Hero

De beste versie van je professionele zelf worden? 
Kom leren bij de Baak!

Schrijf je in

Empty Page Section

Artikelen / Blogs

Nieuws en blogs vol inspiratie en inzicht.


 • teaser_0012

  Hoe kun je ‘waardenvol’ functioneren in je werk?

  Artikel

  Herken je dit: 
  • De man die daadkrachtig doet om zijn gebrek aan daadkrachtig zijn te maskeren.
  • De verkoper die erg zijn best doet om aandachtig en nieuwsgierig over te komen, maar waarbij je aanvoelt dat jouw verhaal hem eigenlijk niet echt interesseert. 
  • De leidinggevende die ‘functioneel’ open is tijdens een bijeenkomst met een groep medewerkers, maar dan vervolgens weer zijn eigen plan trekt.
  In deze drie voorbeelden worden normatief handelen (hoe je je dient of denkt te moeten gedragen) met waardenvol zijn (wat je inspireert en motiveert) verwisseld. 

  Waarom raken waarden uit beeld tijdens werksituaties?

  Niemand zal het belang van vele waarden zoals autonomie, verbondenheid, integriteit, moed, authenticiteit, respect, vertrouwen, wijsheid, compassie, vreugde, daadkracht, geduld, verbeeldingskracht, aandacht, vitaliteit, creativiteit, gemoedsrust, openheid, nieuwsgierigheid en dankbaarheid ontkennen. Hoe raken deze waarden dan uit beeld in het functioneren van mens en organisatie? Hoe komt het dat we ingewikkeld gaan doen en daarmee onze geloofwaardigheid aantasten? In kern: Onze vrijheid van waarnemen, denken, voelen en handelen is voor een deel verloren geraakt. 

  Deze vrijheid in waarnemen, denken, voelen en handelen is voor een groot deel verloren gegaan door beelden, conclusies, ervaringen en gewoontes uit je persoonlijke verleden. Ook historische beelden versluieren de waarneming. Conclusies uit het verleden bepalen het denken. Vroegere ervaringen creëren sterke gevoelens en opgebouwde gewoontes domineren het handelen. 

  Het goede nieuws is dat we deze wikkels kunnen herkennen en verwijderen, waardoor het waarnemen weer open wordt en het denken helder, het gevoelsleven tot rust komt en het handelen vanuit vrijheid plaatsvindt.


  Leef je waarden: 2 tips

  Hoe kunnen mensen en organisaties zich weer met waarden verbinden en daarbij het verschil maken? “Be the change you want to see in the world” is de uitnodiging die Mahatma Ghandhi ons mee gaf. Onze waarden voorleven dus. Maar waar te beginnen?  
  1. Een eerste ingang  is het herkennen van onze potentie tot waarde(n)vol zijn voor onszelf en onze omgeving. De herinneringen aan onze ‘beste momenten’ zijn een bron van informatie voor het herkennen en waarderen van onze mogelijkheid om waardevol te zijn. Moeiteloos, spontaan, zonder ‘voorbedachte rade’ waren wij op die momenten verbonden met onze waarden. 
  2. Een tweede ingang is het herkennen, erkennen en loslaten van oude patronen die ons in het  verleden van dienst waren om ons staande te houden in een norm-gedreven wereld, maar nu een sta-in-de-weg zijn voor het voorleven van onze waarden. De bron van informatie en inzicht hiervoor  ligt in het hier en nu. Het stilstaan bij en onderzoeken wat hier en nu gebeurt zonder oordeel is hierbij de ingang.  Dit proces vraagt onbevangenheid en vrijmoedigheid, speelsheid en lef. 

  In onze training Ik en de Anderen leer je jezelf te zijn én te blijven in contact met anderen. Je bewustwording  van je waarden is daar een  belangrijk onderdeel van. Je leert jezelf te zijn in het werken met anderen. Vooral wanneer de situatie complex is en de spanning oploopt.  


  Lees meer...

 • Hoe breng je elk gesprek tot een goed einde? Vijf tips!

  Artikel

  Goede voorbereiding is belangrijk wanneer je spannende gesprekken aan moet gaan. Maar soms overvalt een gesprek je, en ook dan wil je het beste eruit halen. Lees in beide gevallen deze 5 tips! 

  1. Beslis wanneer je tevreden zou zijn over het gesprek. En bereid dat voor. Heb helder wat je wilt bespreken. 
  2. Maak contact. Weet wie je gesprekspartner is en verplaats je in diegene. Hoe zou hij of zij kijken naar wát jij in het gesprek brengt en hoe je dat doet. Vraag je af wat zijn of haar belang is en zoek naar de overeenkomsten met jouw belang.
  3. Blijf je reacties tijdens het gesprek ervaren, en benoem die af en toe. Je gesprekspartner voelt zich vrijer dit ook te doen en zo verdiep je het gesprek. Je komt zo op menselijk niveau nader tot elkaar, ook al is er misschien een conflict. 
  4. Zorg dat je je prettig voelt door bv. echt lekker op de stoel te gaan zitten en ga het gesprek open in. Communicatie gaat over (véél) meer dan alleen de inhoud. Dus gebruik al je zintuigen: luister, kijk, stel open vragen. Zie het vooral als een dialoog waarin ieder de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen.
  5. Blijf gewoon lekker ademen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar bewust rustig ademen geeft aan je lichaam het signaal af dat er geen reden tot paniek is. 

