De 4 aspecten van probleemanalyse voor adviseurs

News Detail

Als (interne) adviseur moet je eerst een analyse maken voor je adviseert. Het is aan te raden dit goed te onderzoeken, om de vraag achter de vraag te achterhalen, voor je een advies uitbrengt.

Hou in ieder geval rekening met de gelaagdheid in de probleemanalyse:

 • Het aanvankelijke probleem: het issue van de organisatie.
 • De context van het probleem: de perceptie van de klant over de wijze waarop de context, de geschiedenis, de cultuur, de heilige huisjes in een organisatie een rol spelen bij het in stand houden van het probleem.
 • De perceptie van het probleem: de opvatting van de klant over de wijze waarop anderen bijdragen aan het probleem: welke rol spelen andere individuen of groepen bij het veroorzaken of in stand houden van probleem?
 • Zelfinzicht en het probleem: Het beeld van de klant over de wijze waarop hij zelf bijdraagt aan het probleem: ‘welke rol speelt u bij het probleem?'

  Naast de probleemanalyse en praktische aspecten zoals het contract met de opdrachtgever, het adviesproces en het resultaat, zijn het vooral de ‘onder water’ aspecten van adviessituaties die het ingewikkeld maken. Zoals de houdingen van mensen, de stijl van de manager(s) en problemen daarbij, de politieke aspecten van de situatie die het technische of inhoudelijke probleem beïnvloeden, etc. Dit wordt meestal besproken in de wandelgangen, tussen vergaderingen door, tijdens pauzes. Als adviseur moet je heel wat inspanning leveren dit boven tafel te krijgen.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan

Anderen bekeken ook:

 • Je leven vullen is gemakkelijker dan je leven vervullen

  In de dagelijkse hectiek van werk vergeten we wel eens wat ons werkelijk inspireert en wat de kwaliteit van ons bestaan bepaalt. Mensen die achteraf terugkijken naar hun leven hebben dikwijls meer spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben, dan de fouten die ze maakten.

 • Brainstorm eens anders

  Traditioneel brainstormen werkt niet altijd. Juist omdat de groepsleden elkaar te veel afleiden. Je krijgt dan ‘production blocking’. De gedachtengangen, de bijsturing en aanvullingen van anderen leiden je dan juist af om je eigen vernieuwende ideeën te formuleren. Maar ook met een groep kun je het op verschillende manieren aanpakken. Brainstormen is trouwens niet romantisch met 'de voeten op tafel en pizzapunten'. Het is gewoon productie draaien. Wat kun je doen?

 • Eerste hulp bij een dreigende burn out

  Wat zijn signalen van (beginnende) burn-out? Wat kun je eraan doen als leidinggevende en als medewerker om het niet zover te laten komen? Burn-out wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid (uitputting), afstand nemen van het werk (distantie) en weinig vertrouwen in het eigen kunnen (verminderde competentie).

Scroll up