News Detail

Loslaten en vertrouwen. Zou jij je zomaar laten vallen? Bekijk eens dit fragment (in ieder geval vanaf 1:50):

Wat  vind je ervan dat zij zich zomaar laat vallen? Naïef? Moedig?

Vertrouwen moet groeien

Ik vraag me af of ik het zou durven, me zo te laten vallen....en of het uit zou maken wie er beneden staat. Wat het filmfragment me in ieder geval vertelt, is dat het uitspreken van vertrouwen veel makkelijker is, dan het te doen. En als ik dat vertaal naar werksituaties en naar leiderschap vanuit vertrouwen, zou ik tot de dooddoener kunnen komen: 'Je moet het gewoon doen'. Makkelijk gezegd. Vertrouwen moet groeien, zeggen we niet voor niks....

Dus ik ga loslaten en vertrouwen

maar ondertussen…
...Word ik op het resultaat afgerekend.
...Weet ik niet zeker of het wel gaat lukken voor de deadline.
...Kan ik echt geen risico nemen met deze belangrijke klant.
...Geef ik leiding aan 30 mensen, dus kan ik ze niet allemaal in de gaten houden, al zou ik dat het liefst wel doen.
...en eigenlijk doe ik dat toch wel. Via anderen. En dat creëert natuurlijk niet de beste sfeer.
...als ik binnenkom, valt het meestal stil. Niemand vertelt mij wat er werkelijk speelt. Dan kan ik ze toch niet loslaten?
En zo zijn er vast nog wel meer bezwarende gedachten.

Onzekerheid weerstaan

Laten we die gedachten eerst onder de loep nemen. Je maakt je dus zorgen. Want je wilt een goed resultaat. Niks mis mee. Alleen bent je er voor afhankelijk van anderen. Toch? En hoe is dat? Lastig gevoel? Ja. Dus wat doe je? Zo veel mogelijk regelen om dat gevoel weg te werken....alleen...het komt steeds  terug. Want bij die nieuwe medewerker kan je het nog niet weten, en bij een andere taak of nieuwe klant ook niet. Bovendien doen die eigenwijze professionals toch nooit wat je verwacht of afgesproken hebt, die denken toch altijd dat ze het beter weten, die zijn per definitie niet betrouwbaar. En dit is nu precies waar vertrouwen over gaat. Het niet zeker weten, afhankelijk zijn van anderen. En dan toch...

Valkuilen

De grote valkuil is om eerst het bewijs te willen dat de ander te vertrouwen is. In die houding zit wantrouwen verborgen. En als een speurhond ruikt de ander dat meteen. En is dus op zijn hoede en wantrouwend naar jou. Een andere valkuil is passende modellen  gebruiken. Je gaat sturen op output. Met het accent op sturen... Ook een houding van wantrouwen. Of je gaat situationeel leiderschap toepassen. Coachend vraag je iemand te vertellen hoe het gaat. En die ander antwoordt wat vaag, of ontwijkend....want voelt het wantrouwen van waaruit jij de vraag stelt. Ingewikkeld, toch? Terwijl je echt je best doet. Wie had gezegd dat het makkelijk was?

En dan... 

Stel je voor. Of misschien heb je het wel eens meegemaakt. Iemand geeft jou zonder reden (en daar gaat het natuurlijk juist om!) volledig vertrouwen. Dus je krijgt alle ruimte, mag fouten maken, het op je eigen manier doen. De mogelijkheden zijn open, het budget passend. Stel je voor, dat iemand je dat zegt en het ook werkelijk meent. En dan? Wat gebeurt er met jou?

Door: An Kramer

Onderwerp

Leiderschap

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • High Performance Leadership (HPL)

  Training

  In een tijd waar organisaties met minder mensen, meer moeten doen, vragen we veel van elkaar. Maar, harder werken is niet altijd de juiste reactie. En harder leidinggeven ook niet. Hoe kun je dan wel het beste uit jezelf en anderen halen?

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Nynke Sikkema

  Persoon

  Alles wat ik doe via de Baak staat in het teken van het benutten van (onontgonnen) talenten en het doorbreken van patronen. Waardoor je meer in je kracht staat, betere keuzes maakt voor jezelf en je omgeving en daardoor meer vrijheid voelt. De Baak geeft me de ruimte om dat op mijn eigen wijze, met alles wat ik in me heb, te doen. Zo werk ik al vanaf 2000 in goed contact en met veel plezier samen.

  Lees meer...

 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de LAP tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de LAP.

  Lees meer...

 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Machiel Willemsen

  Persoon

  Zeer gedreven professional, specialist in het werken met in- en externe adviseurs (incompany trajecten en open trainingen), werkt aan www.internadviseren.nl, oud-Baaker, 5 jaar associate. Naast de Baak verbonden aan diverse netwerken.

  Lees meer...

Scroll up