Whitepaper: Als informele leider krijg je meer voor elkaar!

Door Henk Eggink en Martijn van Haagen, trainers van De Informele Leider, invloed zonder macht.

Een uitdagende vorm van leiderschap

Informeel leiderschap in organisaties wordt steeds belangrijker. Informele leiders staan voor de uitdaging om hun doelen te bereiken zonder zich te kunnen beroepen op een formele positie.

In flexibele organisaties speelt informeel leiderschap een steeds grotere rol. De snel veranderende omgeving maakt dat organisaties direct op nieuwe omstandigheden moeten reageren. Vaak gebeurt dat met het initiëren van (tijdelijke) projecten, met wisselend leiderschap.

Betrokken

Informele leiders die in een organisatie naar voren komen zijn vaak betrokken professionals met een centrale rol in het bedrijf. Soms worden ze aangewezen om een bepaalde klus te doen, zoals het ‘trekken’ van een project. Vaak groeit hun leiderschap vanuit hun persoonlijke motivatie om bepaalde processen te verbeteren. Het is een uitdagende vorm van leiderschap omdat informele leiders zich niet kunnen beroepen op een formele positie. Als ze mensen om zich heen in beweging willen krijgen, moeten ze dat doen op basis van hun persoonlijk gezag, overtuigingskracht en bezieling.

3 niveaus om jezelf als informele leider te verbeteren

Om mensen zonder formele zeggenschapspositie ‘mee’ te krijgen vereist een bijzondere soort overtuigingskracht. De onderlinge relatie speelt een belangrijke rol, waarbij informele leiders in staat moet zijn hun missie zodanig op hun collega’s over te brengen dat die er graag aan willen bijdragen. Eigenschappen zoals inhoudelijke kwaliteiten, persoonlijke authenticiteit en bevlogenheid zijn onontbeerlijk. Daarbij kan de rol van informele leider alleen worden vervuld als deze leider zelf goed voor ogen heeft wat de organisatiedoelen zijn waar het team of de afdeling naar streeft, en hoe die zich verhouden tot zijn of haar eigen doelen. Pas als dat duidelijk is, kan het team de informele leider volgen.

Bestaande managementtrainingen sluiten meestal onvoldoende aan op de praktijk van het informeel leiderschap, maar dat neemt niet weg dat de benodigde vaardigheden goed te trainen zijn. Om zich te verbeteren kunnen informele leiders zich op drie niveaus ontwikkelen. In dit whitepaper worden de drie niveaus toegelicht.

Hartelijk dank voor je whitepaper aanvraag.
Klik op de button hieronder om de whitepaper direct te downloaden.

Download whitepaper

Wil je geïnspireerd blijven?
Mis niks en meld je aan voor onze nieuwsbrieven. Dan blijf je automatisch op de hoogte van inspirerende artikelen en nieuws van de Baak. Of volg ons op FacebookTwitter, Instagram en Linkedin.

Heb je ondertussen nog vragen?
Bel ons dan via 0343-556369 of stuur een email naar advies@debaak.nl.

Scroll up