Hoe geef je leiding aan professionals?

News Detail

Het is niet altijd gemakkelijk om leiding te geven aan experts. Vaak weten zij het beter dan jijzelf, en laten dat duidelijk blijken. Toch wil je ze een richting in hebben. Lange discussies zijn het gevolg.

Hoe kun je de productiviteit en het werkplezier van een professional verhogen? Het antwoord ligt in de drie V’s: verbinding, verdieping en verantwoordelijkheid. Professionals zijn het meest gelukkig als ze vanuit een eigen wil aansluiten op een groter geheel waartoe ze behoren (een bedrijf, een afdeling, een vereniging, een gemeenschap of groep). Die beweging is mogelijk wanneer mensen zich ’vrij voelen’, om te exploreren wat voor hun verbinding, verdieping en verantwoordelijkheid betekent in hun werk.

De vrije ‘wil’ de ruimte geven binnen de context

Vrij zijn betekent volgens mij ’eigen-zinnig’ zijn. Dit betekent dat je onderscheid kunt maken tussen een ‘wil’ die door anderen is ingeprent én een ‘wil’ waarin iemands eigen individualiteit en unieke karakter tot uitdrukking komen. Ik merk dat veel professionals zich in een (werk)wereld van versnippering, vervlakking en vrijblijvendheid bevinden. Deze omgeving zorgt er niet voor dat hun kwaliteiten en unieke bijdragen tot hun recht komen. Dit faciliteren, is je rol als leidinggevende.

Sturen op kwalitatieve bijdrages leveren aan de organisatie

Mensen die eigenwijze professionals aansturen, dienen mensen te stimuleren om de volgende beweging te maken: zij nodigen mensen uit om zich in vrijheid te verbinden met de organisatie, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen unieke bijdrage en het verdiepen van de levenskwaliteit van henzelf en de omgeving van hun organisatie.

Twee tips die helpen:

  1. Sturen op output
    Als leidinggevende geef je richting en duidelijkheid, en vervolgens geef je ‘coachend’ leiding.
  2. Faciliteren
    Het is belangrijk om je mensen te zien en te gebruiken als bron, en niet als put om wensen in te dumpen. Dat doe je door te werken aan de drie V’s: verbinding, verdieping en verantwoordelijkheid. Daarnaast creëer je ruimte voor eigen-zinnigheid.

Je bent een sukkel als je de baas speelt

Professionals hebben goede ideeën en vondsten. Dat moet je willen zien en horen. Daarvoor dien je je open te stellen, de verbinding aan te gaan, concreet in contact te treden met je omgeving en in relatie te zijn met medewerkers waar jij leidinggevende van bent. Of anders gezegd: ‘Je bent een sukkel als je de baas speelt’ (Pieter van de Haak). Je onderscheidt je als je stuurt op output en faciliteert dat jouw mensen hun werk goed kunnen doen.

Door Joop van den Beuken, trainer bij Leidinggeven aan (eigenwijze) Professionals.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan

Anderen bekeken ook:

Scroll up