5 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

5 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

News Detail

De jaarwisseling is voor veel mensen een moment van bezinning. Een moment waar je stilstaat en nadenkt over wat je in het afgelopen jaar hebt gedaan en bereikt, maar ook denkt over wat je aankomend jaar anders zou willen en wat je nog wilt bereiken. Het resultaat? De goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Meer sporten, gezonder eten, meer sparen of eindelijk stoppen met roken. Alhoewel goede voornemens met de beste intenties worden gemaakt, is het vaak lastig om je doel te realiseren. Naast persoonlijke doelen die vaak te maken hebben met gezondheid, zien we ook dat mensen steeds vaker goede voornemens maken op werkgebied. Uit onderzoek (2020) van Nationale Vacaturebank en Intermediair in samenwerking met Motivation onder ruim 650 respondenten blijkt dat 32% van de respondenten het goede voornemen heeft om minder stress te hebben. Ook hoog op de lijst staan de voornemens om een training of cursus te volgen (18%), een andere baan te zoeken (10%) en minder werken (9%). Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om een training of cursus te doen is om in ontwikkeling te blijven. Dit geeft 75% van de respondenten aan. Daarnaast zegt 37% dit voornemen te hebben om de positie op de arbeidsmarkt te versterken en 16% om zich te laten omscholen. Voor alle voornemens geldt echter dat de uitdaging ligt bij het daadwerkelijk realiseren en volhouden van je goede voornemen.

Gedragsverandering
Een goed voornemen realiseren, betekent dat je je gedrag moet veranderen. Oud gedrag en vastgeroeste patronen loslaten en consistent nieuw gedrag vertonen. Een gedragsverandering is moeilijk en kost tijd. Het duurt gemiddeld drie maanden om je gedrag te veranderen. Dit is precies de reden waarom doorgaans je goede voornemens in de eerste weken van het nieuwe jaar alweer sneuvelen. Je weet vaak wat je wilt bereiken, je hebt de motivatie om er mee aan de slag te gaan en je weet meestal ook wel wat je daarvoor moet doen. Hoe je jezelf kunt motiveren om het nieuwe gedrag ook vol te houden, blijft echter voor de meeste mensen de vraag.

Onbewust gedrag
Veel gedrag is onbewust en automatisch. Je herkent het waarschijnlijk wel. Je hebt het goede voornemen om minder te snoepen. Je bestelt in een lunchroom een kop koffie waar je een koekje bij krijgt. Je neemt de eerste hap en met het koekje al in je mond, herinner je je goede voornemen om minder te snoepen. Om automatisch gedrag te kunnen veranderen, is de eerste stap om bewust te worden van je gedrag. Het helpt om te weten hoe je brein in elkaar zit, welke invloed dit heeft op gedrag en hoe je er sturing aan kan geven. Je kan hier meer over lezen in dit artikel over breinboetseren.

Een goed voornemen volhouden is dus lastig, maar zeker niet onmogelijk We geven je vijf tips om dit jaar je goede voornemens wel te laten slagen.

 1. Maak je voornemens concreet
  Een voornemen kan zijn ‘ik wil meer bewegen of ‘ik wil een betere werk-privé balans’. Dit zijn echter geen concrete doelen. Er is een groot verschil tussen intentie en gedrag. Door hoge verwachtingen en vage doelstellingen mislukken de meeste voornemens. Maak concreet wat je wilt bereiken en vertaal je doelen naar dagelijks gedrag. In plaats van ‘ik wil meer bewegen kan je voornemen zijn ‘ik wil iedere dag 30 minuten wandelen’ of ‘ik wil een betere werk-privé balans’ maak je concreet door ‘ik kijk in de avond niet meer naar mijn e-mail op mijn telefoon’. Maak hierbij een plan hoe je je goede voornemen gaat bereiken. Welke acties ga je uitvoeren om je doel te bereiken? Zorg er ook voor dat je je doelen meetbaar maakt.

 2. Maak niet teveel voornemens tegelijk
  Een gedragsverandering is intensief. Het vergt een hoop tijd, energie en aanpassingsvermogen. Hoe meer voornemens, hoe meer je van je brein vraagt. Je kan niet in één keer al je oude gedrag afleren – vooral niet wanneer het gaat om gedragspatronen die je al jaren hebt. Wees daarom realistisch in wat je je voorneemt. Denk na over waar jouw prioriteiten liggen. Wat wil je echt graag veranderen? Begin met één voornemen en focus daar op. Dit maakt de kans van slagen stukken groter.

 3. Het hoeft niet alleen
  Het helpt enorm om je goede voornemen te delen met je omgeving. Vertel aan je familie, vrienden en collega’s wat je goede voornemen is en wat je graag wilt bereiken. Dit kan werken als een stimulans. Je wilt niet alleen jezelf, maar ook aan anderen bewijzen dat je het echt kan. Ook in onze trainingen werken we altijd in groepsvorm. Juist het werken met anderen aan je persoonlijke ontwikkeling werkt verhelderend en levert waardevolle inzichten op. Je leert van én met elkaar. Daarnaast kan je omgeving je helpen om oud gedrag te vermijden en je bewust maken van je gedrag. Ze kunnen je er bijvoorbeeld op wijzen wanneer je toch steeds na werktijd nog even achter de laptop kruipt om wat werk af te maken. Ook kunnen de mensen in je omgeving je advies geven hoe je iets kan aanpakken. Wens niet bang om hen om hulp en steun te vragen. Dit is heel belangrijk op momenten waar je het even te lastig vind om op eigen motivatie door te gaan.

