Wat wil je nu echt, en wat houdt je dan tegen?

News Detail

Pas had ik een intakegesprek met een deelnemer voor de training Bezielend Leiderschap. Een leidinggevende aan 100 mensen: over wat hij eigenlijk wil en wat hem tegenhoudt om voluit en vrij te leven. Hij heeft al veel cursussen gedaan, maar die vragen kan hij niet beantwoorden. Nog niet, want 10 minuten later zijn we bij de kern.

Belemmeringen

Hij geeft aan vast te zitten in zijn werk, zijn collega’s vinden hem afstandelijk. ‘Herken je dit uit eerdere situaties?’ vroeg ik hem. Eerst komt er een ‘nee’, maar na even doorvragen blijkt het van wel. Vroeger nam hij deze plaats in binnen het gezin. Hij speelt een rol, ook nu op zijn werk. Hij past zich aan, waardoor hij niet volledig zichtbaar is. Hij is het contact met de anderen en met zichzelf gedeeltelijk kwijtgeraakt. En dat is wat met velen van ons gebeurt. We zijn onze bodem kwijt en omhoog gegaan in ons hoofd. Weg van het gevoel. Na dit gesprek is er wat veranderd. Hij heeft gezien dat hij een rol inneemt.

Leren voluit te leven

Iedereen is uniek. Als je weet wat jouw uniciteit is, dan kan jij jouw unieke bijdrage leveren aan de organisatie, aan jouw team. En het team en de organisatie kan de diversiteit die er is benutten. Ieder thema en iedere vraag die in een dergelijk gesprek naar boven komt kan een oorsprong hebben in vroegere levensjaren. Als dit patroon echt helder is geworden en je kunt ervaren hoe het je tegenhoudt om voluit te leven, dan komt er ruimte voor wat je wél wilt. Er ontstaat vrijheid en levenskracht, je voelt je eigen basis waarop je kunt rusten, waardoor je ondersteund wordt. Waarbij je in verbinding blijft met je kern, met wat je neer wilt zetten op aarde. Dan kun je totaal aanwezig zijn en kun je zonder moeite gewoon omgaan met je weerstanden.

Transformatie

Door het doormaken van een transformatie, door te gaan naar waar de blokkade is en te onderzoeken welk overlevingsgedrag zij daarop ontwikkeld hebben. En wanneer de deelnemers daar echt in gaan staan, het doorvoelen, dan zijn zij daarna vrij om te voelen en te weten wat zij willen, wat hun missie in het leven is.

Vrij zijn

En na een dergelijk programma is het heerlijk te horen wat het heeft opgeleverd:
“Ik ben weer compleet, ik heb mezelf weer terug”
“Ik heb losgelaten me druk te maken over wat anderen van mij denken”
“Ik heb ontdekt dat het welzijn van mijn omgeving niet van mij afhangt”
“Ik mag mijzelf zijn i.p.v. voor anderen zorgen”
“Ik heb losgelaten dat ik voortdurend dingen moet doen”
“Ik heb losgelaten dat mijn geluk van anderen afhankelijk is”
“Ik heb het verleden achter me gelaten”
“Ik heb een parachutesprong gemaakt, ik ben gevallen, ik heb gezweefd en ik ben in mijzelf geland”

Wat een mooi vak om mensen hierin te begeleiden!

Door Dodo van der Straaten, trainer bij de training Bezielend Leiderschap.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up