Hero

Kom gratis proeven van onze trainingen op 7 of 9 juni

Schrijf je in

Empty Page Section

Artikelen / Blogs

Nieuws en blogs vol inspiratie en inzicht.


 • teaser_0007

  Hoe krijg je als manager je mensen mee?

  Artikel

  Als leidinggevende kun je mensen op verschillende manieren aansturen. Meestal heb je een eigen voorkeursstijl, maar interessant is dat per medewerker en per situatie de ene stijl meer effect heeft dan de andere. Daarom moet je als manager alle vier de stijlen kunnen toepassen.

  Lees meer...

 • 12 tips om High Performance te bereiken met je team

  Artikel

  Wetenschappelijk onderzoek (prof. A. de Waal, Universiteit van Maastricht) geeft als belangrijkste High Performance factoren:

  • Kwaliteit van management
  • Kwaliteit van medewerkers
  • Openheid & actiegerichtheid
  • Lange termijn gerichtheid
  • Continue verbetering & vernieuwing.
  Hoe kun je High Performance bereiken met je team of afdeling binnen een bestaande organisatie? Uit een interview met een directeur Corporate Clients van ‘een bank’ met een team van 50 medewerkers kwamen de volgende aandachtspunten naar voren:

  12 tips om High Performance te bereiken:

  1. Het gedrag van de teamleden is open, nieuwsgierig en beleefd naar elkaar en naar externen. Zo creëer je een open werksfeer.
  2. Leg de nadruk op de motivatie, vooral wanneer je met een bestaand team betere prestaties wilt neerzetten. Mensen zijn dan bereid snel te leren wanneer de expertise of trackrecord achterblijft.
  3. Denk en werk vanuit een teamgedachte, bv bij het aannemen van nieuwe collega’s beslissen de teamleden mee.
  4. De essentie van het succes is veiligheid bieden in de vorm van transparantie. Er komt dan vertrouwen en daardoor meer zelfvertrouwen om naar eigen inzicht te handelen. De resultaten volgen vanzelf. Geef teamleden bv. de mogelijkheid aan te sluiten bij MT vergaderingen (voorwaarde is dat zij zich goed voorbereiden).
  5. Toon waardering voor elkaars sterke kanten en vertel elkaar meteen de behaalde successen.
  6. Zet instrumenten zoals Strengthfinder, Kernkwaliteiten en het Enneagram in om zo goed mogelijk de diversiteit in kracht en kwaliteiten binnen het team en in het MT te duiden en in te zetten.
  7. Zorg dat er een gedeelde 'purpose' is. Hang bv. de teamdoelen groots in de teamruimte. Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten.
  8. Bouw reflectiemomenten in om de kernwaarden van het team te benoemen. Besteed tijd aan vragen zoals 'wie en wat willen we zijn voor onze klanten?' Kernwaarden zouden kunnen zijn: snelheid, kwaliteit en creativiteit. Ook hier: Saamhorigheid op dit gebied uit zich in gedrag én producten en diensten. 
  9. Naast cultuur- en relationele aspecten gaat het zeker ook over resultaat. Ga bv. intensief door de teamontwikkelingsfasen van Tuckman: forming, storming, norming and performing. Gevolg kan zijn dat teamleden het team moeten verlaten op basis van gedrag en/of prestaties. 
  10. Stel uitdagende targets en budgetten op en maak een transparante, confronterende performance management rapportage.
  11. In de flow-staat van de High Performance staan de resultaat- en relatiegerichte aspecten in balans. 
  12. Heb lef om het 'het anders te doen'. En doe dat niet alleen, maar betrek iedereen vanaf het begin. De teamleden maar ook de rest van de organisatie. 
  N.a.v. artikel van Azwin Ressang, trainer bij High Performance Leadership.

  Wil jij met je team in flow komen en beter presteren op een plezierige en motiverende manier? Volg de training High Performance Leadership.


  Lees meer...

 • teaser_0001

  Behoud als vrouw je eigen leiderschapsstijl

  Artikel

  Iedere leidinggevende heeft een eigen stijl. Ons beeld van leiderschap is echter gekleurd, omdat wij lange tijd enkel mannen als voorbeeld hadden. Dit weerhoudt vrouwen ervan om te durven gaan staan voor hun eigen leiderschapsstijl.

  Lees meer...

