Wat is informeel leiderschap?

News Detail

Je ziet het steeds vaker; informele leiders als versnellers binnen organisaties. Het ontstaat wanneer iemand invloed toont in een niet-hiërarchische positie.

Dit gaat samen met projectmatig werken, wat een vogelvlucht neemt binnen organisaties. Projectmatig werken is dé manier om sneller te schakelen op de markt en uitdagingen en problemen op te lossen. Naast projectteams krijgen ook individuele professionals opdrachten vanuit het management. Of je nu onderdeel van een team bent of niet: hoe ga je jouw opdracht volbrengen? Hoe krijg je mensen mee met je idee? Hoe verzamel je informatie van experts en laatje ze bijdragen aan oplossingen? Zodat je resultaat scoort.

De waarde van informeel leiderschap

De voldoening van een informele leider komt vaak voort uit hun gedrevenheid om bij te dragen aan de missie van de organisatie. De waarde van een informele leider is dat hij of zij goed is in het leggen van verbindingen terwijl ze zelf ook professional zijn. Zij zijn uitgesproken zichzelf en kunnen goed communiceren. Zij denken vanuit resultaten en vanuit de klant. Zij nemen onverschrokken initiatief.

Weg met het beeld van de succesvolle assertieveling

Zij zijn niet ideaal en maken ook fouten. Zij proberen het de ene kant en als dat niet lukt, pakken ze de andere kant. Zij gaan moeilijke gesprekken niet uit de weg en kijken daarbij ook kritisch naar zichzelf. Of ze wel echt gelijk hebben, of dat het toch anders kan.  Zij dagen als dat moet de status quo uit waardoor er positieve veranderingen in de hele organisatie ontstaan. Zij geven niet op. Maar zijn ook niet onredelijk. Ze weten dat je het samen moet doen. En waarom doen ze dit? Waarschijnlijk omdat ze houden van hun organisatie en geloven in hun opdracht.

Kortweg: informele leiders hebben de vaardigheden van gewone mensen die logisch nadenken en werken, maar wel vanuit hart, hoofd en handen.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up