Persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Jij werkt het best, als je weet wie jij bent

Je kunt veel, maar je kunt niet alles. Persoonlijk leiderschap gaat over de kunst om binnen de organisatie waar je werkt je eigenheid en je potentieel in te zetten en tegelijk je beperkingen onder ogen te zien. Want je werkt op je best en bent het meest in balans als je jouw rol op een persoonlijke manier invult en daarbij je talenten benut. Maar hoe ontwikkel je dit?

Interactie met anderen

Ten eerste is de mens geen ‘losstaand’ individu. Wij zijn altijd autonoom én in verbinding. Daarom gaat een flink deel van persoonlijk leiderschap over hoe je interacteert met anderen binnen de professionele werkcontext en welke struikelblokken je daarbij tegenkomt. Waarom werk je bijvoorbeeld met de ene persoon veel makkelijker samen dan met een ander? Hoe ga je er mee om als communicatie stroef verloopt met iemand waar je een project mee moet afronden? Vaak zijn de oplossingen voor vraagstukken rond interactie met anderen, verassend anders dan je in eerste instantie zou vermoeden.

Vernieuwing vanuit jezelf

Daarnaast ontwikkel je persoonlijk leiderschap door te onderzoeken wat je persoonlijkheid en aanleg is, waar je in gelooft en enthousiast van wordt, en wat oude opvattingen en gedragspatronen zijn die je nog steeds hebt, maar eigenlijk niet meer bij je passen. Regelmatig blijft een deel van ons potentieel onbenut. De zoektocht naar verborgen en ‘vergeten’ opties in jezelf heeft altijd te maken met wisseling van perspectief. Dat is de kern van leren. Dit gaat soms gepaard met innerlijke confrontaties, maar vaak betekent leren dat er vanuit een positief, lonkend perspectief, vernieuwing ontstaat.

Wees onverschrokken jouw unieke zelf

Er bestaat geen ‘de beste manier’ maar alleen ‘jouw persoonlijke manier’ van omgaan met de dingen die je ontmoet. Eigenheid is de kern tot persoonlijk succes, tevredenheid en vervulling, maar ook tot professionele resultaten. In teams of andere samenwerkingen is het juist goed om de verscheidenheid van mensen naar boven te halen, om vervolgens die rijkdom aan diversiteit constructief en productief te maken voor de ambitie van de organisatie.

3 tips om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

  • Onderzoek hoe je niet alleen je lichaam kunt voeden maar ook je denken, je gevoel en je bezieling.
  • Vraag je af wat nodig is om te floreren. Dat betekent dat je de talenten die je het meest voldoening geven maximaal gebruikt.
  • Onderzoek de waarden van waaruit je wilt leven (neem er 3) en leg deze naast al je bezigheden om te kijken of je daar mee door wilt gaan. Je waarden kunnen per levensfase veranderen.

De Baak is het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo en wo werk- en denkniveau. Bekijk hieronder ons aanbod. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Neem dan contact op voor een persoonlijk adviesgesprek via 0343-556369 of advies@debaak.nl.

Gratis kennismaken met onze trainingen? Meld je aan voor de Baak Proeverij!

Bekijk ons trainingsaanbod:

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Scroll up