News Detail

Vergroot je invloed en krijg anderen mee

Informeel leiderschap speelt een steeds grotere rol in organisaties. Dit zijn de 10 eigenschappen waarover je als informele leider moet beschikken.

Organisaties worden platter, werk wordt vaak in (tijdelijke) projectteams gedaan en teamleden krijgen meer autonomie. Organisaties worden sterker afhankelijk van ervaren professionals die als informele leiders hun verantwoordelijkheid nemen.

Je positie als informele leider vraagt bijzondere eigenschappen. Zonder formele status moet je een groep professionals als team laten samenwerken. Als je collega’s in beweging wilt krijgen, moet je dat doen met als enige werktuig je persoonlijk gezag, overtuigingskracht en bezieling. De volgende 10 kenmerken onderscheiden de effectieve informele leider.

1. De informele leider is doelgericht

Het formuleren van een helder doel zorgt ervoor dat alle betrokkenen duidelijkheid hebben over de koers. In plaats van het volgen van een formele leider, kunnen de teamleden zich achter de missie scharen. Het doel kanaliseert de energie en zorgt ervoor dat het team op de hoofdtaak gefocust blijft. Het maakt dat prioriteiten kunnen worden vastgesteld. Jouw positie als leider wordt sterker als je laat merken dat je weet wat je wilt.

2. De informele leider is open

Een visie hebben is een ding, haar helder communiceren een tweede. Om draagvlak in het team te krijgen, is het nodig dat de teamleden de missie begrijpen en zich erin kunnen vinden. Door open te zijn en je besluiten ter discussie te durven stellen, kom je niet zwak maar juist stevig over. Als de teamleden goed begrijpen waarom bepaalde doelen belangrijk zijn, wordt het makkelijker voor ze hun eigen rol in het behalen ervan te vinden.

3. De informele leider is professioneel

Een belangrijke reden waarom mensen als leider wordt vertrouwd, is hun professionele expertise. Met je kennis en ervaring weet je als informele leider vaak wat de beste alternatieven voor het team zijn. Professionaliteit is de basis voor jullie samenwerking, als informele leider draag je dat uit.

4. De informele leider is weloverwogen

Met je professionaliteit gaat inzicht in de organisatiedynamiek gepaard. De informele leider is de spil in het samenspel van het team met de rest van de organisatie, het hogere management en de buitenwereld van klanten en partners. Die dynamiek levert zowel kansen als uitdagingen op. Als informele leider moet je niet alleen weten welke (soms onderling tegengestelde) belangen een rol spelen, maar ook wat de verschillende drijfveren van je teamleden zijn. Het vermogen om kantoorpolitiek te doorzien is belangrijke bagage.

5. De informele leider is flexibel

Kennis van de organisatiedynamiek levert belangrijke aanwijzingen voor het gedrag van de informele leider. Doordat je zowel leider als onderdeel van het team bent, moet je soms van rol kunnen verwisselen: onderdeel van de werkprocessen zijn veronderstelt een bepaalde gelijkwaardigheid, maar verantwoordelijke zijn kan betekenen dat je teamleden soms op hun werk moet aanspreken. Een goede informele leider is flexibel en blijft niet in één rol hangen.

6. De informele leider is verantwoordelijk

Informeel leiderschap begint meestal met een groot verantwoordelijkheidsgevoel: teamleden die zich voor de gang van zaken verantwoordelijk voelen, nemen gaandeweg de leiderschapsrol op zich. Als er weerstand uit het team komt kan het lastig zijn die rol te handhaven, maar als effectieve leider mag je je niet door eventuele confrontaties laten afschrikken. De verantwoordelijkheid nemen betekent dat lef moeten worden getoond om mensen aan te spreken als iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Zo lang de collega’s maar weten dat het vanuit betrokkenheid gebeurt.

7. De informele leider is authentiek

In je werk als informele leider moet je dicht bij jezelf staan. Mensen zullen een collega die werkt vanuit wat hij of zij écht belangrijk vindt eerder vertrouwen. Andersom, als je het ene zegt maar iets anders doet, kunnen de onderlinge relaties met je collega’s snel verzuren. Oprechte mensen krijgen onze sympathie en we zijn sneller geneigd ze te volgen.

8. De informele leider is kwetsbaar

Als informele leider moet je in staat zijn om je kwetsbaar op te stellen. Als de rest van het team het idee krijgt dat alles onder controle is en dat je niemand nodig hebt, is er geen motivatie om je bij te staan. Mensen vinden het fijn om een ander te helpen – geef ze dat genoegen.

9. De informele leider is positief

Bij informeel leiderschap is een positieve houding onontbeerlijk: de enige manier waarop je mensen mee krijgt, is als ze mee willen. Een enthousiaste instelling is als een virus waarmee collega’s kunnen worden geïnfecteerd. Met coalitievorming, ‘wij tegen zij’ en achterklap kun je misschien snel scoren, maar op den duur tast het de onderlinge verhoudingen aan, en van die verhoudingen ben je als informele leider juist afhankelijk.

10. De informele leider is vasthoudend

Je bevlogenheid en doorzettingsvermogen zijn in laatste instantie de eigenschappen die het team moeten motiveren. Als jij je halfhartig achter de gekozen doelen schaart, gaan je teamleden ook twijfelen. Doorzetters en vechters hebben meestal onze sympathie. Je maakt de gunfactor los die je nodig hebt om het team mee te krijgen.