  Veel plezier met verrassende ontmoetingen. Want je leert mensen op een andere manier kennen als je 'echt' communiceert. (Zakelijke) gesprekken nemen onverwachte wendingen en 'magische' momenten kunnen ontstaan.

  Beter communiceren leer je pas grondig wanneer je je oude patronen doorziet. Dat geeft toegang tot nieuwe en frisse mogelijkheden. Cruciaal is dat je gewoon jezelf blijft en geen rol speelt. Hoe dat werkt, leer je tijdens onze training Effectieve Persoonlijke Communicatie

  Door Edith Bergamin, trainster bij Effectieve Persoonlijke Communicatie.

  Lees meer...

 • teaser_0129

  Als informele leider krijg je meer voor elkaar!

  Whitepaper

  Door Henk Eggink en Martijn van Haagen, trainers van De Informele Leider, invloed zonder macht.

  Een uitdagende vorm van leiderschap

  Informeel leiderschap in organisaties wordt steeds belangrijker. Informele leiders staan voor de uitdaging om hun doelen te bereiken zonder zich te kunnen beroepen op een formele positie.

  In flexibele organisaties speelt informeel leiderschap een steeds grotere rol. De snel veranderende omgeving maakt dat organisaties direct op nieuwe omstandigheden moeten reageren. Vaak gebeurt dat met het initiëren van (tijdelijke) projecten, met wisselend leiderschap.

  Betrokken

  Informele leiders die in een organisatie naar voren komen zijn vaak betrokken professionals met een centrale rol in het bedrijf. Soms worden ze aangewezen om een bepaalde klus te doen, zoals het ‘trekken’ van een project. Vaak groeit hun leiderschap vanuit hun persoonlijke motivatie om bepaalde processen te verbeteren. Het is een uitdagende vorm van leiderschap omdat informele leiders zich niet kunnen beroepen op een formele positie. Als ze mensen om zich heen in beweging willen krijgen, moeten ze dat doen op basis van hun persoonlijk gezag, overtuigingskracht en bezieling.

  3 niveaus om jezelf als informele leider te verbeteren

  Om mensen zonder formele zeggenschapspositie ‘mee’ te krijgen vereist een bijzondere soort overtuigingskracht. De onderlinge relatie speelt een belangrijke rol, waarbij informele leiders in staat moet zijn hun missie zodanig op hun collega’s over te brengen dat die er graag aan willen bijdragen. Eigenschappen zoals inhoudelijke kwaliteiten, persoonlijke authenticiteit en bevlogenheid zijn onontbeerlijk. Daarbij kan de rol van informele leider alleen worden vervuld als deze leider zelf goed voor ogen heeft wat de organisatiedoelen zijn waar het team of de afdeling naar streeft, en hoe die zich verhouden tot zijn of haar eigen doelen. Pas als dat duidelijk is, kan het team de informele leider volgen.

  Bestaande managementtrainingen sluiten meestal onvoldoende aan op de praktijk van het informeel leiderschap, maar dat neemt niet weg dat de benodigde vaardigheden goed te trainen zijn. Om zich te verbeteren kunnen informele leiders zich op drie niveaus ontwikkelen. In dit whitepaper worden de drie niveaus toegelicht.

  Vul hieronder het formulier in en ontvang het pdf.


  Lees meer...

 • Van sturen naar coachen in 4 stappen

  Artikel

  Nieuw leiderschap en meer autonomie bij de medewerkers heeft gevolgen voor leiders en managers. Om een coachende leidinggevende te worden moet je veel vaardigheden aanleren. Je moet er ook nogal wat afleren.

  Lees meer...

Events

Evenementen van de Baak voor ontmoeting, inspiratie en verdieping.

 • de Baak Proeverij

  Event

  Kom gratis van de stijl van onze trainingen proeven op dinsdag 20 of donderdag 22 september in Driebergen.

  Locatie
  de Baak Driebergen
  Datum
  20 sep 2016
  Starttijd
  12:45

  Lees meer...

Klantverhalen

Dit vertellen mensen en organisaties over ons.

 • teaser_0005

  Familiebedrijf & opvolger

  klantcases

  Overdracht - van eindverantwoordelijkheid - is een van de meest spannende transities voor een familiebedrijf. De ongeduldige nieuwe generatie staat te popelen om het roer over te nemen. Hoe kan dit proces goed verlopen, of is het beter om nog even uit te stellen tot 'het juiste moment' zich voordoet? Eerst (nog een) familieberaad hierover? Of zelf, als overdrager, al op tijd een stap terug zetten? Wanneer heb je voldoende besproken en afgesproken, om te kunnen loslaten en overnemen? Wij - een collectief van de Baak, KPMG en FBNed - hebben onze krachten gebundeld rondom dit vraagstuk: opvolging in een familiebedrijf.

  Lees meer...

Webinars

Scroll up