• Persoonlijke aandacht
 • Grensverleggend
 • De beste trainers
 • Gecertificeerd
 • Grensverleggend en Persoonlijke aandacht

Empty Page Section

Leiderschap in de 21e eeuw: een veeleisende uitdaging

Sectoren verdwijnen, nieuwe business- en organisatiemodellen komen op. Ingrijpende veranderingen in de markt, bij opdrachtgevers én bij collega’s en medewerkers zijn aan de orde van de dag. Ook jouw organisatie staat voor meervoudige en complexe uitdagingen. Ze vragen om een andere manier van denken en handelen dan je gewend bent.

Als leider kun je vandaag de dag niet meer terugvallen op een vast repertoire aan kennis en vaardigheden, opgedaan door studie en ervaring. Regelmatig moet je jezelf en je aanpak opnieuw uitvinden. Wendbaar zijn, daar gaat het om. Lees de 4 tips over hoe je een wendbare leider kunt worden.

In dialoog blijven

De kern van de veranderingen is dat je steeds vaker te maken hebt met tegenstrijdigheden en verschillende belangen. Hierdoor is het niet meer eenduidig wat 'goed' en wat 'fout' is. De intentie om het 'goed' te doen, maakt plaats voor de intentie om 'het goede' te doen. Door te sturen op waarden, en in continue dialoog met je medewerkers, klanten en stakeholders, zorg je ervoor dat de juiste mensen de juiste dingen doen.

Relaties aangaan

Als gevolg van de huidige dynamiek behoren controleren en aansturen niet meer tot de leiderschapstaken van de 21e eeuw. Een moderne leider gaat relaties aan. Hij of zij helpt medewerkers om vanuit gemeenschappelijke waarden en doelen zelf beslissingen te nemen over hun werk. Om dit vertrouwen te kunnen geven, ken je jezelf door en door: je eigen aannames, zwakke kanten én talenten. Het spreekt voor zich dat de wil om altijd weer iets nieuws te leren van anderen een vereiste is voor modern, wendbaar leiderschap.

Organisatieoverstijgend denken en doen

Wendbare leiders zijn bij uitstek goede luisteraars. Zij stellen hun oordeel uit en benaderen zaken vanuit meerdere perspectieven. Niemand voelt zich genegeerd. Sterker nog: dit type leider durft door de eigen weerstand heen te kijken om de boodschap van de ander mee te nemen in zijn of haar beslissingen. Rekening houdend met de heersende verschillen en gebruikmakend van hun organisatiesensitiviteit en kennis van het politieke krachtenveld, zijn wendbare leiders in staat organisatieoverstijgend te denken en handelen.

Sturen op samenwerking

Van leiders van nu wordt verwacht dat ze om kunnen gaan met alles wat zich voordoet. Daartoe behoren ook minder prettige aangelegenheden, zoals verontwaardiging, boosheid, scoringsdrift, onrust en onveiligheid. Je weet te sturen op nuchterheid en samenwerking, op geven en nemen. Natuurlijk zullen sommige zaken niet lukken en worden er fouten gemaakt. Toch heb je als moderne, wendbare leider alles in huis om te bouwen aan een solidaire en duurzame organisatie die haar doelen verwezenlijkt.

Dé competentie van de 21e eeuw

Wendbaarheid is dé competentie voor leiders van de 21e eeuw! Wendbare leiders gaan de dialoog aan met werknemers, collega’s, klanten en stakeholders. Deze houding en aanpak levert een team op van mensen die initiatieven durven nemen en zich maximaal inzetten om een succes te maken van de organisatie en de opdracht.

Heb je ervaring als manager en wil je jouw wendbaarheid vergroten als leider? Kijk bij onze intensieve trainingen voor senior leiders:

Of, wanneer je met de hele organisatie wilt leren, kijk bij onze Maatwerk trajecten. Thema's waarin wij incompany trainingen verzorgen zijn o.a. Nieuw Organiseren, Management Development en Veranderen en Innoveren.

Of kom gratis de stijl van onze trainingen uitproberen tijdens workshops van de Baak Proeverij.

Jezelf ontwikkelen?

Vraag nu een gratis opleidingsadvies-gesprek aan of bel 0343-556369

Ja, ik wil advies

Anderen bekeken ook

De trainingen van de Baak zijn specifiek ontworpen om een
impact te geven op verschillende niveaus.

Meer inspiratie

Inspirerende artikelen, filmpjes, tests of boekentips.


 • teaser_0034

  De 6 gewoontes waar nieuwe leiders écht vanaf moeten

  Artikel

  Iets nieuws leren staat altijd hoog op het prioriteitenlijstje van een manager. Maar, nu er meer initiatief van de werknemers wordt verwacht, vraagt dit nog iets veel moeilijkers, namelijk dingen áfleren. Lees meer over de 6 gewoontes die nieuwe leiders kwijt moeten zien te raken.

  Lees meer...

 • Wat is 'Level 5' Leiderschap?

  Artikel

  Is 'Next Level Leadership' voor iedereen weggelegd? Ja, want het is een ontwikkeling die je doormaakt. Door meerdere theorieën te combineren met je eigen ervaring groei je vanzelf die richting op.

  Lees meer...

Scroll up