Hoe krijg je als manager je mensen mee?

News Detail

Over situationeel leidinggeven

Als leidinggevende kun je mensen op verschillende manieren aansturen. Meestal heb je een eigen voorkeursstijl, maar interessant is dat per medewerker en per situatie de ene stijl meer effect heeft dan de andere. Daarom moet je als manager alle vier de stijlen kunnen toepassen.

Het streven is altijd dat jouw plannen of teamdoelen zo gemakkelijk mogelijk behaald worden.

De vier basisstijlen van leidinggeven

In onze training Management van Mensen ervaar je via verdiepend onderzoek (Hersey en Blanchard, situationeel leiderschap) ‘aan den lijve’ de vier basis stijlen van leidinggeven: instrueren, overtuigen, coachen en delegeren. Je leert waar jouw uitdagingen nog liggen.
Instrueren is het geven van specifieke instructies en toezicht houden.
Overtuigen is besluiten toelichten en gelegenheid geven voor vragen.
Coachen is ideeën opperen en mensen helpen om besluiten te nemen.
Delegeren is het overdragen van verantwoordelijkheden en vertrouwen geven.

Medewerkers bekwaam en bereid?

Om te weten welke stijl je gaat inzetten moet je eerst het competentieniveau van de medewerker inschatten. Competentie bestaat uit twee aspecten: bekwaamheid (kunnen, kennis, ervaring, vaardigheden) en bereidheid (willen, zelfvertrouwen, betrokkenheid, motivatie). Wanneer iemand bekwaam en bereid is, is delegeren een passende stijl. Wanneer iemand niet bekwaam is maar wel bereid is overtuigen een passende stijl. Bij -wel bekwaam maar niet bereid- zet je de coachende stijl in en tenslotte vraagt -niet bekwaam en niet bereid- om een instruerende stijl.

De plank misslaan

Wanneer iemands prestaties niet naar wens zijn is het de kunst dat meteen bespreekbaar te maken. Soms moet je bij dezelfde medewerker voor verschillende stijlen kiezen, afhankelijk van de situatie. Situationeel leidinggeven vraagt om steeds weer opnieuw flexibel zijn in je gedrag als manager. Een verkeerde stijl kan negatief worden ervaren waardoor de medewerker minder gaat presteren en de relatie met hem of haar verslechtert. Wees dus bereid snel te schakelen en bij te draaien wanneer je gekozen stijl ongunstig uitpakt.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up