 4. Werk met een coach
  Het kan zijn dat je omgeving je ongewenste gedrag onbewust stimuleert of dat je het moeilijk vind om aan mensen die dichtbij je staat hulp te vragen. In dit geval kan een coach een oplossing zijn. Een coach kan je helpen om je bewust te maken van gedrag en patronen die er in gesleten zijn. Waar liggen jouw valkuilen? Wat belemmert je om het gewenste gedrag te vertonen? Een coach begeleidt je om een concrete stappen te maken om je doel te realiseren. Ook wanneer je behoefte hebt aan verandering, maar zelf niet goed hoe je het moet aanpakken, kan een coach je helpen om samen de richting te bepalen.

 5. Beloon gewenst gedrag
  Vaak zien we dat bij een voornemen de focus ligt op het eindresultaat. Dit werkt averechts. Het gewenste doel ligt vaak ver in de toekomst. Daarom is het effectiever om de focus te leggen op je dagelijkse gedrag in plaats van op het eindresultaat. Beloon jezelf wanneer je het gewenste gedrag vertoont, niet alleen wanneer je het gewenste doel hebt bereikt. Beschrijf bij het plan dat je maakt niet alleen het einddoel, maar ook welke acties en doelen er tussen de start en het eindresultaat liggen. De meetmomenten helpen om te inventariseren of je op de juiste weg bent om je doel te bereiken, maar vier het ook wanneer je een tussendoel hebt weten te bereiken.

Een goed voornemen kan iedere dag
Een voornemen hoeft niet op 1 januari te worden gemaakt. Iedere dag kan een startpunt zijn om een verandering door te voeren. Heb je in het weekend of op een feestje toch ongezond gegeten? Of is de drukte op werk er langzaam in geslopen waardoor je toch extra hebt gewerkt in de avonduren? Je goede voornemen is niet direct mislukt. Gebruik het moment om te leren. Waarom ben je vervallen in je oude gedrag? En hoe kan je ervoor zorgen dat je dit bij de volgende soortgelijke situatie kan voorkomen? Gedrag is hardnekkig en fouten maken is onderdeel van het proces. Gebruik het niet als excuus om het bijltje erbij neer te gooien, maar als leermoment. Bedenk waarom je je doel graag wilt bereiken, pak het plan van aanpak erbij en start opnieuw.

Om een goed voornemen te laten slagen, is het dus vooral belangrijk om bewust te zijn van je gedrag en patronen. Onze trainingen helpen je om je bewust te maken van wie jij bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Wil je weten wat een training voor jou kan betekenen? Het startpunt is een adviesgesprek waarin onze opleidingsadviseurs helpen met het verscherpen van jouw vraag. Zij kunnen je adviseren welke training of coach past bij jouw persoonlijke situatie.

Wij zijn de Baak. Hét trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Wil je niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan

Op zoek naar een coach?

Weten wie je bent, waar je staat en waar je naar toe op weg bent. Personal coaching bij de Baak daagt je hiertoe uit.

Lees meer

Wij zijn de Baak

 Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Anderen bekeken ook

 • Waarom is veranderen zo moeilijk? 5 simpele tips voor nieuw gedrag

  Je bent gewend om iets op een bepaalde manier te doen. Dan is het moeilijk iets ineens anders te doen. Als de glazen in je keuken bijvoorbeeld al jaren op dezelfde plek staan en je zet de glazen ineens in een ander kastje, zal je merken dat je in het begin nog steeds onbewust naar de oude plek loopt wanneer je een glas nodig hebt. Het heeft tijd nodig om aan een verandering te wennen.

 • Breinboetseren: neem de vrijheid om jezelf opnieuw uit te vinden

  Onrust, gejaagdheid, stress… nog snel even dit én door. Voor velen hoort het bij het werkende leven met volgeplande agenda’s, aaneengeschakelde meetings, projecten, calls, enzovoort. En ook thuis ligt de lat hoog met kinderen, ouders en het verlangen naar een leuk sociaal leven. Veel mensen ervaren ongemak in de hectiek en de vele eisen die hun leven stelt. Past het allemaal nog wel en hoe ga je hier goed mee om? Met deze technieken train je je brein in het vervullen van je ambities.

 • 4 tips om de mindset van je team om te zetten in de groeistand

  Hoe je kijkt naar een uitdaging of tegenslag en hoe je omgaat met kritiek is een keuze. In de gedachte van een fixed mindset denk je: daar ligt mijn talent niet of ik kan het niet. Als je denkt met een growth mindset probeer je manieren te vinden om het wél te kunnen, er harder voor werken. Ook in je team werkt dit zo. Door ondoordachte complimenten kan je team lamslaan. Maar met een 'slim' compliment kan je mensen juist motiveren. Dit heeft alles te maken met het vinden van de juiste toon, houding en doelen. Wat is het geheim?

Heb je nog vragen of wil je advies?

Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij staan voor je klaar om je verder te helpen! Je kunt hen bereiken via 0343-556369 of advies@debaak.nl. Of maak direct een afspraak via het adviesformulier.

Scroll up