News Detail

Je kunt niet uitleggen hoe een appel proeft. Om dat te weten moet je je tanden erin zetten. Zo is het ook met persoonlijke ontwikkeling. Dat leer je niet uit een boekje en ook niet doordat iemand anders vertelt hoe het zit. Je leert het alleen door te doen.

Door: Guus Brackel, senior trainer bij hét persoonlijke ontwikkelingsprogramma voor professionals en leidinggevenden: Ik en de Anderen®

Onderstaande vragen helpen je om te bepalen of jij wat moet gaan doen aan je persoonlijke ontwikkeling.

1. Voel je je thuis op je werk? Beleef je voldoening en ben je nog nieuwsgierig?
Als je niet van je werk houdt, houd je het niet vol tot je 67e. Je loopt het risico terecht te komen in uitgeblust en cynisch gedoe. Tijd voor verandering dus!

2. Sta je nog onbevangen en fris in je werk?
Als je niet meer handelt naar de visie die je had toen je met enthousiasme aan je functie begon, moet je hier even stil bij gaan staan. Heb het lef om het heft weer in eigen hand te nemen, ook in moeilijke gesprekken en in uitdagende situaties. Je kunt terug naar die enthousiaste persoon.

3. Ben je je bewust van je patronen in je gedrag en de opvattingen die deze veroorzaken? Voel je de signalen van je lichaam en kun je er iets mee doen?
Zelfontwikkeling is een appèl op volwassenheid. Je neemt verantwoordelijkheid voor de dingen die je overkomen en onderzoekt hoe niet alleen de ander hier een rol in speelt, maar ook jijzelf.

4. Ben je jezelf met je goede én je slechte kanten?
Als dat zo is, dan ben je, zoals dat zo mooi heet, thuis. Je kunt dan met humor naar jezelf kijken; als mens doe je tenslotte je best. Serieuzer gesteld: Je doet dingen vanuit je ‘eigen’ motivatie ondanks dat ze niet altijd leuk zijn. En dat is goed.

5. Gebruik je bewust je invloed?
Leiderschap zit binnen ons, je kunt niet niet-leidinggeven. Iets negeren heeft invloed, iets aandacht geven ook. In beide gevallen doet het ertoe. Weet jij welk effect je handelen heeft op je werk prestaties?

Wil jij leren om stevig in jezelf te staan en meer voldoening in je werk te ervaren? Wil jij leren makkelijk om te gaan met anderen ook wanneer de situatie spannend wordt? Volg dan onze training Ik en de Anderen®.

Proeverij_640x480

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken. close

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Ik en de Anderen® (IA)

  Training

  Je wilt effectief zijn in het werken met anderen. Vooral wanneer de situatie complex is en de spanning oploopt. Juist dán is het de kunst om kwaliteiten zoals daadkracht, openheid, vrijheid en rust in jezelf te vinden. In de leergang Ik en de Anderen leer je authentieke kwaliteiten in jezelf en de ander te herkennen, waarderen en benutten. Ook als het lastig wordt.

  Lees meer...

 • Masterclass Inner Compass® (MIC)

  Training

  Je hebt een flinke dosis werk- en levenservaring. En je kunt terugkijken op een succesvolle carrière. Daarbij vraag je je steeds vaker af wat dat nu eigenlijk echt voor je betekent: ‘succes’. Wat beschouw jij als succesvol? En hoe zorg je ervoor dat je het blijft op een manier die bij je past? Je merkt dat je behoefte hebt aan reflectie. Wie ben jij echt en waar wil je je door laten leiden – ook in moeilijke omstandigheden. In de Masterclass Inner Compass® vind je jouw antwoorden.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_0120

  Invloedprincipes voor de ambitieuze professional

  Artikel

  We hebben invloed en we worden beïnvloed, en dit laatste vele malen vaker dan de meesten van ons in de gaten hebben. Veel trainingen zijn erop gericht om je te leren hoe je je eigen invloed kunt vergroten, en welke persoonlijke overtuiging je hierbij in de weg zit. Op zijn minst even waardevol is het herkennen van de invloedprincipes die een ander hanteert. Door het spel te begrijpen, ben je beter bestand tegen oneigenlijke invloed van anderen.

  Lees meer...

 • De kracht van outrospectie

  Artikel

  Roman Krznaric, cultureel denker, filosoof en schrijver over de kunst van leven en sociale verandering, vindt dat het nu tijd is voor outrospectie in plaats van introspectie. Geschiedkundig onderbouwd legt hij uit waarom dit zo is en wat de verschillende gezichten van echte empathie zijn. En dat is niet alleen de emotionele versie van medeleven. Juist niet.

  Lees meer...

Scroll up