News Detail

Dit is een reeks gesprekken met fictieve deelnemers van het programma Authentiek Profileren en Netwerken van de Baak, beschreven door senior trainer Godfried IJsseling. De personages die in de gesprekken voorkomen zijn gebaseerd op karaktertrekken echte deelnemers.

Let maar niet op mij, zo’n uitstraling heeft Frans. Hij is een grote man, maar toch onopvallend. Dwars door zijn uiterlijk heen vermoed ik een innerlijk dat hem klein en onzichtbaar houdt. Hij loopt een beetje gebogen, ontwijkt mijn blik en kijkt me zelden aan. Frans’ kleding is verzorgd, in donkere kleuren. Als hij over zichzelf vertelt, hoor ik steeds een ondertoon van ‘niet dat het belangrijk is hoor’. Ik moet even denken aan de film American Beauty, waarin de hoofdpersoon Lester Burnham, gespeeld door Kevin Spacey, niet herkend wordt door een bekende en daarop zegt: “Don’t worry, I wouldn’t remember me either” (Maak je geen zorgen, ik zou ‘mij’ me ook niet herinneren).

“Waarom ben je hier?”, is een vraag aan de deelnemers tijdens de training Authentiek Profileren bij opleidingsinstituut de Baak, waar ik trainer ben. Frans vertelt dat hij zich meer wil laten zien, dat hij dat in het bedrijf waar hij werkt ook moet doen. Maar hij houdt er niet van om op de voorgrond te treden en hoopt dat te gaan leren in onze training. “Volgens mij heb je er weinig vertrouwen in”, zeg ik. Frans zegt dat je mensen niet zomaar kunt veranderen. “Nee, veranderen is moeilijk”, vervolg ik mijn verhaal, “Maar je kunt wel anders naar jezelf leren kijken. Hoe kijk je nu naar jezelf?”. Frans: “Ik ben niet zo’n schreeuwer en houdt niet van opschepperige mensen. Unieke talenten en kwaliteiten heb ik eigenlijk niet echt.”

Hoe kun je jezelf laten zien aan andere mensen als je jezelf niet de moeite van het zien waard vindt? Als je er in gelooft dat je geen noemenswaardige talenten hebt. Waar komt dat geloof eigenlijk vandaan? Ik geloof vast dat iedereen unieke talenten heeft. Dáár moest het over gaan in de training: Frans’ unieke talenten.

Eenmaal in het traject ontdekt Frans dat hij scherp kan waarnemen van een afstandje. Dat hij ook heel scherp kan zeggen wat hij waarneemt, dat hij daar alleen wat ruimte voor moet nemen. Niet schreeuwend, maar zacht en genuanceerd sprekend, precies zoals hij is.

Zo ontdekt hij zijn unieke leiderschap. Want leiderschap betekent jezelf inzetten om anderen in beweging te krijgen. En dat kan Frans als hij gelooft in zijn eigen talent en dat ook inzet. Dat zie ik in de training.teaser_0002

de Baak Proeverij

Training eerst ervaren voordat je de keuze maakt?

Lees meer

Webinar | Laat je zien zoals je bent - De kracht van authentiek profileren

Naar de webinar

Empty Page Section

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op debaak.nl. Als je nog geen account hebt, kun je een account aanmaken.close

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Gerelateerde mensen

De mensen die aan ons verbonden zijn, onderscheiden zich over het algemeen op meer dan een terrein Het zijn vaak meertalige, creatieve en biculturele talenten die elk op hun eigenwijze iets unieks aan de Baak toevoegen
 • Eline Peeters Koops

  Persoon

  'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' Dit schrijft Mathieu Weggeman. Een mooie trigger die stemt tot nadenken. In mijn ogen is dit een dilemma waar de meeste deelnemers aan de training Leidinggeven aan Professionals tegenaan lopen. Als ik niet mag leidinggeven, wat dan wel? En is er ook een 'en-en'? Ik begeleid mensen met dit soort vragen. En de driehoek van communicatie, persoonlijke effectiviteit en leiderschap (aan jezelf en anderen) is hiervoor mijn werkgebied. Verder werk ik veel met organisaties en teams, en hoewel ik ook wel in de verleiding kom om direct oplossingen aan te dragen, kom ik steeds weer tot de conclusie dat dit weinig effectief is. Niet voor mij en niet voor de mensen met wie ik werk of met wie ik leef. Outputsturing blijkt telkens weer de juiste dingen teweeg te brengen. Dit is ook de reden dat outputsturing een belangrijk onderdeel vormt van de training Leidinggeven aan Professionals.

  Lees meer...

 • Marike van den Heuvel

  Persoon

  Marike verzorgt voor de Baak met heel veel plezier het programma Communicatie met Impact! Dit programma kenmerkt zich door het hihg impact karakter: korte bijeenkomsten met een groot effect. Daarnaast is zij actief in het ontwerpen en geven van In Company programma's op het gebied van communicatie en leren.

  Lees meer...

 • Henk Eggink

  Persoon

  Mensen worden effectiever als ze meer ruimte ervaren in hun leven. Ik geloof dat door mensen zicht te geven op hun gedrags- en comunicatiepatronen, er ruimte ontstaat om andere keuzes te maken en los te komen van hun automatische gedrag. Als trainer zet ik deze overtuiging in bij programma's rond persoonlijke communicatie, effectiviteit en leiderschap. Ik faciliteer leerprocessen in zowel open trainingen als incompany-trajecten. In mijn rol creëer ik een veilige bedding voor deelnemers om te leren en daag hen uit te reflecteren op hun gedragspatronen, overtuigingen en waarden, deze op te rekken en te experimenteren met nieuw gedrag. Dit verhoogt de effectiviteit van de deelnemers in hun werk. Daarbij werk ik graag met story-telling, en breng ik mensen in verbinding met de natuur.

  Lees meer...

 • Mark Egging

  Persoon

  Mark is sinds 2007 verbonden aan de Baak. Naast incompany trajecten verzorgt hij o.a. De programma's Management van Mensen en Leren Leiden. Doordat hij verbonden is aan de Baak blijft hij op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van trainen en opleiden. Hij geniet van het kunnen sparren met de professionals bij de Baak. Met zijn enthousiasme en positieve energie weet hij mensen te prikkelen en te spiegelen zodat zij open staan om te experimenteren met nieuw gedrag.

  Lees meer...

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


Scroll up