News Detail

Collectief leiderschap voor diepgaande innovatie en verandering

In het leiderschapprogramma The Baak Leap wordt er gewerkt aan de hand van de U-Theory. Een manier om drastisch los te komen uit bekende patronen. Om minder alleen op jezelf gericht te zijn en dus meer op anderen. Om meer uit je intuïtie te halen.

U-theory is een leidraad voor het beslissingsproces van de leider. Veelal is deze, bij verandering, gericht op wat er veranderd moet worden en het proces daar naar toe. Uit interviews met succesvolle CEO’s blijkt dat zij tijdens veranderingssituaties overeenkomstige processen doorlopen om tot actie over te gaan.

Vorm van een U

Dat proces heeft de vorm van een U: eerst goed luisteren en observeren op verschillende niveaus. Daarna volgt een periode van 'presencing', het bereiken van een flow. Daarna ga je over tot actie om tot een eindresultaat te komen.

Luisteren 

Er zijn vier niveaus van luisteren. De eerste twee kent iedereen, de twee laatste zijn interessant  voor het proces van de U.

 • Niveau 1: Horen wat je al kent en de rest negeren
 • Niveau 2: Horen wat anderen zeggen en vragen daarover stellen, nieuwsgierigheid tonen
 • Niveau 3: De ander horen met zijn of haar gevoelens erbij en de gevoelens van jezelf, luisteren met je hart
 • Niveau 4: Horen op een dieper niveau waar er iets gezamenlijks ontstaat, zoals tijdens een jamsessie, je bent jezelf en toch ook het geheel.

Presencing

Deze laatste staat heet ook wel flow. Die kun je in je eentje bereiken, of gezamenlijk  tijdens een vergadering of innovatieve sessie. Het is het diepste punt van de U en wordt ook wel presencing genoemd. Je gaat anders zien, alles lijkt trager maar gaat even snel. Het lijkt alsof je in een ander intelligentieveld belandt. Vanuit hier ontvouwt de toekomst zich. Topsporters kennen deze staat maar al te goed en ook muzikanten en kunstenaars. Picasso zei eens: ‘Ik ben niet degene die dit schilderij maakt, het ontstaat onder mijn handen en ik ben zelf verbaasd over wat er verschijnt.” Hij bedoelde dit letterlijk. Maar hoe kom je in deze staat?

Hoe pak je het aan? 

Vertragen en stilte helpen, maar ook in de natuur zijn of bewegen. Er zijn ook technieken met specifieke gespreksvormen. Het resultaat is verbluffend. Je voelt dat iedereen rustiger wordt, meer luistert naar anderen en meer zichzelf durft te laten zien. Daarnaast is er eerder overeenstemming over bepaalde onderwerpen. Deze oefeningen bindt mensen en zet ze aan tot samenwerking.

Resultaat loslaten

Het moeilijke is om de wens van een resultaat los te laten. Je stapt de flow in zonder te willen weten wat er uit komt. Tijdens het dalen naar het diepste punt van de U ontstaat er veel spanning: niet weten, loslaten, angst, veroordelingen en cynisme. Die moet je weerstaan en durven ondergaan, pas daarna ben je leeg genoeg om het nieuwe tot je te laten komen. En als het dan komt, geef je er meteen vorm aan zoals een kunstenaar dat doet. In de flow verandert en ontwikkelt je ontwerp zich vanzelf tot een definitief product, plan of dienst.

De U kan je met een groep meerdere keren doorlopen. Bijvoorbeeld als het gaat om productontwikkeling, organisatieverandering of het creëren van van innovatieve ideeën. Ook tijdens coaching blijkt de U-theory een handzaam instrument om leervragen mee te benaderen.

Door: Petra Baars

Reacties van deelnemers:

“Ik denk dat het handvatten en taal geeft om diepgaandere transformatie ook in teams en organisaties te begeleiden.”

“Het was een schot in de roos. De tijd is rijp om het anders te doen. Deze theorie geeft daartoe het handvat.” 

“Ik vond het een erg inspirerende dag! Het helpt me enorm om focus te houden, om bij mezelf te blijven, bij de bron, in plaats van mijn eigen belang telkens uit te spelen. Ik maak spontaan meer gebruik van de kennis en inbreng van anderen. Ik word er vrolijk en gelukkig van.”

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • The Baak Leap (LEAP)

  Training

  De Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program verbindt sinds 1956 leiderschap met ondernemerschap. Dit programma biedt je een gefundeerde basis om een sprong te maken in je persoonlijk, strategisch en ondernemend leiderschap.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • header_0012

  Hoe ga je om met veranderingen?

  Artikel

  Dat klinkt mooi, maar helaas is de realiteit dat wij veelal reactief omgaan met veranderingen. We laten ons soms leiden door de onrust, waardoor het lastig wordt om te handelen vanuit innerlijke rust en openheid. Terwijl dat juist zoveel oplevert, zeker in woelige tijden.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Marc de Boer

  Persoon

  Alles wat je uitsluit bepaalt de dynamiek. Ik breng de energie van insluiten: alles mag er zijn. Naast al het mooie is dat ook het donkere, het onzekere, dat wat nog niet af is etc. Ik breng mensen en organisaties in verbinding met hun volledige bestaan. De Baak brengt mij energie in de betekenis van het bos (3B) en dan gaat het over een reflectieve omgeving en in de betekenis van de zee (NW) en dan gaat het over beweging.

  Lees meer...

 • Machiel Willemsen

  Persoon

  Zeer gedreven professional, specialist in het werken met in- en externe adviseurs (incompany trajecten en open trainingen), werkt aan www.internadviseren.nl, oud-Baaker, 5 jaar associate. Naast de Baak verbonden aan diverse netwerken.

  Lees meer...

 • Jack van Osch

  Persoon

  Sinds 2004 werk ik voor de Baak en verblijf ik met regelmaat in deze innovatieve leer, werk en ontmoetingsplaats. Als organisatie-ontwikkelaar en veranderaar vind ik het inspirerend en motiverend om hier in interactie met deelnemers, klanten en collega’s leren te faciliteren en ervaringen te delen. Want..., Is ontwIKkeling is niet de basis voor elke verANDERing?

  Lees meer...

 • Bas Arends

  Persoon

  De relatie met de Baak kenmerkt zich voor mij door wederkerige inspiratie en professionaliteit. De frisheid van creativiteit, buiten de begaande paden gaan en de eigenzinnigheid van de Baak is een mooie combinatie met mijn eigen professionaliteit, vakmanschap en de balans vinden tussen gedegenheid en innovatie.

  Lees meer...

Scroll up