 • Leiderschap op strategisch niveau vraagt om nieuwe manieren van kijken

  Whitepaper

  Er is geen vast recept voor leiderschap, omdat ieder individu anders handelt en denkt. Je blijft als strategische leider dus gewoon jezelf. Een onderdeel van onze training ‘Baak Leiderschap Programma’ is dat we je uitdagen op vier overwegingen die je op een nieuwe manier laten kijken. Al doende merk je dat iedere deelnemer daar op een eigen wijze invulling aan geeft. Er ontstaat een dynamiek van sparren en leren van elkaar op hoog niveau.

  In dit whitepaper geven we je een voorproefje! Zodat je er alvast mee aan de slag kunt.

  1. Hoe ga je om met de organisatie als een netwerk van relaties?
  2. Hoe speel je het spel van perspectieven?
  3. Alleen jouw persoonlijke waarde heeft actiekracht!
  4. Hoe gun je anderen het podium en geef je ruimte aan hun verantwoordelijkheid?

  Vul hieronder het formulier in en ontvang het pdf


  Lees meer...

 • Gedichtendag 2016

  Artikel

  Hoe lees je een gedicht?

  “Poëzie maakt je scherper. De meeste mensen begrijpen een gedicht pas na een paar keer lezen. Je weet dat het gedicht iets communiceert, maar het is soms even zoeken, puzzelen en inleven voor de contouren zichtbaar worden. Daardoor kan poëzie je oefenen in het buiten-de-box denken. 
  Ik gebruik daarvoor altijd de jaarlijkse poëziebloemlezing van het VSB-fonds. Deze enorm afwisselende verzameling gedichten maakt dat je telkens verschillende manieren van begrip moet inzetten. Het ene gedicht slaat aan door het te lezen als een verhaaltje, het ander als een reeks impressies, een derde is alleen begrijpelijk wanneer je ervan uitgaat dat de dichter in het vers de grenzen van taal wilde laten zien. Een gedicht kan een mentale sudoku zijn. 
  We hebben het tegenwoordig zo druk dat de dagen omvliegen. Bij nieuwe indrukken, zoals op een eerste vakantiedag, merk je plots dat de tijd eindeloos traag verstrijkt. Poëzie kan je een nieuwe blik op de wereld tonen, en daardoor een vergelijkbaar vakantiegevoel en bijbehorende tijdsbeleving bezorgen.”

  Citaat van Ellen Deckwitz uit NRC van 20 aug 2015: Wat is het nut van poëzie?  
   

  Honds

  Toen ik mij niet langer wilde schamen, werd ik een hond.
  Voortaan was ik vervuld van geluk en opwinding,
  en niet enkel op gepaste momenten, ik kende geen maat.
  At met smaak, warmde mij aan stenen tegels,
  tot de schaduw mij riep. Water, als ik wilde bewegen.
  Ik droeg niet langer een lichaam met mij mee, het lichaam
  droeg mij waar ik wilde. Ik verzamelde takjes en zand
  in mijn vacht. En als ik jou, mens, daarmee soms in verlegenheid
  bracht, liet ik mij wassen en borstelen, aan je voeten.

  W I L L E M T H I E S
  uit | Meer mensen dan reddingsvesten | Podium | Amsterdam | 2015
  > de bundel is te koop bij de receptie van het landhuis


  Dit gedicht hangt op ons Landgoed de Horst in Driebergen

  Op de locaties van de Baak kom je overal kunst tegen. We gebruiken kunst als inspiratie en leermiddel en geven de ruimte aan kunstenaars om te exposeren. Lees meer ...

  Lees meer...

Events

Evenementen van de Baak voor ontmoeting, inspiratie en verdieping.

 • de Baak Proeverij

  Event

  Dinsdag 7 en donderdag 9 juni 2016 op Landgoed de Horst, Driebergen

  Locatie
  de Baak Driebergen
  Datum
  07 jun 2016
  Starttijd
  12:45

  Lees meer...

Klantverhalen

Dit vertellen mensen en organisaties over ons.

 • teaser_0005

  Familiebedrijf & opvolger

  Klantverhaal

  Overdracht - van eindverantwoordelijkheid - is een van de meest spannende transities voor een familiebedrijf. De ongeduldige nieuwe generatie staat te popelen om het roer over te nemen. Hoe kan dit proces goed verlopen, of is het beter om nog even uit te stellen tot 'het juiste moment' zich voordoet? Eerst (nog een) familieberaad hierover? Of zelf, als overdrager, al op tijd een stap terug zetten? Wanneer heb je voldoende besproken en afgesproken, om te kunnen loslaten en overnemen? Wij - een collectief van de Baak, KPMG en FBNed - hebben onze krachten gebundeld rondom dit vraagstuk: opvolging in een familiebedrijf.

  Lees meer...

Webinars

Scroll up