Via burn-out naar carrièreswitch

News Detail

Ivo Kothman heeft tijdens en na zijn burn-out begeleiding gehad van o.a. een e-coach. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het inzicht dat hij op zoek moest naar een andere werkomgeving.

Wat waren de signalen van een mogelijke burn-out?

“Het was niet zo dat ik op een ochtend opstond en dacht: “ik heb een burn-out”. Ik merkte dat ik fysieke klachten kreeg, ik kreeg hartkrampen. Dit vond ik niet normaal voor iemand van mijn leeftijd. Ik wist wel meteen dat dit niet goed zat, dit zou niet vanzelf weggaan. 
Met deze klachten ben ik naar mijn huisarts gegaan. Deze trok de conclusie dat ik een burn-out had en adviseerde me naar de bedrijfsarts te gaan. De oorzaak van de burn-out lag zowel op privé- als werkvlak, maar alleen op het werkvlak kon de oorzaak weggenomen worden. Ook werd mij geadviseerd naar een haptonoom te gaan. Deze heeft mij bewust gemaakt van de connectie tussen geest en lichaam.”

Hoe verliep de overgang terug naar het werk?

“Het optimisme overheerste in eerste instantie. Ik voelde me weer goed en wilde weer aan de slag. Het werk viel, tegen mijn verwachting in, toch wel tegen. Bij terugkomst zag ik helderder dan daarvoor dat dit niet het werk was dat bij mij paste. Ik heb toen hulp gekregen via e-coaching. Het prettige was dat ik de coaching vanuit mijn eigen huis en werkplek kon doen.”

“De burn-out had veel van me gevraagd, deze manier van coachen was qua tijdsinspanning en reizen niet extra belastend. Via kleine stappen heb ik mijn eigen werksituatie kunnen analyseren en gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat ik niet op de goede plek zat. De opdrachten die mijn coach mij gaf waren passend en ook leuk om te doen. De reflectie startte eigenlijk al bij het opschrijven van mijn ervaringen.”

“Door de e-coaching ben ik er ook achter gekomen wat voor mij de belangrijke dingen zijn in het werk. Dit heeft mij geholpen bij het zoeken en vinden van een andere baan. Dat heeft ertoe geleid dat ik van een echte engineering baan nu in het onderwijs terecht ben gekomen. En dit bevalt me tot nu toe heel erg goed.“

Bron: Digitale Coaching Magazine

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up