News Detail

Op de krappe en constant veranderende arbeidsmarkt heeft de werkgever er belang bij dat de medewerkers vitaal zijn. Maar juist door de krapte is de werkdruk hoog. En wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor vitaliteit? Gesprek met programmamaker Anita van der Wal.

“Vitaliteit is een hele positieve term”, zegt Anita van der Wal, “Het gaat over werklust, enthousiasme en de positieve stress rondom het bereiken van realistisch gestelde doelen. Ik zie vitaliteit als gezondheid op verschillende vlakken: geestelijk, lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel. Een echte graadmeter voor vitaliteit is er niet, ieder individu is anders en heeft andere behoeftes.” 

Vitaliteit op de werkvloer

Maar hoe kunnen de werknemer en de werkgever voorkomen dat het mis gaat? “Er zijn grenzen aan de bemoeienis van werkgevers maar zij kunnen zeker wat doen”, zegt Van der Wal. “Ikzelf vind wat Fortis doet een mooi voorbeeld. Iedere werknemer kan daar naar eigen keuze meedoen aan een workshopprogramma binnen werktijd. Zij hebben het ‘bravo’ genoemd, men kan kiezen tussen beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Het ziekteverzuim is volgens hen naar beneden gegaan. Daarnaast vinden mensen het leuk om iets van de werkgever te krijgen, een soort cadeautje.”

Niet kunnen stoppen met werken

Er zijn vele voorbeelden te noemen van afgenomen vitaliteit. “Ik zie veel gevallen van burnout. Het lijkt erop dat sommige mensen gewoon niet weten te stoppen met werken. Hun mobieltjes staan altijd aan en ze laten zich gemakkelijk aanjagen door de norm van anderen. Ambitie en passie voor het werk zijn sturend. Ook nu veel vrouwen fulltime werken in combinatie met een gezin, moeten de mannen en vrouwen uit die gezinnen een manier vinden om dat te bolwerken. Veel voorbeelden om je aan op te trekken zijn er niet, het gaat dus met vallen en opstaan. Tenslotte is overgewicht een steeds nijpender wordend probleem. In onze snelle maatschappij eten we gemakkelijker de kant en klare maaltijden en bewegen minder. De ongezondheid op dit gebied neemt razend snel toe.”

Manage je energie en niet je tijd

Je vitaal en energiek voelen is essentieel om op een inspirerende manier je doelen te halen. Inzicht in wat jou energie geeft en waar je energie kwijtraakt zorgt ervoor dat je beter kunt focussen en de juiste keuzes maakt. Vaak zijn het kleine veranderingen die grote verschillen maken. Zo kun je als werknemer zelf de verantwoordelijkheid nemen. Volgens Van der Wal is het als werkgever de kunst eerder in de gaten te krijgen wanneer er ‘iets’ met een werknemer aan de hand is. “Een open bedrijfscultuur kan hierbij helpen, waarin mensen meteen aangeven wanneer er iets niet goed gaat met hen. Makkelijk is dat niet, daar moet je echt iets voor doen als werkgever, maar eerder ingrijpen voorkomt wel langdurige uitval.”

Wil jij vitaal worden op je werk? Doe dan mee met onze training: Grip op je Energiemanagement en Vitaliteit die start op 8 april!

Door: Petra Baars 

Onderwerp

HR, Vitaliteit

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Webinar: van Kracht naar Krachtiger

Over het loskomen van oude patronen

Naar de webinar

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Eerste hulp bij een dreigende burn out

  Artikel

  Wat zijn signalen van (beginnende) burn-out? Wat kun je eraan doen als leidinggevende en als medewerker om het niet zover te laten komen? Burn-out wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid (uitputting), afstand nemen van het werk (distantie) en weinig vertrouwen in het eigen kunnen (verminderde competentie).

  Lees meer...

 • header_0023

  Blije werkvloer begint bij meten!

  Artikel

  Een gelukkig mens telt voor twee. Dat geldt ook op de werkvloer. Blije medewerkers zijn namelijk niet alleen productiever, maar ook minder vaak ziek en werken relatief langer bij een bedrijf. In Nederlandse bedrijven staat het geluk van de werknemer steeds vaker voorop.

  Lees meer...

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Lidwien Eggermont

  Persoon

  Ik voel me compleet verbonden met De Baak: we werken samen, acquireren samen, ontwikkelen samen, groeien samen, alles op basis van gelijkwaardigheid. De Baak houdt mij scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ons vakgebied. Ik vertegenwoordig de Baak bij klanten en daar ben ik trots op. Ik voel me compleet gewaardeerd in mijn manier van werken en krijg alle ruimte om het op mijn eigen wijze in te vullen. De professionele ondersteuning vanuit de backoffice, de prachtig inspirerende locaties, het is soort bedding en ondersteuning waar ik goed in gedij.

  Lees meer...

 • Vivian van de Hoef

  Persoon

  "In januari 1999 ben ik voor de Baak gaan werken. Daar ben ik mij steeds meer gaan richten op individuele coaching. Samen met een collega heb ik toen Persoonlijke Kracht (PK) als programma gemaakt. En later heb ik nog een programma over teamcoaching in de markt gezet. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen en nu werk ik nog steeds met veel plezier voor de Baak. Het PK-programma is ondertussen uitgebreid met een specialisatie: Perfectionist en in je Kracht (PERK). De relatie tussen perfectionisme en ontspanning fascineert me. Hoe op het oog tegenstrijdige kwaliteiten juist bij elkaar horen en zo heelheid (balans) in een persoon geven. Het kan moeilijk zijn ontspanning toe te laten, als we het zien als iets negatiefs. Bv als luiheid. Vaak hebben we de neiging deze ‘lelijke kant’ van onszelf uit te sluiten. Maar juist deze lelijke kant heeft de balancerende kracht in zich om niet overspannen te raken en die kun je ontvouwen. Vaak moet je daarvoor een patroon doorbreken. Ik gebruik niet één methodiek om dat te doen, maar zet in wat effectief is in het moment. "

  Lees meer...

 • Elsbeth van Riessen

  Persoon

  Met zeer veel enthousiasme werkt Elsbeth sinds vele jaren met mensen in organisaties. Ze is haar loopbaan begonnen als intern adviseur van de korpsbeheerder bij de Politieregio Midden en West Brabant. Daarna heeft ze als adviseur, trainer en coach gewerkt in de zakelijke dienstverlening voor Deloitte en Ernst & Young.

  Lees meer...

Scroll up