News Detail

Is 'Next Level Leadership' voor iedereen weggelegd? Ja, want het is een ontwikkeling die je doormaakt. Door meerdere theorieën te combineren met je eigen ervaring groei je vanzelf die richting op.

Net zoals organisaties zelf blijven veranderen, blijft ook de rol van de leider veranderen. Het blijft interessant om de leiderschapstheorieën na te lezen. Het scherpt je denken en je leert makkelijker van anderen doordat je gerichter kijkt naar hun manier van leiden. Lees in dit artikel meer over de theorie van Jim Collins: Hoe kun je jezelf als (senior) manager ontwikkelen tot een 'level 5' ofwel excellent leider?

De organisatie van '‘good’ naar ‘great’ brengen

Van 1450 top-bedrijven vond deze leiderschapsonderzoeker slechts 11 bedrijven (o.a. Gilette, Kimberly-Clarke, Wells Fargo) die de overstap van ‘good’ naar ‘great’ hebben gemaakt. Zij slaagden erin om sterk boven de markt te presteren en deze prestatie tenminste 15 jaar vast te houden (gemiddeld zeven maal de aandeelhouderswaarde). Deze 11 hadden allemaal een ‘Level 5’ leider.

De excellente leider

De ontwikkeling van een excellente leider loopt van niveau 1, veelbelovend individu, naar 2, goed presterend teamlid, via 3, competente manager, en 4, effectieve leider naar niveau 5, excellente leider. Excellente leiders verenigen een tegenstrijdige mix van persoonlijke bescheidenheid en professionele wil. Ze zijn ambitieus maar hun ambitie richt zich allereerst op het bedrijf, niet op henzelf. Deze vreemde combinatie tart onze aanname over wat iemand tot een goede leider maakt. Beroemde leiders halen de krantenkoppen, maar mild-gemanierde volhardende leiders krijgen hun bedrijven naar ‘greatness’ en houden ze daar.

Bescheidenheid + wil = 'Level 5' 

Excellente leiders zijn niet egocentrisch maar zijn uit op lange-termijnsucces. Hoe praktiseren zij bescheidenheid? Ze danken het succes van het bedrijf aan de medewerkers, externe factoren en ‘goed geluk’. Wanneer de resultaten slecht zijn geven zij zichzelf de schuld. Ze handelen ook onopvallend, kalm en vastberaden. Om anderen te motiveren baseren zij zich op inspirerende normen en standaarden en niet op charisma. Ze houden niet van middelmatigheid en houden vast aan wat er dan ook nodig is om fantastische resultaten te behalen. Zij houden hun focus en elimineren al het andere voor deze reden. Daarnaast selecteren ze excellente successoren om de organisatie in de toekomst nog beter te maken. Gedisciplineerde medewerkers, gedisciplineerd denken en gedisciplineerd handelen vervullen bij hen een belangrijke rol.

Kun je 'Level 5' leiderschap ontwikkelen? 

De 'Level 5' leider bezit de vaardigheden van alle bovengenoemde niveaus. Een niveau 4 leider kan bijvoorbeeld commitment en opvolging creëren op een aansprekende visie. Je kunt van 4 naar 5 als je dit als zaadje in je hebt. Het gaat erom dat je iets na kunt streven dat groter en meer duurzaam is dan jezelf. Dat gebeurt bij mensen die veel zelfreflectie hebben en vaak gaat er een diepe levensveranderende ervaring aan vooraf zoals een ziekte of een verlies.

Doorgroeien naar 'Level 5' 

Je kunt als (senior) leidinggevende wel verschillende dingen alvast gaan doen om het doorgroeien naar dit niveau te stimuleren. 

 1. Eerst wie, dan wat. Zorg eerst voor de mensen, en daarna pas voor de strategie. Haal de juiste mensen aan boord en haal de verkeerde er van af. Vraag je daarna af (met advies van hen) waar je heen wilt.
 2. Hou rekening met de ‘Stockdale paradox.’  Verwar het geloof dat je uiteindelijk zult overwinnen, nooit met de discipline om de harde realiteit van dat moment onder ogen te zien, wat dat dan ook is.
 3. Bouw aan het ‘breakthrough’ vliegwiel. Blijf je organisatie aanjagen: alleen met consistente inspanning gaat momentum zich verhogen tot er een doorbraak komt waardoor je gaat ‘vliegen’.
 4. Focus op het ‘hedgehog concept.’ Zie je organisatie als 3 elkaar overlappende cirkels: Waar kan de organisatie de beste van de wereld in worden, wat is de kern van je businessmodel en dus je economische motor, wat is de gedeelde passie van de mensen? Tackel al het andere. 

Wil jij je verder ontwikkelen als senior leider? Kijk eens bij het Baak Leiderschap Programma of de Baak Leap. Naast de nieuwste kennis doe je vooral ervaringen op. Veel deelnemers zeggen als mens én leider veranderd te zijn: een effectievere en rustiger versie van zichzelf, die anderen makkelijker meeneemt en beter invloed kan uitoefenen. Kijk voor al onze leiderschapstrainingen bij het thema Leiderschap.

