Als ik later groot ben, word ik…gelukkig

News Detail

Is werkgeluk maakbaar?

Alle kinderen houden een krijtbordje vast, met daarop hun toekomstdroom. Op het bordje van een meisje staat: ‘Als ik later groot ben, word ik…gelukkig’. Erg mooi en wijs antwoord, maar is geluk eigenlijk maakbaar? En hoe kan je jezelf gelukkiger maken?

Geluk als ultieme doel

Is het handig om net zo naar geluk te streven als naar een fitter lijf, een groter huis of een betere baan? Geluk koop je niet in de supermarkt, maar het antwoord op die vraag is ‘ja’. Geluk is de springplank naar nieuwe en positieve ervaringen. Positieve emoties zorgen ervoor dat we toleranter, creatiever en meer naar buiten gericht zijn.

Hoe ‘maak’ je geluk?

Er zijn drie vormen van geluk: het plezierige leven, het goede leven en het zinvolle leven.

Het plezierige leven kan bereikt worden door positieve gevoelens te hebben over verleden, heden en toekomst. Dit bereik je door met dankbaarheid en tevredenheid terug te denken aan de goede dingen en vergevingsgezind te zijn over wat minder is geweest. Positieve emoties kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: genoegens en voldoening. Voor genoegens hoef je niets te doen, maar ze zijn vaak kortstondig. Voldoening komt voort uit activiteiten of beproevingen waarbij elk besef van tijd, bewustzijn en emotie verdwijnt. Het leidt tot flow. Na afloop zijn we letterlijk vol en voldaan.

Het goede leven wordt bereikt met een overvloed van voldoening door het gebruiken van je eigen karakteristieke competenties en deugden. De uitdaging op weg naar meer werkgeluk is om je roeping te koppelen aan je werk. Om gepassioneerd betrokken te zijn bij je werk. Wanneer je je werk momenteel niet vervullend vindt, zoek niet meteen ander werk, maar kijk eerst hoe je je opvattingen over je werk kunt verbreden of 'reframen' en benoem je diepste waarden. In veel soorten werk kun je namelijk je waarden leven.

Het zinvolle leven is een leven waarin je je karakteristieke competenties en deugden gebruikt ten dienste van iets dat groter is dan jij als individu. Je gebruikt ze om universele kennis, kracht en goedheid te bevorderen.

Let op! Er zijn valkuilen

Er is alleen een klein kinkje in de kabel. Alles went, zelfs geluk. De meest uitdagende, ‘one-out-of-a-million’ baan wordt na de wittebroodsweken gewoon. Zodra we onze stoutste dromen gerealiseerd hebben, is de sprankeling eraf en kijken we wanhopig uit naar de volgende droom.

Het lijkt erop dat ons streven naar meer, beter, verder, groter (in afwachting van grotere porties geluk) ons juist weghoudt van geluk. Britse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar het geheim van geluk, wat een top 50 van gelukmakers opleverde. En raad eens? Het zijn vooral de alledaagse, doodgewone momenten die ons gelukkig maken: het vinden van een tientje in een oude spijkerbroek. Het slapen in een bed met frisgewassen lakens. Wakker worden op een zonnige dag. Naar je favoriete liedje luisteren. Foto’s van vroeger bekijken. Een kind horen lachen. Complimenten van je baas. De geur van vers gebakken brood.

4 Handreikingen voor Geluk:

Om je meer bewust te worden van alledaags geluk geeft Sonja Lyubormirsky 5 tips:

  1. Fris waarnemen: bekijk je omgeving en omstandigheden met frisse ogen, alsof je er net instapt, zonder oordeel of verwachtingen, laat je verrassen.
  2. Ga speels door het leven: wees nieuwsgierig en ondernemend net als een kind, doe nieuwe dingen, gooi je routine eens om.
  3. Sta stil bij 'onbeduidende' momenten: laat het hier-en-nu bij je binnenkomen en geniet.
  4. Wees dankbaar voor dingen die je gaandeweg ‘gewoon’ bent gaan vinden. Zo gewoon zijn ze niet.
  5. Geef en deel: door je focus te verleggen naar anderen, relativeer je je eigen tegenslagen: door geluk ‘weg’ te geven, ontvang je geluk.

Samenvatting van artikel door Leona Aarsen, coach in werkgeluk, verbonden aan de Baak.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

Bekijk ons trainingsaanbod

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Ja, ik meld mij aan
Scroll up