News Detail

Op de krappe en constant veranderende arbeidsmarkt heeft de werkgever er belang bij dat de medewerkers vitaal zijn. Maar juist door de krapte is de werkdruk hoog. En wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor vitaliteit? Gesprek met programmamaker Anita van der Wal.

“Vitaliteit is een hele positieve term”, zegt Anita van der Wal, “Het gaat over werklust, enthousiasme en de positieve stress rondom het bereiken van realistisch gestelde doelen. Ik zie vitaliteit als gezondheid op verschillende vlakken: geestelijk, lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel. Een echte graadmeter voor vitaliteit is er niet, ieder individu is anders en heeft andere behoeftes.” 

Vitaliteit op de werkvloer

Maar hoe kunnen de werknemer en de werkgever voorkomen dat het mis gaat? “Er zijn grenzen aan de bemoeienis van werkgevers maar zij kunnen zeker wat doen”, zegt Van der Wal. “Ikzelf vind wat Fortis doet een mooi voorbeeld. Iedere werknemer kan daar naar eigen keuze meedoen aan een workshopprogramma binnen werktijd. Zij hebben het ‘bravo’ genoemd, men kan kiezen tussen beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Het ziekteverzuim is volgens hen naar beneden gegaan. Daarnaast vinden mensen het leuk om iets van de werkgever te krijgen, een soort cadeautje.”

Niet kunnen stoppen met werken

Er zijn vele voorbeelden te noemen van afgenomen vitaliteit. “Ik zie veel gevallen van burnout. Het lijkt erop dat sommige mensen gewoon niet weten te stoppen met werken. Hun mobieltjes staan altijd aan en ze laten zich gemakkelijk aanjagen door de norm van anderen. Ambitie en passie voor het werk zijn sturend. Ook nu veel vrouwen fulltime werken in combinatie met een gezin, moeten de mannen en vrouwen uit die gezinnen een manier vinden om dat te bolwerken. Veel voorbeelden om je aan op te trekken zijn er niet, het gaat dus met vallen en opstaan. Tenslotte is overgewicht een steeds nijpender wordend probleem. In onze snelle maatschappij eten we gemakkelijker de kant en klare maaltijden en bewegen minder. De ongezondheid op dit gebied neemt razend snel toe.”

Manage je energie en niet je tijd

Je vitaal en energiek voelen is essentieel om op een inspirerende manier je doelen te halen. Inzicht in wat jou energie geeft en waar je energie kwijtraakt zorgt ervoor dat je beter kunt focussen en de juiste keuzes maakt. Vaak zijn het kleine veranderingen die grote verschillen maken. Zo kun je als werknemer zelf de verantwoordelijkheid nemen. Volgens Van der Wal is het als werkgever de kunst eerder in de gaten te krijgen wanneer er ‘iets’ met een werknemer aan de hand is. “Een open bedrijfscultuur kan hierbij helpen, waarin mensen meteen aangeven wanneer er iets niet goed gaat met hen. Makkelijk is dat niet, daar moet je echt iets voor doen als werkgever, maar eerder ingrijpen voorkomt wel langdurige uitval.”

Wil jij vitaal worden op je werk? Doe dan mee met onze training: Grip op je Energiemanagement en Vitaliteit die start op 8 april!

Door: Petra Baars 

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Webinar: van Kracht naar Krachtiger

Over het loskomen van oude patronen

Naar de webinar

Informatie workshop Effectieve Persoonlijke Communicatie

Ben je geïnteresseerd in de training Effectief Persoonlijk Communiceren, maar wil je eerst de werkwijze ondervinden?
Meld je dan aan voor de gratis workshop.

Naar de workshop

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Effectieve Persoonlijke Communicatie (EPC)

  Training

  Je hebt goede ideeën voor je organisatie. Je weet bovendien wie en wat je nodig hebt om die ideeën te realiseren. Nu is het zaak om jouw boodschap helder voor het voetlicht te brengen. En om daarbij over te komen zoals jij wilt en bent. Want duidelijke, authentieke communicatie vergroot jouw impact; je zult mensen sneller overtuigen, enthousiasmeren en meekrijgen. In de gerenommeerde training Effectieve Persoonlijke Communicatie ontdek en ontwikkel je jouw vermogen om persoonlijk, doelgericht en effectief te communiceren.

  Lees meer...

 • Persoonlijke Kracht (PK)

  Training

  Hoe vind je de balans tussen gas geven en rust houden? Hoe kan je stevig blijven staan binnen de hectiek van je omgeving? Het PK-programma gaat over werken en blijven werken vanuit je persoonlijke kracht.

  Lees meer...

Scroll up