News Detail

Ik kwam dit filmpje tegen en was meteen 20 jaar terug in de tijd. Wie kent Tetris niet? Wat een zenuwslopend spelletje. Het spel doet me ook denken aan veranderprocessen.

header_0019

In het begin van het spel heb je nog alle tijd om rustig je blokjes op de juiste plekken te plaatsen. Het muziekje is vrolijk en de kleurtjes ondersteunen het spelplezier. Echter de tijd tikt door, de ruimte wordt steeds schaarser en de blokjes lijken toch echt steeds iets sneller naar beneden te komen.

De foutjes stapelen zich op

Wat doe je nou met al die verschillende kleurtjes en vormpjes? Hup, links een blokje. Hup, rechts een lange balk. De foutjes, onbedoelde acties stapelen zich op. Tot onvermijdelijk het einde van het spel in zicht komt en je soms uit pure wanhoop gewoon maar alles op elkaar stapelt. En zo niet meer de laatste mogelijkheden ziet en het eigenlijk stiekem al opgeeft.

Veranderproces als Tetris

Soms gaat een veranderproces in een organisatie net zo. De directie en het MT beginnen rustig met een mooi plan, een visie waar kleur en vorm prachtig op elkaar aansluiten. Maar helaas vallen die plannen bij implementatie zelden meteen in goede structuren en processen in elkaar, zodat het nooit direct klopt en werkt. Allerlei factoren spelen hierin mee en als veranderaar of leidinggevende kun je het gevoel krijgen dat je hier soms weinig zelf kunt te kiezen of besluiten.

Mensen en veranderprocessen

Een factor die vaak onderschat wordt en ongrijpbaar voelt, is de menskant van veranderen. Je hebt in veranderingen te maken met mensen die elk hun eigen werkwijzen, voorkeuren en drijfveren hebben. Als de tijd doortikt, heb je dan nog oog en oor voor de mens in jouw (re-)organisatie? Want jij en je collega’s hebben de grootste invloed op het veranderingsproces.

Weerstand

Rosabeth Moss Kanter, Professor of Business Administration van Harvard Business School, zegt hierover: “Een verandering in een organisatie brengt vaak pijn en weerstand met zich mee. Weerstand tegen verandering kan zich op vele manieren manifesteren. Getreuzel, inertie, sabotage of soms zelfs rebellie. Als leidinggevende kun je dit niet allemaal oplossen. Je kunt je wel verdiepen in hoe jij het gemakkelijker kunt maken voor jouw medewerkers. Door de weerstand serieus te nemen, door onderzoek te doen naar de bron ervan en vanuit daar samen met je medewerkers te kijken naar verbetering in de veranderingen.”

Collega's zien en horen

Dit vond ik een belangrijke gedachtegang van Kanter. Het zorgt ervoor dat ik mijn medewerkers/collega’s goed blijf zien en horen, zodat zij zich niet als Human Tetris voelen. En misschien zodat jij je niet wanhopig en gestresst hoeft te voelen, maar de ruimte voor mogelijkheden blijft zien en het plezier in het ‘spel’ blijft houden.

Door: Elke Visser, programmamaker van de training Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering.Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering (PEIV)

  Training

  Je hebt een belangrijke rol als veranderaar in je organisatie. Om daar zo succesvol mogelijk in te zijn, zoek je continu manieren om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. Je wilt je verder verdiepen in hoe organisaties veranderen. Je wilt mensen steeds beter kunnen motiveren en enthousiasmeren. En je wilt vooraf kunnen inschatten welke weerstand en valkuilen je bij veranderingen zou kunnen tegenkomen. Dit en meer komt aan bod in PEIV, jouw sleutel tot sterker verandermanagement.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Hoe kun je slim sturen als verandermanager?

  Artikel

  Moet jij als manager of projectleider een verandering doorvoeren? Zeggen ‘hoe het moet’ en verwachten dat iedereen ‘dat doet’ is een illusie. Dat weet iedereen. Er zijn verschillende interventies nodig op wisselende niveaus. Welke dat zijn, leer je tijdens onze training Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering. Hier alvast 3 tips!

  Lees meer...

 • header_0012

  Hoe ga je om met veranderingen?

  Artikel

  Dat klinkt mooi, maar helaas is de realiteit dat wij veelal reactief omgaan met veranderingen. We laten ons soms leiden door de onrust, waardoor het lastig wordt om te handelen vanuit innerlijke rust en openheid. Terwijl dat juist zoveel oplevert, zeker in woelige tijden.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de LAP tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de LAP.

  Lees meer...

 • Machiel Willemsen

  Persoon

  Zeer gedreven professional, specialist in het werken met in- en externe adviseurs (incompany trajecten en open trainingen), werkt aan www.internadviseren.nl, oud-Baaker, 5 jaar associate. Naast de Baak verbonden aan diverse netwerken.

  Lees meer...

 • Jack van Osch

  Persoon

  Sinds 2004 werk ik voor de Baak en verblijf ik met regelmaat in deze innovatieve leer, werk en ontmoetingsplaats. Als organisatie-ontwikkelaar en veranderaar vind ik het inspirerend en motiverend om hier in interactie met deelnemers, klanten en collega’s leren te faciliteren en ervaringen te delen. Want..., Is ontwIKkeling is niet de basis voor elke verANDERing?

  Lees meer...

 • Bas Arends

  Persoon

  De relatie met de Baak kenmerkt zich voor mij door wederkerige inspiratie en professionaliteit. De frisheid van creativiteit, buiten de begaande paden gaan en de eigenzinnigheid van de Baak is een mooie combinatie met mijn eigen professionaliteit, vakmanschap en de balans vinden tussen gedegenheid en innovatie.

  Lees meer...

Scroll up