veel beter te laten verlopen. Met het inzicht in mezelf en de vaardigheden die ik heb geleerd tijdens de training ga ik nu ieder gesprek in.”

Makkelijker zeggen wat je vindt

Dankzij de training heeft Marian meer daad- en denkkracht gekregen in haar werk als adviseur. Ze heeft dagelijks profijt van de inzichten die ze tijdens de training heeft gekregen. “Ik merk vooral dat ik sinds de training in mijn werkomgeving veel makkelijker zeg wat ik vind. Ik ben niet meer bang voor de reactie die ik kan krijgen van diegene die tegenover me zit. Dat is een ontwikkeling die ik door de training heb doorgemaakt. De komende periode zal ik nog meer kunnen putten uit het rugzakje met alle ervaringen en kennis die ik heb opgedaan tijdens de training,.”

Aan de slag, ook na de training

Om alles wat ze in de training heeft geleerd goed te verankeren, onderhoudt Marian nog steeds nauw contact met anderen die met haar de training volgden. “Met vier medestudenten houden we nog steeds een periodieke intervisie in stand. Dat helpt, we kunnen ervaringen uitwisselen en elkaar helpen met lastige situaties. Zo’n terugkommoment is heel fijn en leerzaam. Een van de prettigste dingen in de training vond ik dat je medecursisten hebt, tegen wie  je je verhaal kan vertellen en met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Je gaat met een echte case uit jouw werkomgeving aan de slag. Op die manier is alles wat je leert heel specifiek op jouw eigen werkveld van toepassing en dat maakt de training extra praktijkgericht.”

Door Kayleigh van den Hout.

Bij de Baak krijg je de ruimte om te ontdekken wat je kan, wie je bent en waar je toe in staat bent. Wij dagen je uit om alles uit jezelf te halen. Wil jij ook de ruimte om te groeien?

Bekijk onze trainingen

<h3>Wil je niets missen?</h3>

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up