News Detail

Delen en leren over zelfsturing: Hoe begin je?

Donderdag 31 maart 2016 | Een interactief middag-event over het toepassen van zelfsturing (niet met Ricardo Semler zelf)

Je denkt al een tijdje over zelfsturing. Wat komt daar bij kijken? Welke vormen zijn er? Hoe en waar start je, en wat vraagt dit van de cultuur van je organisatie?

Zelfsturing is een manier om het eigenaarschap en ondernemerschap in je team of organisatie te vergroten, om sneller te schakelen op klantvragen en beter te presteren. Het geeft veel vrijheid, maar is niet vrijblijvend. Het is een nieuwe manier van werken en organiseren die aansluit bij de dilemma's van deze tijd.  

De Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler heeft met zijn Semco-stijl andere organisaties wereldwijd geïnspireerd tot zelfsturing. Ook in Nederland zijn er verschillende voorbeelden van in alle branches. Van vliegmaatschappij tot verzekeraar, van kapper tot bank, van gemeente tot drukkerij, in de telecom, de zorg, industrie, opleidingsmarkt etc. 

Het levert veel op: vitale en gelukkige werknemers, talent dat beter tot zijn recht komt, hogere omzet, meer klanttevredenheid, betere kwaliteit van producten en diensten en duurzame inzetbaarheid van mensen.

In deze halfjaarlijkse bijeenkomsten delen we ervaringen met leiders en niet-leiders die bezig zijn met zelfsturing in hun organisatie. Zo krijg je handvatten om ook jouw organisatie efficiënter te maken. 

Ben je benieuwd naar deze andere manier van organiseren, wil je meepraten en vragen stellen? Kom dan naar: Delen & Leren, Semler in de polder! 


events_banner_semler_in_de_polder2

Een panel van diverse ervaringsdeskundigen gaan in gesprek over wat de voordelen zijn van zelfsturing, wat de valkuilen, en welke concrete stappen essentieel zijn voor succes. Scrol naar beneden om te kijken wie het zijn.

Programma Donderdag 31 maart
Zelfsturing, van idee tot invoering
13:30 uur  Ontvangst
14:00 uur Opening door Jolanda van der Veen, Programmamaker bij de Baak
14.15 uur In gesprek met panel van diverse ervaringsdeskundigen uit de praktijk: leidinggevenden,  medewerkers en experts over vragen als:
 • Waarom werkt zelfsturing?
 • Wat zijn de risico’s, waar wordt het lastig?
 • Wat levert zelfsturing op voor de organisatie of afdeling?
 • Waar en hoe begin je?
 • Wat is nodig voor de medewerkers, en voor de leidinggevende?
15:20 uur Pauze
15:40 uur Sparren in kleine groep rond concrete, praktische vragen.
16:30 uur Plenair gesprek met panelleden rond praktische invulling van starten met zelfsturing.
17:00 uur Borrel

Prijs

Ticket: € 125,-  (excl. € 27,64 BTW)

Neem voor meer informatie contact op met Cheri Blommers, c.blommers@debaak.nl

De panelleden zijn:


per_AimeeHeijdenrijk_200Aimee Heijdenrijk, directeur Langdurige Zorg, Ipse de Bruggen. ''Wij geven zelforganisatie vorm door zorgprofessionals in teams de verantwoordelijkheid, regelruimte en de middelen te geven om te doen wat nodig is voor de cliënt. Zij regelen met elkaar de zorg en organiseren hun eigen werk. Zij lossen zoveel mogelijk zelfstandig op met informatie via digitale systemen. In ieder team wordt gewerkt met teamrollen. Bij ons draait het om vertrouwen en verantwoordelijkheid.''

per_Michiel_Goemans_200Michiel Goemans, eigenaar van Kinki Kappers en een kappers Academy. ''Na een inspirerende dag in 2014 met Ricardo Semler ben ik het begrip zelfsturing en de gelukkige werknemer gaan uitvoeren in acht verschillende winkels, met verschillende teams en verschillende resultaten. Deze verandering doet veel met je als persoon van de leidinggevende en ondernemer. Ook brengt het veel teweeg in je bedrijf.''

per_Kim_200Kim Hofmeester, sales consultant Effectory. ''Vanaf 2012 werken wij met zelfsturende teams. Dit is een uitdaging en vraagt om extra ondernemerschap. We zien dat hierdoor het werkklimaat beter en leuker wordt, diensten en producten sneller innoveren en er wordt meer rekening gehouden met elkaar en de omgeving. Ik denk dat de vaardigheden die komen kijken bij zelfsturing te leren zijn, maar in de praktijk zie je dat niet iedereen optimaal functioneert.''

per_hanneke_van_geet_200Hanneke van Geet, Trainer en adviseur zelfsturing bij de Baak. ''We leven in een tijd van complexe veranderingen. Ik zie dat organisaties vragen om een andere vorm van samenwerking en sturing. Het gaat over ruimte nemen en geven. Sturen en loslaten. Ik ben arbeids- en organisatiepsycholoog en begeleid sinds 2005 als trainer/adviseur teams, leiders en organisaties bij hun ontwikkeling op thema’s als informeel leiderschap, coachend leiderschap, invloed in complexiteit en zelfsturing.''

 

inschrijvenbutton
Thema

Over dit evenement

Datum
31 mrt 2016
Tijdstip
13:30 - 18:00
Locatie
de Baak Driebergen
Inschrijven

Empty Page Section

 • header_0016

  Ricardo Semler over de voordelen van zelfsturing

  Artikel

  "Zelfsturing is een stabieler mechanisme om mensen goed met elkaar te laten samenwerken dan de traditionele organisatievormen", zegt Ricardo Semler, CEO van Semco. De groeicijfers van Semco bewijzen al langer dat zelfsturing succesvol is en ook in steeds meer Nederlandse bedrijven maakt deze democratische organisatievorm zijn opmars.

  Lees meer...

 • teaser_0023

  De kracht van zelfsturing!

  Artikel

  Er zijn steeds meer organisaties die de voordelen van zelfsturing inzien. Werknemers krijgen meer plezier in hun werk, voelen zich verantwoordelijk en gemotiveerd. En dat merkt ook de klant.

  Lees meer...

 • header_0027

  Waarom zou je als organisatie zelfsturing willen?

  Artikel

  Overgaan naar zelfsturing is een grote stap. Het is een proces van jaren. Je doet dat niet om managementlagen te schrappen en zo te bezuinigen. Je doet dat omdat je op een andere manier wilt samenwerken die de hele organisatie en haar medewerkers ten goede komt. In werkplezier én in de resultaten.

  Lees meer...

Scroll up