Wie jij bent als persoon bepaalt je succes. Wil jij jezelf als professional of projectleider verder ontwikkelen? In onze training De Informele Leider dagen we je uit om stappen te zetten. Er is ook een 4-daagse versie van deze training tijdens de WinterBaak van 2-5 januari.

Kom GRATIS proeven van de stijl van deze training tijdens de workshops van de Baak Proeverij op 21 november, 11 januari of 13 februari.

Button_Baak_Proeverij

Met medewerking van Ralph Blom, productmanager en trainer bij de Baak

teaser_0119

De Informele Leider

Hoe kun je mensen vanuit jouw kracht motiveren en meekrijgen?

Bekijk de training

Whitepaper: Beïnvloeden voor gevorderden

Leer hoe je je team in 4 stappen in de gewenste richting kunt brengen terwijl de relaties goed blijven.

Gratis proeven van onze trainingen?

Volg tijdens de Baak Proeverij 3 workshops waardoor je een goede indruk krijgt van de inhoud en de stijl van onze trainingen.

Lees meer

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_debaak_0019

  De risico's van optimisme

  Artikel

  Van leiders wordt optimisme gevraagd, maar dat kan de soms harde werkelijkheid vertroebelen: ziehier de Stockdale-paradox. Nieuw leiderschap houdt in dat je hier meer dan ooit mee om weet te gaan.

  Lees meer...

 • teaser_0023

  De 4 pilaren van vertrouwen

  Artikel

  Vertrouwen is een tempel gebouwd op betrokkenheid, duidelijkheid, kwetsbaarheid en openheid. Gedeeld leiderschap is één van de redenen waarom we meer moeten vertrouwen. Maar hoe laat je de veiligheid van controle en regels los? 4 tips.

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0038

  “Een betere leider worden? Stel andere vragen!”

  Artikel

  Om hun functioneren te verbeteren steken leiders veel energie in de output: wat moet ik doen om het rendement van het team omhoog te krijgen? Hoe kan ik de productiviteit van teamleden verbeteren? Maar om beter te worden moeten leiders eerst bij zichzelf te rade gaan, aldus Hanneke van Geet, programmamaker bij de Baak. “Je kunt anderen pas veranderen als je jezelf helemaal kunt inzetten.”

  Lees meer...

 • teaser_debaak_0070

  In 5 stappen naar inspirerend leiderschap

  Artikel

  Elke leider heeft het in zich zijn of haar teamleden te inspireren, maar in de hectiek van het drukke werkleven en de dagelijkse verplichtingen lijkt dat vermogen uit te doven. De volgende 5 stappen zetten je weer op het goede pad.

  Lees meer...

 • Op je intuïtie afgaan doe je zo

  Artikel

  In de steeds meer autonome organisaties moeten leiders kunnen loslaten, en meer op hun intuïtie vertrouwen. Maar is de intuïtie wel een veilige raadgever? 5 adviezen voor intuïtief management.

  Lees meer...

 • Wat is 'Level 5' Leiderschap?

  Artikel

  Is 'Next Level Leadership' voor iedereen weggelegd? Ja, want het is een ontwikkeling die je doormaakt. Door meerdere theorieën te combineren met je eigen ervaring groei je vanzelf die richting op.

  Lees meer...

 • teaser_0034

  De 6 gewoontes waar nieuwe leiders écht vanaf moeten

  Artikel

  Iets nieuws leren staat altijd hoog op het prioriteitenlijstje van een manager. Maar, nu er meer initiatief van de werknemers wordt verwacht, vraagt dit nog iets veel moeilijkers, namelijk dingen áfleren. Lees meer over de 6 gewoontes die nieuwe leiders kwijt moeten zien te raken.

  Lees meer...

 • De LEAP banenruil met Nobert Simons

  Norbert is één van de alumni van de Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program (LEAP). Als leidinggevende in de energiesector nam hij deel aan deze training, waarin een banenruil onderdeel uitmaakt van het programma. Norbert ruilde met een leidinggevende in de ICT branche. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Kijk naar deze video.

  Lees meer...

 • teaser_0021

  5 tips om je ego te temmen

  Artikel

  Leiders gaan graag voorop in de strijd en zijn het gezicht van het team. Maar in organisaties met autonome en deskundige professionals moeten leiders juist een stapje opzij kunnen doen en anderen het podium gunnen. 5 tips om je ego tot bedaren te brengen.

  Lees meer...

 • Hoe krijg je als informele leider mensen mee?

  Artikel

  Je hebt een rol als aanjager, initiatiefnemer, je moet of wilt veranderingen doorvoeren, maar je hebt geen formele macht. Mensen varen niet blind op jouw expertise of hebben andere belangen. Om hen te overtuigen komt er meer bij kijken. Hoe krijg je ze wél mee?

  Lees meer...

 • Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

  Artikel

  “Kenniswerkers hebben doorgeleerd juist om te kunnen en mogen werken. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, tot ze hun baas ontmoeten. Als je iemand duwt in de richting die hij al gaat, gaat hij dan harder lopen?” (Harry Starren, oud-directeur van de Baak)

  Lees meer...

Scroll up