News Detail

Je kunt niet uitleggen hoe een appel proeft. Om dat te weten moet je je tanden erin zetten. Zo is het ook met persoonlijke ontwikkeling. Dat leer je niet uit een boekje en ook niet doordat iemand anders vertelt hoe het zit. Je leert het alleen door te doen.

Door: Guus Brackel, senior trainer bij hét persoonlijke ontwikkelingsprogramma voor professionals en leidinggevenden: Ik en de Anderen®

Onderstaande vragen helpen je om te bepalen of jij wat moet gaan doen aan je persoonlijke ontwikkeling.

1. Voel je je thuis op je werk? Beleef je voldoening en ben je nog nieuwsgierig?
Als je niet van je werk houdt, houd je het niet vol tot je 67e. Je loopt het risico terecht te komen in uitgeblust en cynisch gedoe. Tijd voor verandering dus!

2. Sta je nog onbevangen en fris in je werk?
Als je niet meer handelt naar de visie die je had toen je met enthousiasme aan je functie begon, moet je hier even stil bij gaan staan. Heb het lef om het heft weer in eigen hand te nemen, ook in moeilijke gesprekken en in uitdagende situaties. Je kunt terug naar die enthousiaste persoon.

3. Ben je je bewust van je patronen in je gedrag en de opvattingen die deze veroorzaken? Voel je de signalen van je lichaam en kun je er iets mee doen?
Zelfontwikkeling is een appèl op volwassenheid. Je neemt verantwoordelijkheid voor de dingen die je overkomen en onderzoekt hoe niet alleen de ander hier een rol in speelt, maar ook jijzelf.

4. Ben je jezelf met je goede én je slechte kanten?
Als dat zo is, dan ben je, zoals dat zo mooi heet, thuis. Je kunt dan met humor naar jezelf kijken; als mens doe je tenslotte je best. Serieuzer gesteld: Je doet dingen vanuit je ‘eigen’ motivatie ondanks dat ze niet altijd leuk zijn. En dat is goed.

5. Gebruik je bewust je invloed?
Leiderschap zit binnen ons, je kunt niet niet-leidinggeven. Iets negeren heeft invloed, iets aandacht geven ook. In beide gevallen doet het ertoe. Weet jij welk effect je handelen heeft op je werk prestaties?

Wil jij leren om stevig in jezelf te staan en meer voldoening in je werk te ervaren? Wil jij leren makkelijk om te gaan met anderen ook wanneer de situatie spannend wordt? Volg dan onze training Ik en de Anderen® of kijk bij het overzicht van al onze trainingen.

Veel mensen uit de (semi)overheid volgen de trainingen van de Baak. Ben jij benieuwd naar de top 8 trainingen van deelnemers uit de overheid? Of wil je meer weten over de ervaringen van deze deelnemers?

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
Scroll up