Anika Schwarzlose

Schijnvertoningen door Anika Schwarzlose

De Baak Landgoed de Horst
Driebergen

Overal ter wereld zijn er plekken waartoe we geen toegang krijgen en daarmee volledig onzichtbaar blijven voor het oog van de maatschappij. Anika Schwarzlose zoekt als kunstenaar een manier om toegang te krijgen tot deze ontoegankelijke plaatsen. Juist deze plekken onderzoeken en zichtbaar maken is wat haar drijft. Dit doet zij door zich te laten voeden door de visuele rijkheid van deze plekken en materialen die op die plek aanwezig zijn. De voorwerpen ontmoeten ons, los van hun context, als onschuldige stillevens. We kijken naar vormen, naar huiden van materiaal en naar composities die Anika maakt met deze objecten, waarmee zij een gevoel van schoonheid wil oproepen bij ons als toeschouwer. Totdat je meer weet…

Zodra je meer kennis hebt over de oorsprong van de objecten en weet dat deze vormen te maken hebben met geheimen, met oorlog en met vernietiging, dan opent er een nieuwe laag in het kijken. De ideologie in de voorwerpen geeft zich niet zomaar bloot, wel zodra deze gevoed wordt door een achtergrond, oorsprong en kennis. De onschuldige schijn bedriegt.

Deze processen vinden ook plaats in het klein in ons dagelijks leven. Dat we overtuigingen horen, gedragingen zien die los van hun context anders zijn van betekenis dan binnen hun context geplaatst. En hoe kijken we hiernaar? Bijvoorbeeld welke idealen of overtuigingen die leven binnen een bedrijf worden langzaamaan verinnerlijkt bij de werknemers? Is dit wenselijk? En kloppen ze wel als we deze onder de loep nemen, als ze worden losgehaald van het systeem waarvoor je werkt? Leven er dubbele agenda’s bij leiders, bij werknemers? En hoe kunnen we hiernaar kijken? Is context dan belangrijk of juist niet?

teaser_819   teaser_820

  

Scroll up