Empty Page Section

Word een succesvol programmamanager

Jij hebt de leiding over een samenhangend geheel van projecten en activiteiten. Die zijn gericht op een belangrijke aanpassing van je organisatie, bijvoorbeeld qua manier van werken of zelfs qua strategie. Je wilt deze projecten en activiteiten onderbrengen in een totaalprogramma. Maar hoe ontwikkel je zo'n programma? Hoe speel je in op veranderende omstandigheden en houd je regie? En hoe houd je de eenheid, focus en betrokkenheid vast? Je leert het in deze training.

Thema
Doelgroep
Duur
2 x 2 dagen
Deelnemers
8 tot 12 personen

Investering

Geen datum beschikbaar

Beschrijving

Als programmaleider moet je voortdurend de betrokkenheid vasthouden van alle stakeholders, inspelen op veranderingen tijdens de uitvoering en een goede balans houden tussen controleren en loslaten. Ook moet je weten hoe je kunt omgaan met diverse soorten krachtenvelden. Doe je dat niet, dan dreigt je programma te verwateren en het beoogde resultaat onhaalbaar te worden.

Een programma grijpt vaak stevig in op bestaande bedrijfsprocessen en kan een sterk innovatief karakter hebben. Aan de strategische onderbouwing, planning en beheersing worden hoge eisen gesteld. Vooral het tijdig en adequaat inspelen op veranderingen tijdens de uitvoering van een programma is belangrijk. In deze training ga je diep in op de toepassing en de vertaling van algemene theorieën naar jouw eigen programma voor succesvol programmamanagement.  

Resultaten

 • Je weet hoe je diverse projecten en activiteiten onderbrengt in een totaalprogramma.
 • Je houdt de vereiste eenheid, focus en betrokkenheid vast.
 • Je kunt inspelen op veranderende omstandigheden tijdens de uitvoering.
 • Je houdt de balans tussen loslaten en controleren.
 • Je kunt regie houden en hebt kennis van de Managing Successful Programmes methodiek.
 • Je kunt je vaardigheden inzetten voor het richten, inrichten en verrichten van je programma.

Overnachten

In onze trainingen onderga je een intensief proces waarin je leert en verandert. Wij raden je aan om bij meerdaagse modules op onze locaties te blijven overnachten, zodat het geleerde in alle rust kan bezinken. Ook heb je dan de mogelijkheid om met je mededeelnemers je ervaringen te delen. En zij met jou. Uit ervaring weten we dat blijven overnachten een verdieping aan de trainingservaring geeft. Via het inschrijfformulier kun je je overnachtingen reserveren.

Coaching naast je opleiding

Coaching (&Co) zorgt ervoor dat jouw leerproces ook na de training doorgaat en verdiept. Met &Co breng je jezelf en jouw organisatie verder! Bij het inschrijven kun je aangeven of je &Co wenst. Lees hier verder wat &Co voor jou kan betekenen.

Maatwerk en/of Incompany

Deze training in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs via advies@debaak.nl | 0343-556369

Programma

Hoe ziet het programma eruit?

Je doorloopt de training in groepsverband, in twee modules. Voorafgaand aan de training vul je een persoonlijk intakeformulier in. Het is mogelijk dat een van de trainers jou naar aanleiding van dit formulier belt. Het is belangrijk dat je al hebt nagedacht over je precieze leerdoel voordat de eerste module start. Centraal in het programma staat de toepassing en de vertaling van algemene theorie naar jouw programma.

Aanvullende coaching

Bij deze training ontvang je het boek ‘Programmamanagement op basis van MSP intro’ van Bert Hedeman e.a. Na het programma kun je bovendien gebruikmaken van 'Coaching bij je opleiding' (&Co). Met die aanvullende coaching tegen een gereduceerd tarief zorg je dat je ook na de training blijft leren op je werkplek. Door &Co van de Baak breng je jezelf en je organisatie nóg een sprong verder.

Wat ontwikkel je per module?

Module 1 (twee dagen)

 • Je leert wat programmamanagement is 
 • Je verwerft inzicht in de mogelijkheden, valkuilen en karakteristieken van een programma. 
 • Je leert hoe je jouw programma moet opzetten, vormgeven en inrichten.
 • Je leert hoe je je programma strategisch onderbouwt, met zicht op risico's en belangen. 
 • Je maakt jezelf de methodieken en technieken eigen van goed programmamanagement.

Module 2 (twee dagen)

 • Je analyseert jouw persoonlijke ervaringen met uitgevoerde acties/interventies.
 • Je leert draagvlak en verbinding te creëren om verandering tot stand te brengen.
 • Je wordt je bewuster van je eigen soort leiderschap en creativiteit. 
 • Je leert hoe je een programma overdraagt aan de organisatie.
 • Je gaat (met een gastspreker) dieper in op valkuilen en dilemma's in de praktijk.
 • Je weet hoe en welke proces- en regievaardigheden in te zetten.

