Waarom meer informeel leiderschap in de toekomst?

News Detail

We komen er steeds meer achter dat organisaties minder wendbaar en flexibel zijn door vele hiërarchische lagen en ingewikkelde structuren. Daardoor worden ze minder effectief en efficiënt.

Juist deze wendbaarheid is noodzakelijk om in te kunnen springen op veranderingen in de markt, zeker de onverwachte. In de maatschappelijke transitie waarin we zitten, waarin meer mensen en vooral ook klanten mondiger worden maar ook behulpzamer, gaan de wendbare organisaties namelijk winnen.

Managementlagen worden afgeschaft

Voorlopers in organisatieland schaffen om deze reden managementlagen (geleidelijk) af. Niet als noodoplossing of bezuiniging, maar als keuze, om ruimte te maken voor de essentie van het vak van professionals en organisaties. Een voorbeeld is Jos de Blok, die bij Buurtzorg Nederland met groot succes de professionals in de lead heeft gezet.

Betrokken en iedereen in zijn of haar kracht!

De kern van zijn aanpak is dat de professional zoveel mogelijk ondersteund moet worden door management en ICT. Zodat zij hun werk kunnen doen, in plaats van dat ze onnodig veel tijd kwijt zijn met administratieve taken of onnodige overleggen. Het mooie is dat professionals daardoor weer in hun kracht komen, en extra gemotiveerd, enthousiast en betrokken raken. Hij geeft de professionals slechts twee kaders: de best mogelijke zorg bieden (volgens internationale standaarden) en het realiseren van productiviteit. In andere branches en organisaties worden gradaties van zelfsturing toegepast. Leidinggevenden krijgen specifiekere rollen als facilitators, professionals meer (informele) macht en verantwoordelijkheid.

Worden alleen de assertieven dan de baas?

Maar hoe gaan mensen op de werkvloer met elkaar om als er geen of weinig leiding is? Als ze samen moeten beslissen? Welke vaardigheden vraagt dat van professionals? Hoe verdedig je dan je standpunt of breng je je visie over de bühne? Of krijgen de assertieve mensen altijd hun gelijk?

Informeel leiderschap voor iedereen!

Het antwoord is nee! Juist door helemaal jezelf te zijn en tegenwerkende ideeën over jezelf of de situatie te reframen kom je automatisch in je kracht en heb je dus invloed. Er komt heel veel meer behoefte aan informeel leiderschap: mensen die initiatief durven nemen, die los van de bestaande structuur werken. Omdat ze ideeën hebben, mensen weten te betrekken en enthousiast maken. Omdat ze constructief willen bijdragen aan de bedoeling van de organisatie! De ‘big why’ waar bv. Simon Sinek over spreekt.

Juist informeel leiderschap gaat organisaties verder brengen

Sterker nog: in deze tijd van snelle en onverwachte veranderingen hebben organisaties zo’n houding en bewustzijn meer en meer nodig. Het maakt organisaties wendbaarder en tegelijk productiever. En het helpt jou en de mensen met wie je werkt om dichter bij je (en hun) talent en motivatie te komen.

Door Ralph Blom, programmamaker van de training De Informele Leider.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up