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0019

  De risico's van optimisme

  Artikel

  Van leiders wordt optimisme gevraagd, maar dat kan de soms harde werkelijkheid vertroebelen: ziehier de Stockdale-paradox. Nieuw leiderschap houdt in dat je hier meer dan ooit mee om weet te gaan.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0080

  Wie ben jij zonder je baan?

  Artikel

  Als mensen zich voorstellen in een nieuw gezelschap zeggen ze vaak als eerste wat voor baan ze hebben. ‘Ik ben Henk en ik werk als manager bij…’ of ‘Mijn naam is Mirjam en ik ben senior projectleider bij … ‘ Niets bijzonders. Of wel?

  Lees meer...

 • teaser_0023

  De 4 pilaren van vertrouwen

  Artikel

  Vertrouwen is een tempel gebouwd op betrokkenheid, duidelijkheid, kwetsbaarheid en openheid. Gedeeld leiderschap is één van de redenen waarom we meer moeten vertrouwen. Maar hoe laat je de veiligheid van controle en regels los? 4 tips.

  Lees meer...

 • Essence of leadership

  Artikel

  Dit filmpje gaat over Theorie U waarmee je naar de essentie van je leiderschap kunt kijken: wie ben je, waar ben je goed in, wat vind je vervelend, wat geeft je inspiratie?

  Lees meer...

 • Disruptieve omgeving vraagt om gedeeld leiderschap

  Artikel

  Bijna alle organisaties zoeken naar manieren om sneller mee te kunnen bewegen met de markt, aldus Rob Bos, leiderschapsspecialist van de Baak: 'Om antwoord te vinden op de vaak complexe uitdagingen wordt leiderschap steeds vaker gedeeld zodat de juiste kennis snel toegepast kan worden. Wanneer organisaties kiezen voor deze aanpak wordt de rigide top-downstructuur vervangen door wisselende leiderschapsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden. Het belang van de klant is daarbij sturend. Huidige leiders krijgen een andere rol dan ze gewend zijn.

  Lees meer...

 • 'High Performance moet je niet willen worden, maar zijn.'

  High Performance verwacht je niet direct bij een zorginstelling voor mensen met (licht) verstandelijke en meervoudige beperkingen, maar de cijfers van de J.P. van den Bent Stichting liegen er niet om: genomineerd voor beste werkgever 2014, 2.200 medewerkers over 170 locaties in Friesland, Overijssel, Twente en Gelderland met een omzet van €97 miljoen, geen vreemd vermogen en €54 miljoen cash op de bank.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  “Een betere leider worden? Stel andere vragen!”

  Artikel

  Om hun functioneren te verbeteren steken leiders veel energie in de output: wat moet ik doen om het rendement van het team omhoog te krijgen? Hoe kan ik de productiviteit van teamleden verbeteren? Maar om beter te worden moeten leiders eerst bij zichzelf te rade gaan, aldus Hanneke van Geet, programmamaker bij de Baak. “Je kunt anderen pas veranderen als je jezelf helemaal kunt inzetten.”

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0070

  In 5 stappen naar inspirerend leiderschap

  Artikel

  Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.

  Lees meer...

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  Artikel

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

  Lees meer...

 • teaser_0034

  De 6 gewoontes waar nieuwe leiders écht vanaf moeten

  Artikel

  Iets nieuws leren staat altijd hoog op het prioriteitenlijstje van een manager. Maar, nu er meer initiatief van de werknemers wordt verwacht, vraagt dit nog iets veel moeilijkers, namelijk dingen áfleren. Lees meer over de 6 gewoontes die nieuwe leiders kwijt moeten zien te raken.

  Lees meer...

 • De LEAP banenruil met Nobert Simons

  Norbert is één van de alumni van de Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program (LEAP). Als leidinggevende in de energiesector nam hij deel aan deze training, waarin een banenruil onderdeel uitmaakt van het programma. Norbert ruilde met een leidinggevende in de ICT branche. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Kijk naar deze video.

  Lees meer...

 • teaser_0021

  5 tips om je ego te temmen

  Artikel

  Leiders gaan graag voorop in de strijd en zijn het gezicht van het team. Maar in organisaties met autonome en deskundige professionals moeten leiders juist een stapje opzij kunnen doen en anderen het podium gunnen. 5 tips om je ego tot bedaren te brengen.

  Lees meer...

 • Hoe krijg je als informele leider mensen mee?

  Artikel

  Je hebt een rol als aanjager, initiatiefnemer, je moet of wilt veranderingen doorvoeren, maar je hebt geen formele macht. Mensen varen niet blind op jouw expertise of hebben andere belangen. Om hen te overtuigen komt er meer bij kijken. Hoe krijg je ze wél mee?

  Lees meer...

 • Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

  Artikel

  “Kenniswerkers hebben doorgeleerd juist om te kunnen en mogen werken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, tot ze hun baas ontmoeten. Als je iemand duwt in de richting die hij al gaat, gaat hij dan harder lopen?” (Harry Starren, oud-directeur van de Baak)

  Lees meer...

Scroll up