Het team

Data overzicht

Nog plaatsen beschikbaar
Nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Er bestaat een wachtlijst, neem contact op met ons via 0343-556369
Startdatum en planning Locatie Beschikbaar

Ervaring

 • Informatief, interactief (vooral door aanwezigheid gastdocent en sparren met andere deelnemers) en fun!

 • leerzaam, mooie miz tussen theorie en je eigen 'ik'

 • Kundig, leerzame opleiding voor beginnende programmamanagers

 • Leidinggeven aan programma's is een feest van herkenning, uitdaging en vernieuwing.

 • Dit is de uitbreiding die ik zocht in mijn gereedschapskist en een uitbreiding in de waaier van keuzemogelijkheden.

 • Zeer leerzaam, door de ervaren trainers en de interactie met de medestudenten.

 • Goede mix tussen en theorie en praktijk, sterke begeleiding en fijne uitwisseling met vakgenoten.

Gerelateerde trainingen

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.
 • Young Executives Program (YEP)

  Training

  Je wilt stappen maken. Zowel in je carrière als in je persoonlijke ontwikkeling. En je krijgt die kans ook: je rol omvat steeds meer verantwoordelijkheden, van het aansturen van collega's tot het bedenken van langetermijnstrategieën. Hoe vul je die rol het beste in? Hoe versterk je je leidinggevende kracht? En hoe zorg je ervoor dat dit resultaten oplevert voor jouzelf, je team en je organisatie? Ontdek het in YEP samen met andere young executives zoals jij, onder begeleiding van ervaren trainers en coaches.

  Lees meer...

 • Invloed in Complexiteit (IIC)

  Training

  Het krachtenveld waarin je opereert is dynamisch en complex. De omgeving is voortdurend in beweging. Belangen zijn divers en vaak tegengesteld, besluitvorming wordt beïnvloed door vele partijen. Hoe zet je beïnvloedingsvaardigheden succesvol in vanuit jouw eigen visie? Hoe neem jij je plek in, in deze omgeving, zodat jij vanuit jouw expertise ook gezien wordt?

  Lees meer...

 • High Performance Leadership (HPL)

  Training

  In een tijd waar organisaties met minder mensen, meer moeten doen, vragen we veel van elkaar. Maar, harder werken is niet altijd de juiste reactie. En harder leidinggeven ook niet. Hoe kun je dan wel het beste uit jezelf en anderen halen?

  Lees meer...

 • Baak Strategie Programma (BSP)

  Training

  Je streeft voortdurend naar een betere toekomst van je organisatie. En je bent daar ook (mede) verantwoordelijk voor: jij geeft de strategische kaders vorm. Je komt een eind met je grote ervaring, maar weet tegelijkertijd dat die kaders nog scherper kunnen. In het Baak Strategie Programma vind je het inspirerende perspectief dat je zoekt. Bovendien ontwikkel je jouw vermogen om vooruit te kijken. Daarmee stel je je organisatie steeds opnieuw in staat om in te spelen op nieuwe kansen.

  Lees meer...

Gerelateerde artikelen

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • Neen-klussen: weg ermee!

  Artikel

  Elke productmanager kent het gevoel van ‘nu moeten’. Het nù moeten opleveren van klussen die je helaas zelf niet relevant vindt. Klussen waarvan je vindt dat ze niet bij je rol horen of die je weghouden van wat écht belangrijk is. ‘Weg ermee!’, meent Pol Vanaerde, trainer van de opleiding Productmanagement bij de Baak.

  Lees meer...

 • header_0013

  Ethiek: geen eenduidige zaak

  Artikel

  Ethiek is vooral de laatste jaren een beladen onderwerp geworden in organisaties. Dat is vooral ontstaan door de economische crisis. Er wordt gezegd dat onethisch gedrag binnen de financiële sector geleid heeft tot de economische malaise tot nu toe. Dat heeft ethiek in veel organisaties een hoge plaats op de prioriteitenlijst gegeven.

  Lees meer...

 • Strukton Civiel | efficiëntie vergroten door intervisie

  Referentie

  Strukton Civiel bestaat uit een aantal bedrijven voor infrastructuuroplossingen. De projectmanagers en projectverantwoordelijken uit de verschillende disciplines werken zeer zelfstandig aan grote en langdurige projecten, gekoppeld aan forse budgetten. Veel tijd om informatie uit te wisselen is er dan niet. Om de efficiëntie te verbeteren koos Strukton er voor om deze medewerkers een intervisietraject te laten volgen onder leiding van de Baak.

  Lees meer...

Scroll up