News Detail

Talent is blijkbaar het goud dat je moet bezitten. Maar wát is het en waar kan ik het verkrijgen?

Begaafdheid of talent is volgens psychologen een positieve eigenschap van een persoon, die in de kern is aangeboren én die door een verder leerproces of oefening in zijn volle omvang tot uitdrukking kan komen. Ontwikkelingsprofessionals noemen het ook wel ‘kernkwaliteit’. Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van de persoon behoren. Zij geven iemand een kwaliteitsvolle uniciteit, een ‘unieke kleur’ kun je wel zeggen. Een kernkwaliteit is datgene wat je zelf vanuit nature lijkt te kunnen en waarvan je bij jezelf denkt; “Maar dat kan toch iedereen wel?”

Schatzoeken

Het lijkt dus simpel. Het enige wat je hoeft te doen is datgene in jezelf ontdekken waar jij, in jouw eigen uniciteit, zo goed in bent. Dat ga je (verder) ontwikkelen. Maar zo simpel liggen de zaken niet. Het is nog een hele klus om je eigen ik te onderzoeken. Want wie weet wat je tegenkomt?

Jouw eigenschappen

Misschien eigenschappen die je helemaal niet leuk vindt aan jezelf en die je tot nu toe zorgvuldig genegeerd hebt. Het bewust onderzoeken van je eigen ik kan namelijk vervelende gevoelens met zich mee brengen. Of misschien ontdek je wel dat je heel erg goed bent in iets wat eigenlijk totaal ‘not done’ is. Als ik bijvoorbeeld heel talentvol ben in origami vouwen, weet ik niet zo zeker of ik dat snel bekend zou maken... Maar het feit dat ik een echte netwerker ben, van samenwerken houd en me op mijn plek voel in een netwerkorganisatie, is wel weer erg handig om te weten!

Doe maar normaal...

Die blik op jezelf blijft natuurlijk nog steeds een subjectieve, een blik die op elk moment onder invloed is van je emotionele staat. Het is net zoals op de weegschaal gaan staan: zodra ik zie dat ik drie kilo zwaarder ben geworden, bedenk ik dat ik te dik ben, terwijl ik heel tevreden was over mijn lichaam tot het moment dat ik op de weegschaal ging staan.

Daarbij komt dat je, na deze interne onderzoekstocht, ook nog aan ánderen moet vertellen waar je talentvol in bent. En dat is niet altijd makkelijk in een cultuur waarin bescheidenheid de belangrijkste norm is en waar de leus ‘doe maar normaal, dat is al gek genoeg’ op menig WC-tegeltje vereeuwigd is.

Uitpakken

Vertellen dat je iets goed kunt of dat je ergens in uitblinkt is best ingewikkeld. En dat juist wanneer je op zoek bent naar ontwikkeling. Voor jonge ambitieuze starters heb ik een geruststellende gedachte: het goud waar je gretig naar op zoek bent als jonge ambitieuze starter, is er blijkbaar al. Het zit ergens in je, en als je diep genoeg durft te gaan, kom je het vanzelf tegen. ‘It’s all there’, het enige wat je dus te doen staat, is de sprong te wagen, jezelf kritisch tegen het licht te houden en eens grondig te onderzoeken wat er te halen valt aan talent!

Door Iro Evangelou, trainer bij de Baak.

Lees verder: 
 • Howard Gardner. De Kneedbare Geest, Uitgeverij Nieuwezijds, 2005. 
 • Daniel D. Ofman. Bezieling en kwaliteit in organisaties, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht, 1992, 2004.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken.close

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0002

  Hoor jij écht wat je team zegt?

  Artikel

  Teamleden bepalen vaak grotendeels zelf hoe ze hun doel halen en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo werken ze bij veel bedrijven in multidisciplinaire teams volgens de agile of lean methodologie. Resultaatgericht en zonder traditionele baas. Er is minder overleg en minder coördinatie. Maar wel meer verantwoording voor teams en individuen en meer ruimte voor initiatief. Beter luisteren verhoogt de teamprestaties en vergroot de creativiteit. En het mooie is: beter luisteren kun je leren. 3 waardevolle adviezen.

  Lees meer...

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  Artikel

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

  Lees meer...

Scroll up